Potansiyel çok, eksiklik de çok!

ÇTSO Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen 2. Turizm Zirvesi’nde; Çanakkale’nin bu alandaki eksiklikleri ve geleceğe yönelik hedefler konuşuldu.

1003
Vali Güngör Azim Tuna öncülük ettiği zirvede, Çanakkale için çok önemli bir konuyu müza-kere ettiklerini ve her türlü eleştiriye de açık olduklarını söyledi. Tuna: “Eksiklerimizi konuşmak için buradayız. Bir stratejik plan yapılmalı. Ama bunun da dinamik olması lazım" diyen Tuna, her yıl revize edilebilen bir çalışma planının hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bu konuya herkesin inanması ve katkı vermesi gerektiğinin altını çizen Tuna: “Sadece bir kaç aktörün bu işi üstlenmesiyle, devletin yapacağı yatırımları beklemekle olmaz" diye konuştu.
 
Vali Tuna, Çanakkale`de bu konuda bir birliktelik olduğunu, turizmin paydaşlarının aynı düşünceyi paylaştığını dile getirdi. Çanakkale`nin emekleme aşamasında olduğuna değinen Tuna; “Çanakkale’de bunlar yeni yeni konuşuluyor. Kendi sahip olduğu zenginlikleri, potansiyeli bile yeni keşfediyor insanımız. Bu bir dezavantaj değil. Bir fırsattır. Çünkü önümüzdeki dönemde çok güzel kullanabileceğimiz, işleyebileceğimiz, uygun bir şekilde sunabileceğimiz bir fırsat var. Bu toplantılarda bir beyin fırtınası yapılması adına önemli öneriler ve katkılar aldık” dedi.
 
Zirvede açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar yaparken, Mee Turkey Dergisi Editörü ve Genel Yayın Yönetmeni Sevil Ören, Turizm Tanıtma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Alper Özkan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, ÇATOD Başkanı Ali Akol, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Vali Güngör Azim Tuna görüşlerini dile getirdi.
 
Çanakkale’nin turizm değerlerinin uluslararası alanda tanıtılması, ilin marka değerlerinin öne çıkarılması ve turizm stratejilerinin belirlenmesi amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Çanakkale Turizm Zirvesine Çanakkale’nin ulaşım sorunu ve başta konaklama eksikliği olmak üzere altyapı ve hizmet alanındaki eksiklikleri damgayı vurdu.
 
 
Zirvede açılış konuşmasını yapan İl Kültür Turizm Müdürü Şinasi Haznedar
Çanakkale’nin doğası, arkeolojik, mitolojik zenginliği ve destansı tarihi ile ayrıcalıklı bir il olduğunu belirterek; Unesco’nun 11.kültür mirası olan Troia’yı bünyesinde barındırdığını ve toprakların ulusal birliğin harcının atıldığı yer olduğunu vurguladı. Haznedar amaçlarının Çanakkale’nin aldığı ekonomik payı artırmak olduğunu kaydederek, Çanakkale’de turizmin canlanması adına atılan adımları ve hayata geçirilen projeleri anlattı. Kabatepe’de Simülasyon Merkezi’nin açılmasının turizm adına büyük bir kazanım olduğunu örnek vererek, Troia Müzesi’nin ihale edildiğini ve açılmasını beklediklerini söyleyen Haznedar: “Çanakkale önümüzdeki turizm zirvesinde belki müzesine kavuşur” dedi.
 
 
Ören: “Çanakkale’de turizm erozyonu var, turist aşağıya akıyor”
Mee Turkey Dergisi Editörü ve Genel Yayın Yönetmeni Sevil Ören turizm alanında Çanakkale’nin kaldıraç noktası olduğunu belirterek, uzun yıllar Avustralya’da yaşayan biri olarak Gelibolu’nun ve tarih kokan toprakların her zaman kendisinde heyecan yarattığını söyledi.
 
Türkiye’de tanıtım alanında en büyük eksikliğin lisan yetersizliğinden kaynaklandığının altını çizen Ören son yıllarda Çanakkale’nin sadece mezar ziyareti yapılan bir bölgeye dönüştüğünü belirtti. 2015 ruhunu dünyaya aksettirecek olan Çanakkale’nin canlı, dinamik, pırıl pırıl bir 2015 planlamak zorunda olduğunu kaydeden Ören denizi, güneşi, havası ve doğası ile keyifli ve insanı çeken bir yer olan Çanakkale’de turizmin gelişmesi neler yapılması gerektiğine dair projelerini ve fikirlerini katılımcılarla paylaştı. Çanakkale’de deniz sporlarının geliştirilmesi, barış yolunun yapılması ve Çanakkale’de gastronomi alanında çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Ören; bölgenin yemek ve lezzetlerinin daha fazla tanıtılması gerektiğini söyledi. İnanç turizminin de geliştirilebileceğini söyleyen Ören Çanakkale’de inanç merkezlerinin olduğunu belirterek profesyonel bir ekip sayesinde canlandırılabileceğini ve 100.yıl anısında zeytin çiftliği oluşturulabileceğini söyledi. Bölgede şarap üretme konusunda da ortak projeler geliştirilebileceğini kaydeden Ören projeye Çanakkale’nin şerefli bir geçmişi ve geleceği olduğu için “Şerefe” diye bir isim düşündüğünü de söyledi.
 
Ören: “Çanakkale devlet protokolüne girmesi gereken bir il”
Çanakkale’nin çok yönlü bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Ören devlet protokolüne girmesi gereken illerden biri olması yönünde de çalışmalar başlatılması gerektiğini kaydetti. Avustralya ve Çanakkale arasında basın mensuplarının karşılıklı ziyaretlerde bulunması gerektiğine de değinen Ören insanların karşılıklı tecrübelerini paylaşması açısından bunun önemli olduğunu söyledi.
 
 
Özkan:“Ülke olarak bu sektörden yiyeceğimiz çok ekmek olduğunu anlamamız gerek ”
Turizm Tanıtma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Alper Özkan ise zirvede yaptığı sunumla turizm alanında istatistiksel verileri paylaştı. Özkan turizm sektöründe son yıllarda Avrupa’nın öneminin azaldığına işaret ederek, Türkiye’nin turizm potansiyeli ve verdiği hizmet anlamında bir çok ülkenin marjından üstün olduğunu kaydetti. Özkan: “Türkiye Avrupa’daki ülkelerin birçoğunun nüfusundan daha fazla turist ağırlıyor. Ülke olarak bu sektörden yiyeceğimiz çok ekmek olduğunu anlamamız gerek ” dedi.
 
Özkan: “Çanakkale’nin uluslararası alanda tanınabilirliğini artırmak için logo ve slogan bulması gerek”
Turizmde trendlerin değişken olduğunun altını çizen Özkan daima yeni stratejiler geliştirilmesi ve destinasyonun gelişmesi için şartların oluşturulması merkezi otorite, yerel yönetimler, özel sektör ve STK’ların bir arada çalışması gerektiğini söyledi. Turizmde en önemli olanın altyapı olduğunu belirten Özkan ulaşım, iletişim ve kaliteli hizmetin önemine dikkat çekti. Turistin havaalanında indikten sonra güvenlik personelinden, taksiciye kadar her karşılaştığı kişinin o ülke hakkında fikir verdiğini belirten Özkan: “Kaliteyi etkiler” dedi. Çanakkale’nin uluslararası alanda tanınabilirliğini artırmak için logo ve slogan bulması gerektiğini belirten Özkan, dünyanın da dijital tanıtıma ve markalaşmaya doğru gittiğini belirtti.
 
Özkan: “Son yıllarda turist profili değişti”
Son yıllarda konaklama alanında rezervasyonların internet üzerinden yapıldığını ve turist profilinin de değiştiğini söyleyen Özkan yeni turist modelinin kısa süreli seyahati, havayolunu ve etkileşimi tercih ettiğini ve çevreye de duyarlı olduğunu söyledi. Özkan Çanakkale’nin pazar payını artırması için bu grubu ile çekmek için kısa süreli konaklamayı dezavantajdan avantaja çevirebileceğini söyleyen Özkan aynı şekilde üst gelir turist grubunu da çekmeyi hedeflemesi gerektiğini kaydetti.
 
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Bulgaristan, Romanya, Sırbistan gibi ülkelerde fuarlara katıldıklarını kaydederek, olumlu dönüşler aldıklarını söyledi. Kosova ve Bosna Hersek’in de Türk insanına yakınlık duyduğunu belirten Başkan Gökhan ortak kültür ve köklerin yanı sıra kendi coğrafyası içinde yegane Müslüman kalan ülkeler oldukları için ilişkilerin daha anlamlı olduğunu söyledi. Gökhan : “O yöredeki insanlar bizleri bekliyor. Gittiğimiz kadar karşılık görürüz” dedi.
 
Başkan Ülgür Gökhan: “Kaynakların korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerek”
Çanakkale’de bir şehirde olması gereken çoğu zenginliğin ve değerin olduğunu belirten Gökhan: “Şanslıyız. Bu değerleri koruyarak, sürdürülebilir destinasyonu sağlamak için adımlarımızı doğru planlamalıyız” dedi. Gökhan Çanakkale’nin eko turizm avantajını kullanması ve Kazdağları’na yürüyüş alanı planlaması gerektiğini belirten Gökhan: “Harap etmeden o bölgede turizmi geliştirmek lazım” dedi. Yurt dışı tanıtımın önemine de değinen Gökhan doğru zamanlarda, doğru yerde ve doğru kitlelere hitap etmenin ve onlarla iletişe geçmenin önemine değindi.
 
Turizmde atılacak adımlar içinde iyi bir yönetim ve pazarlamanın önemli olduğunu kaydeden Gökhan kaynakların korunarak gelecek kuşaklara aktarılması konusunda özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çanakkale’de konaklama konusunda yatak kapasitesinin yetersiz olduğunu ve belediye olarak konaklama amaçlı yatırımlara öncelik verdiklerini söyledi. Gökhan Çanakkale’ye yapılacak 4-5 yıldızlı otel yatırımlarına destek verdiklerini söyledi. Konuşmasında 2015 çalışmalarının önemine değinen Gökhan: “Çanakkale’nin tanıtımı için son derece önemli. Savaşın değil, barışın vurgulanacağı bir 100.yıl olmalı. Sportif ve kültürel etkinlikleri iyi planlamalıyız. Yeni Zelandalı ve Avustralyalı misafirlerimizi evlerimizde ağırlamalıyız” dedi.
 
 
Sergi: “Çanakkale Avustralya ve Türkiye için eşik”
Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, Turizmin ülkelerarası bir köprü olduğunu ve insanları buluşturduğunu belirten Sergi Türkiye’nin dünya üzerinde sergilediği misafirperverliği ile özel bir yere sahip olduğunu, Çanakkale’nin ise Avustralya ve Türkiye için eşik olduğunu söyledi. 1915 yılında yaşanan trajik ve dramatik olayın iki ülke arasında sıra dışı bir dostluk geliştirdiğini söyleyen Konsolos Sergi 2015 yılının Çanakkale’ye maksimum ziyaretçi gelmesi ve reklamı için çok iyi bir fırsat olacağını belirtti. 2015 yılının atılacak adımlarda son değil, bir başlangıç olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkati çeken Sergi Çanakkale’de ulaşım sorunun giderilmesi, Çanakkale’nin değerlerinin ve deniz mutfağının öne çıkarılması gerektiğini söyledi. Sergi İstanbul’daki tur operatörleri ile bağlantıya geçilmesi ve Avustralyalılar`a sunulan paket turlar içinde Çanakkale’de konaklama ve geceleme süresinin de artırılması gerektiğini belirtti.
 
Engin: “Çanakkale’yi emekli kenti, öğrenci kenti, sayfiye kenti kimliğinden kurtarmalıyız”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin de Çanakkale İkinci Turizm Zirvesine ev sahipliği yapmalarından dolayı gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek, İlahiyat Fakültesi Kampüsünde, üniversitenin işadamlarından talep ettiği 350 kişilik konferans salonununun, beş ayrı salonu ile en büyük senfoni orkestrasına sahne verebilecek, Çanakkale iş dünyasının kullanımına açık, bağımsız girişli 2000 kişilik bir kongre merkezine dönüştüğünü kaydetti.
 
