Paçuli, tropik Asya’ya özgü bir aromatik bitkidir. Yapraklarından elde edilen paçuli yağı kozmetik, tütsü yapımı ve parfümeride kullanılır. Asya kültüründe önemli bir yere sahip olan bu değerli bitkinin yüzyıllardır tarımı yapılmaktadır. Paçuli kelimesi, Tamilce ‘Patchai’ kelimesinden türeyerek ‘yeşil yaprak’ anlamına gelir. Halk arasında ‘‘tefarik’’ olarak da bilinir. Güçlü, odunsu, balzamik, misk kokusu aynı zamanda afrodizyak etkiye sahiptir. Paçuli, kekik, nane, lavanta gibi bitkilerin de üyesi olduğu Lamiaceae familyasına ait çok yıllık bir aromatik bitki türüdür. Bu yazımızda, paçuli bitkisi, yağı ve faydaları hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız.
Paçuli, Asya’nın tropikal bölgelerine özgü bir bitki türüdür. Yetiştiği bölgelerden bazıları şunlardır: Çin, Endonezya, Japonya, Hindistan, Maldivler, Tayvan, Pakistan, Filipinler, Tayland. Tropikal ve sıcak bölgelerde yetişebilen bu bitki sıcağı sevse de güneş ışığına direkt olarak maruz bırakılmamalıdır. Tohumla ve vejetatif olarak çoğaltılan paçuli bitkisi ekimden 4-6 ay sonra hasat edilir.
Paçuli bitkisinin koyu yeşil yaprakları oldukça gürdür ve sapları 1 metreye kadar ulaşabilmektedir. Beyaz ve pembe tonlarında küçük çiçekleri taşır. Bu bitkinin taze yaprakları kokusuzdur. Uçucu yağı, kurutulmuş ve hafif fermente olmuş paçuli yapraklarının su buharı distilasyonu ile elde edilir2.
Paçuli yağı, paçuli bitkisinin yapraklarından elde edilen bir bitkisel yağdır. Yaklaşık 1 kg paçuli materyalinden 20-30 ml uçucu yağ elde edilir. Paçuli yağının kendine has bir kokusu vardır. Genelde odunsu, tatlı ve baharatlı, bir koku olarak tarif edilir. Vetiver, sandal, sedir ve akgünlük gibi kokularla birlikte parfümlerde fiksatif olarak kullanılır. Paçuli uçucu yağı; lavanta, kakule, bergamot, elemi, tatlı portakal, servi, misk adaçayı, ylang ylang, kara biber, ıtır gibi yağlarla uyumludur. Rush (Gucci), Patchouli Impérial (Christian Dior), Euphoria Women (Calvin Klein), Portrait of a Lady (Frederic Malle), Angel (Thierry Mugler) gibi pek çok ünlü parfümün içeriğinde yer alır. Paçuli uçucu yağı şarap gibi olgunlaştığında kalitesi artar, rengi koyulaşır.
Paçuli uçucu yağının tarih boyunca öne çıkan özelliği haşere, sinek ve toz akarlarını uzak tutması olsa da esasında pek çok alanda faydalıdır. Paçuli yağı, cilt, saç, kalp, sindirim, ruh sağlığı ve daha pek çok alanda faydalıdır. İşte paçuli yağının faydalarından bazıları: