Olmayan yakalama kararı ile gözaltı iddiası

Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk, Cuma günü gerçekleşen ve kendisi ile birlikte 9 Halkevi üyesinin gözaltına alındığı olay ile ilgili olarak suç duyurusunda bulundu. Hakkında yakalama kararı olmadığı halde, `yakalama kararı` gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını iddia eden Öztürk, “Bunun adı hukuksuzluktur” dedi. Öztürk, polisler ile ilgili olarak, “ Stant çevresine oluşturulan polis çemberine tepki gösterip bildiri dağıtımın ifade özgürlüğü olduğunu söyleyen vatandaşları da stant çevresinden zorla uzaklaştırmaya çalıştılar” dedi.

1068
Çanakkale`de geçen Cuma günü gerçekleşen ve toplam 9 kişinin gözaltına alındığı olay ile ilgili dün Çanakkale Adliyesi`ne giden Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk ve bazı Halkevi üyeleri Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulundu. Hakkında yakalama kararı olmadığı halde böyle bir karar gerekçe gösterilerek yapılan gözaltı işlemini `hukuksuzluk` olarak değerlendiren Öztürk, “AKP hükümetinin 13 yıldır inşa etmeye çalıştığı gerici, faşist, cinsiyetçi rejimi ve neoliberal talan politikalarına karşı, mezhepçi, ırkçı savaş çığırtkanlığına karşı halkın hakları mücadelesini sokakta örmeye çalıştık. Hırsızlıkları, yolsuzlukları, işçi-kadın düşmanlıkları ortaya çıkan AKP hükümeti, iktidarını halka rağmen sürdürebilmek için daha fazla saldırmaya başladı. Saldırılarına meşru zemin hazırlamak ve herkese saldırabilmek niyetiyle İç Güvenlik paketini devreye koydu. Yıllardır AKP karanlığına karşı sokak mücadelesi veren Halkevleri olarak, Diktatörlük hayallerine karşı sokağın sesini duyurmak için 12 Nisan’da Ankara yapacağımız miting için il il halkımızı mitinge çağırıyoruz. AKP’nin eleştiriye bile tahammülü kalmadığından kaynaklı birçok ilde yapılan miting çalışmalarına saldırıyor. Adana ve Ankara’da Halkevcilere yapılan saldırılardan sonra Cuma günü de, Cuma pazarı girişinde açtığımız standa polis saldırdı ve 9 arkadaşımızı darp ederek gözaltına aldı. Açtığımız standa gelen polis ekipleri, Adana’da verilen bir kararı göstererek, bildiri dağıtmamıza engel olmaya çalıştılar. Adana’da verilen bir karar olup kararda Türkiye geneli yapılan bir yasaklama olmadığını, Çanakkale savcılarınca verilmiş bir karar var ise onu dikkate alacağımızı söyledik. Fakat saldırı emri almış olan polisler hiç bir söylemimizi dinlemeden müdahale etme çabasında olmuşlardı. Stant çevresine oluşturulan polis çemberine tepki gösterip bildiri dağıtımın ifade özgürlüğü olduğunu söyleyen vatandaşları da stant çevresinden zorla uzaklaştırmaya çalıştılar. Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk’ün gösterilen kararı okuyup avukata danıştığı sırada, Çanakkale emniyet müdürü yardımcısı, güvenlik şube amirinin yanına gelerek grubun hemen alınması emrini verdikten sonra, hakkında herhangi bir yakalama kararı bulunmayan Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk’ün yakalamasının olduğu bahanesiyle stantta duran 7 kişiyi ve o alanda bulunan 2 kişiyi darp ederek gözaltına aldılar” ifadelerini kullandı.
12 Nisan`da Ankara`dayız
“12 Nisan çalışmalarına yönelik yaşanan polis saldırıları birçok ilde devam ediyor” diyen Öztürk, “Dün de İstanbul’da açılan standa polis saldırıp, stantta duran halkevcilere plastik mermiler ile tarayıp iki kişiyi gözaltına aldılar. AKP hükümeti devletin kurumlarını ele geçirip hak hukuk kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullandığı bir dönemde, hükümet yetkilileri söz geçiremedikleri tek yerin sokak olduğunu itiraf ediyorlar. Sokakları da kontrol altına almak için iç güvenlik paketi çıkarıp, faşizm saldırılarını tırmandırıyorlar. Tek yol sokak, tek yol devrim diyenler olarak, sokak muhalefetini büyütmek, “Diktatörün, Gericinin, Faşistin, Hırsızın, Kadın düşmanlarının `Yürü üstüne üstüne` demek için herkesi 12 Nisan’da Ankara’ya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Paylaş