Çanakkale’nin kongre turizminden hak ettiği payı alması gerektiğini belirten Engin: “2014 yılı 18 Mart’ında bu kongre merkezinin de açılışıyla üniversitemizle birlikte Çanakkalemiz kongre, konferans, kültürel ve sanatsal etkinliklerine katkı sunacak önemli bir mekan daha kazanmış olacak. Çanakkale, hem uluslararası arenada, hem de kendi tarihinde büyük bir adım atmaya yaklaşıyor. 2015 yılı Çanakkale’nin geleceğine dair bütün hasletlerimiz için benzersiz fırsatlar taşıyor. 2015 yılında dünyaya ev sahipliği yapacağız. Bunu sağlamak için, her Çanakkale kurumu 2015 yılına ve Çanakkale’nin geleceğine bir tuğla koymalıdır. Her şeyi Devletten beklemek yerine Çanakkale ruhu ile akıl gücü ile Çanakkale’miz için çok daha iyi projeler geliştirmek, hem görevimiz, hem de bu topraklar için canlarını veren aziz şehitlerimize boynumuzun borcudur. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2015 yılında bütün dünyaya Çanakkale değerlerini Çanakkale Boğazı`nda “Su Perdesi” ile göstereceğiz. Bir tarih yazılan Çanakkale Boğazı’nın akıntılı sularında kurulacak. Dev su perdesinde misafirlerimiz, halkımız atalarının heyecanına tanık olacaklar” dedi. ÇTSO "Çanakkale Evi" projesinden de bahseden Engin : “Burada ilimizin tanınırlığına katkı sağlamak için, bir turizm tanıtma ofisi şeklinde hayata geçireceğimiz ÇTSO Çanakkale Evi’nde Çanakkale’ye dair markaları, ürünleri, lezzetleri ve değerleri misafirlerimize tanıtmaya çalışacağız. Ayrıca; Çanakkale hakkında bütün araştırma ve eserlere de ev sahipliği yapılacaktır” dedi.
 
Engin: “Bugün burada olan herkesin ortak ülküsü Çanakkale’dir. Söz konusu Çanakkale olunca bütün kurumlarımız, hepimiz, artık Çanakkale’ye sadece kendi pencerelerinden bakmak yerine, ortak heyecanla, dünyaya Çanakkale’nin ortak penceresinden bakmak durumundadır. Çanakkale’nin 2015 yüzüncü yıl anma törenleri için; artık ben değil biz olma anlayışının olgunluğu ile az gelişmişlik toplum sınıfından yani artık savaşın değil ekonomik barışın var olması gerektiğinin anlayış ve bilinci ile Çanakkale’nin geleceği için bir ışık yakma yarışına girme mücadelesinde olma zamanıdır. En gelişmiş ülkenin şehrinden bile Allah vergisi olan çok daha fazla potansiyele sahip olan Çanakkalemiz için artık bir başına değil bir arada olma vaktidir. Çanakkale’nin kaybedecek bir günü olmadığı gibi kaybettiği günleri de kazanmak için el birliği ile çalışma zamanıdır. En kötü çözüm çözümsüzlükten iyidir. Çanakkale’yi; emekli kenti, öğrenci kenti, sayfiye kenti kimliğinden kurtarmalıyız. Çanakkale gençlerimize gelecek verebilen bir kent olmalıdır” dedi.
 
 
ÇATOD Başkanı Ali Akol: “Kumaşımız düzgün, ama eskimiş”
Çanakkale’nin bünyesinde barındırdığı turizm değerlerine rağmen turizmde hak ettiği noktaya gelmediğini belirten Akol: “Turizmde Çanakkale’ye istediğimiz ivmeyi kazandıramadık. Dernek olarak turizm alanında yapılan her türlü etkinliğe destek ve katkı verdik. Kumaşımız düzgün, ama eskimiş” dedi.
 
Kentsel planlama ile ilgili görüş belirten ÇATOD Başkanı Ali Akol Kemalpaşa Mahallesi ve Çarşı Caddesi’nde düzenleme yapılırken dokusal korumanın da devam etmesi gerektiğini ve Fevzipaşa Mahallesi’nin ise aslının korunarak turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Akol o bölgede halkı rahatsız etmeden bölgeyi yaşanabilir bir hale getirmek getirdiğini belirterek, Kordon Boyu düzenlemesinin olumlu ve yerinde olduğunu söyledi. Çanakkale’nin katıldığı yurt içi ve yurt dışı fuarlara Başkan Gökhan’ın devamlı destek verdiğini kaydeden Akol bunun Çanakkale’nin prestijli bir şekilde ağırlanmasını sağladığını söyledi.
 
Gelibolu’da yapılan son düzenlemelerden sonra 6 ayda 100 bin ziyaretçi gelmesinin önemli bir katma değer olduğunu belirten Akol Truva’daki müzenin tamamlanmasını da özlemle beklediklerini belirtti. Assos’un yıllardır yapılamayan yollarının bir an önce tamirat geçirmesi gerektiğini belirten Akol, Troia’nın çevresinde de yiyecek-içecek alanları ile geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Akol: “Çanakkale’de restoranlarda İngilizce menü bile yok”
Ali Akol Çanakkale’de yiyecek, içecek ve eğlence hayatının geliştirilmesi lazım. Bunun eksik olduğunu görüyoruz derken kentte hizmet veren restoranlarda İngilizce menü olmamasını da eleştirdi.
 
