havadurum

Ön seçim 29 Mart’ta

Çanakkale`de CHP`nin aday belirleme yöntemi olarak üye bazındaki ön seçime kesin gözüyle bakılırken, böyle bir karar verildiği takdirde önseçimin 29 Mart`ta yapılacağı öğrenildi. YSK partilerin aday tespitini 29 Mart`ta yapabileceğini açıkladı.

638
YSK`ya göre; seçime katılacak siyasi partiler, milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı 7 Haziran öncesinde, önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitlerini 29 Mart 2015 Pazar gerçekleştirecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimlerine ilişkin siyasi partilerin önseçim veya aday yoklaması yöntemleriyle aday tespitine ilişkin usul ve esasları belirleyen genelgesi Resmi Gazete’nin önceki günkü sayısında yayımlandı. Genelgede, önseçim ve aday yoklamasında oy vermede karışıklıkların önlenmesi için parti seçmen listeleriyle ilgili izlenecek yol ve yöntemler, listelerin askıya çıkarılması ve kesinleştirilmesi, siyasi partilerin aday adayı listelerini vermeleri, önseçimi yapacak önseçim ilçe seçim kurulları ile önseçim sandık kurullarının oluşumu, önseçimde yapılacak itirazların karara bağlanması ve kesinleştirilmesi gibi konular yer aldı. Seçime katılacak siyasi partiler önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitlerini 29 Mart 2015 Pazar gerçekleştirecek. Siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını 15 Mart 2015 Pazar günü saat 17.00’ye kadar YSK’ya bildirecekler. Önseçim için oluşturulacak ilçe seçim kurulu başkan ve 4 üyeden oluşacak. Üyelerden ikisi ilçede görev yapan devlet memurları arasından seçilecek. Diğer iki üyesi ise önseçimi yapılacak olan siyasi partinin aday adayı olmayan parti üyeleri arasından belirlenecek. Siyasi partilerin ilçelerdeki bütün üyelerinin katılımıyla yapacakları önseçimlerde, üye kayıt defterlerinde parti üyesi olarak kayıtlı olan, 31 Aralık 2014 tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilen ve önseçim ilçe seçim kuruluna gönderilen listelerde yer alan üyeler oy kullanabilecek.
 
Seçmen listeleri 20 Mart`ta askıya çıkacak
Siyasi parti seçmen listesi 20 Mart 2015 Cuma günü askıya çıkarılacak. Milletvekili seçimi için siyasi partiler önseçim yapılacak tüm çevrelerine ait aday adayları listelerini, 24 Mart 2015 Salı günü saat 17.00’ye kadar YSK’ya, ilgili seçim çevrelerine ait listeleri de o çevrelerin siyasi parti ilçe başkanlıklarınca, il ve ilçe seçim kurullarına verecek. Siyasi partiler yapacakları önseçimlerde o çevrede seçilecek milletvekili sayısı kadar aday göstermek zorunda olacak. Önseçim sonuçlanıncaya kadar, aday adaylığından çekilme dikkate alınmayacak, oy sıralamasında daha sonra gelenler aday seçilmiş sayılacak. Ölüm halinde de aynı hüküm uygulanacak. Önseçimlerde görev alacak sandık kurulu 23 - 26 Mart 2015 tarihleri arasında oluşturulacak. İki milletvekili çıkaracak bir seçim çevresinde en fazla iki, en az bir aday, üç milletvekili çıkaracak bir seçim çevresinde en fazla üç, en az iki aday için işaretleme yapılacak. Seçim ve sandık kurullarıyla kurul başkanlarının kesin olmayan kararlarına karşı ilgili siyasi parti, o siyasi partiden önseçimde aday adayı olanlar veya o siyasi partinin teşkilat kademelerinin başkanları veya vekilleri ile parti müşahitleri itiraz edebilecek.
Paylaş