Paşa kılıcı, Batı Afrika orijinli, 18 ila 40 santimetre arasında boya ulaşabilen, ince yapraklı bir bitkidir. Orijinal adı Sansevieria olan bitkinin 70’ten fazla türü mevcuttur. En yaygın olarak bilinen türünün yaprakları üzerindeki desenler genelde sarı ve yeşilin çeşitli tonlarındadır. Bazı çeşitlerinin yapraklarında ayrıca beyaz ve karma desenler gözlemlenebilir. Desenlerinin dışında türe bağlı olarak yapraklarının fiziksel yapıları da değişkendir. Kılıç çiçeği denildiğinde ilk akla gelen tür, uzun ve yassı yapraklara sahiptir. Buna karşılık bitkinin daha kısa boylu ve yayvan yapraklı türlerine de botanik bahçelerinde, çiçekçilerde rastlayabilmek mümkündür.
Paşa kılıcı, aynı zamanda peygamber kılıcı, kılıç çiçeği gibi isimlerle de anılır. Yurtdışında ise kaynana dili ya da yılan bitkisi isimleriyle de bilinir. Paşa kılıcı bitkisi, 2017 yılına kadar Sansevieria trifasciata olarak sınıflandırılıyordu ancak Dracaena türleriyle olan ortak noktaları gözden kaçırılamayacak kadar çoktu. Bu nedenle artık Dracaena trifasciata sınıfında yer almaktadır.
Paşa kılıcının ölmesi çok zor olduğu için bitki bakmaya yeni başlayanlar için ideal bir seçimdir. Bir saksıda harika bir şekilde yetişebilir; onu yerde veya masa üstünde konumlandırabilirsiniz. Sıcak havalarda büyür, gelişir ama soğuk koşullarda da iyi mücadele eder. Bu bitki kuraklığa dayanıklıdır, ancak kök çürümesine yol açan aşırı sulamaya karşı hassastır. Onu yalnızca toprağını kuru hissediyorsanız sulayın. Özellikle kış aylarında sulamalar arasında iki ay bile beklenebilir. Sıcak aylarda ise onu her 3-4 haftada bir sulayın.
Paşa kılıcı bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise toprak seçimidir. Paşa kılıcının toprağı humuslu, geçirgen ve havadar olmalıdır. Ayrıca toprağa ince taneli ponza taşı karıştırmanızda toprak drenajı için faydalı olacaktır. Yaprakların ağır gelip devrilmemesi için bitki toprakla desteklenmelidir.
Paşa kılıcı, günde birkaç saat doğrudan güneş ışığına düşük miktarda maruz kaldıkları takdirde ideal biçimde gelişir. Bununla birlikte tamamen gölge olmadığı sürece az ışıklı ortamda konumlandırılsalar bile sağlıklı görünümlerini koruyabilirler. Çoğu iç ve dış mekan bitkisinin aksine peygamber kılıcı çiçeği bakımı rutininde nem önemli bir koşul konumunda değildir. Ortamdaki nem durumu aşırıya kaçmadığı sürece bitki ideal formunda kalabilir.
Paşa kılıcı, çiçek açmasıyla da bilinen bir bitkidir. Ancak bu bitkinin çiçek açması için belirli koşulların sağlanması gerekir. Paşa kılıcının çiçek açması için en önemli faktör, bitkinin yaşının 4-5 yılı geçmiş olmasıdır. Ayrıca bitkinin çiçek açması için saksısının küçük olması, toprağının kuru kalması ve güneş ışığına maruz kalması da gereklidir.
Paşa kılıcı çiçek açtığında, yapraklarının arasından uzanan ince bir sap üzerinde beyaz veya krem renkli, yıldız şeklinde küçük çiçekler görülür. Bu çiçeklerin hoş bir kokusu vardır ve genellikle akşam saatlerinde açarlar. Paşa kılıcının çiçek açması, bitkinin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir.
Paşa kılıcı çiçek açtığında, halk arasında bazı inanışlar da bulunur. Bir rivayete göre bu güzel bitkinin boyunun 1 metreyi geçerse ve yaprakları çiçek açarsa ev sahibinin ev satın alacağına inanılır. Bu, halk arasında bir inanış olsa da tıpkı birçok ev bitkisi gibi paşa kılıcı da yaşam alanlarınıza güzel enerjisiyle renk katabilir.
Paşa kılıcı, yalnızca gündüz oksijen salan birçok bitkinin aksine, gece boyunca da oksijen salmasını sağlayan özel bir fotosentez türünü gerçekleştirir. Dolayısıyla yaşam alanlarındaki havayı tazeliyor olmasını, paşa kılıcı faydaları arasında saymak mümkün. Ayrıca hava temizleme özelliği ve zararlı uçucu organik bileşenleri emen yapısıyla da alerji giderici görev üstlenen paşa kılıçları için her evin ihtiyacı diyebiliriz.
Paşa kılıcının, tüm bu faydalarına ilaveten yaşam alanındaki kötü koku oluşumunu giderici etkisi olduğu da düşünülmektedir. Ayrıca paşa kılıcı, evdeki negatif enerjiyi yok ederek, pozitif enerjiyi artırdığına inanılan bir bitkidir. Bu nedenle paşa kılıcı, Feng Shui uygulamalarında da sıkça kullanılır.
Paşa kılıcı bakımı yaparken, aşağıdaki önerilere dikkat ederseniz, bitkinizin daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz:
Tamam, paşa kılıcı bakımı için önerilerime devam ediyorum:
(HABER MERKEZİ)