Akol İngilizce menü eksikliği ve hizmet sektöründe lisan yetersizliğinden kaynaklanan turistle iletişim sıkıntısının acilen çözülmesi için adım atılması gerektiğini belirterek, üniversitenin ve meslek odalarının ortaklaşa mesleki İngilizce kursu düzenlemesi gerektiğini söyledi.
 
Deniz ulaşımına GESTAŞ ile son zamanlarda kısmi bir rahatlama geldiğini belirten Akol Gökçeada’da sörfün geliştirilmesi için de adım atılması ve Gökçeada’ya daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
 
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner Çanakkale’nin bir çok konuda potansiyelini maksime edemediğini belirterek bunlardan en önemlisinin turizm olduğunu kaydetti.
 
Turizm meselesinde en önemli problemlerin başında ulaşımın geldiğini belirten Laçiner, "Çünkü ulaşamadığınız yerin ne kadar kıymetli olduğu çok da önemli değil. Baktığımız zaman hava yolunda sadece Ankara`ya bir uçuşumuz var. Ama büyütme çalışmaları nedeniyle mart ayı sonunda hava alanı da bir süre rafa kalkmış olacak. Eğer uçuş yok ise bugünün dünyasında turizmde yok. Yani konuşacak bir şey de yok" dedi.
 
 
Tuna: “Her yıl revize edilen bir çalışma planı yapmalıyız”
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre Merkezi`nde, ikincisi düzenlenen "Turizm Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Çanakkale için çok önemli bir konuyu müzakere ettiklerini ve her türlü eleştiriye de açık olduklarını söyledi.
 
Tuna: “Eksiklerimizi konuşmak için buradayız. Bir stratejik plan yapılmalı. Ama bunun da dinamik olması lazım" diyen Tuna, her yıl revize edilebilen bir çalışma planının hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bu konuya herkesin inanması ve katkı vermesi gerektiğinin altını çizen Tuna: “Sadece birkaç aktörün bu işi üstlenmesiyle, devletin yapacağı yatırımları beklemekle olmaz" diye konuştu.
Vali Tuna, Çanakkale`de bu konuda bir birliktelik olduğunu, turizmin paydaşlarının aynı düşünceyi paylaştığını dile getirdi.

 
Çanakkale`nin emekleme aşamasında olduğuna değinen Tuna Çanakkale’de bunlar yeni yeni konuşuluyor. Kendi sahip olduğu zenginlikleri, potansiyeli bile yeni keşfediyor insanımız. Bu bir dezavantaj değil. Bir fırsattır. Çünkü önümüzdeki dönemde çok güzel kullanabileceğimiz, işleyebileceğimiz, uygun bir şekilde sunabileceğimiz bir fırsat var. Bu toplantılarda bir beyin fırtınası yapılması adına önemli öneriler ve katkılar aldık. Kent merkezimizde altyapı eksikliklerimiz var. Binlerce insanı aynı anda konaklatacak düzeyde altyapımız yeterli değil. Ama biz Çanakkale`yi bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Havaalanımız geçici olarak kapatılacak. Yıl sonunda uluslararası bir havaalanına kavuşacağız. Çanakkale, yavaş yavaş büyüsün, ama sağlıklı büyüsün. Uğruna savaşılan Troia`dan Gelibolu`ya, Homeros`tan Mustafa Kemal Atatürk`e destanlaştırılan ilimizi, bulunduğu noktadan çok ileriye taşıyarak, bölgemizin, ülkemizin hatta dünyanın tercih edeceği bir destinasyona çevirecek olan arzu, enerji ve turizm aktörlerine sahip olduğumuzu düşünüyoruz."
 
Bosna Hersek Kültür Tanıtma Ataşesi Cengiz Aydın ve Üsküp Kültür Tanıtma Ataşesi Muteber Şankazan da bölgelerarası iş yapmak için acentelerle düzenli ilişki kurmak gerektiğini belirterek karşılıklı turizm potansiyelin gelişmesi için adımlar atılması gerektiğini belirttiler.
Paylaş