Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Türk Boksör Ringe Çıkamadan Elendi

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye, boks branşında büyük bir şok yaşadı. Milli sporcu Tuğrulhan Erdemir, doping davasını kaybedince maçlar başlamadan elenmiş oldu.

755

2024 Paris Olimpiyat Oyunları boks branşında Türkiye'yi temsil edecek sporcu Tuğrulhan Erdemir, doping davasını kaybedince, ringe çıkmadan elendi.

Doping Cezasıyla Elendi

Milli boksör Tuğrulhan Erdemir, 2023 yılında Polonya'da düzenlenen Avrupa Oyunları'nda 71 kiloda bronz madalya kazanarak Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı elde etmişti. Ancak, CAS’ta devam eden doping davasını kaybeden Erdemir, olimpiyat kurasına giremeden elendi.

Türkiye, Paris’teki ilk firesini boks branşında verdi

Erdemir'in doping cezası alması üzerine yapılan tartıya alınmadığı öğrenildi. Kurada milli sporcunun adının listelerde olmadığı ortaya çıkınca, davasının sonuçlandığı ve doping cezası aldığı anlaşıldı. Bu gelişme ile Türkiye, Paris’teki ilk firesini boks branşında vermiş oldu.

Kanında 2024 WADA Yasaklılar Listesi'nde diüretik ve maskeleme maddesi rastlandı

17 Şubat 2024'teki yarışmada Tuğrulhan Erdemir'den alınan bir numunede, yasaklı madde "hidroklorotiyazid"e rastlanmıştı. Bu madde, 2024 WADA Yasaklılar Listesi'nde diüretik ve maskeleme maddesi olarak yer alıyor. Soruşturma sonucunda, ATF'nin kasıtsız kontaminasyona dair bir kanıt bulamadığı belirtildi.

WADA ve ITA Süreci

WADA Paydaş Bildirimi doğrultusunda, ITA bu durumu Olumsuz Analitik Bulgu (AAF) olarak değerlendirdi ve Tuğrulhan Erdemir'i, Uluslararası Boks Birliği (IBA) Anti-Doping Kuralları (IBA ADR) Madde 2.1 uyarınca bir anti-doping kuralı ihlali (ADRV) ile suçladı. ITA, davayı CAS ADD'ye havale etti ve sporcuya geçici bir uzaklaştırma uygulandı.

CAS ADD, 24 Temmuz 2024 tarihinde, geçici men cezasına ilişkin duruşmanın ardından Tuğrulhan Erdemir'e verilen cezanın devamına karar verdi. Bu karar nedeniyle Erdemir'in Paris Olimpiyat Oyunları'nda katılamadı. Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç’in konuya dair resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş