havadurum

Olba Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda değerli buluntulara ulaşıldı

Olba Antik Kenti'ndeki kazılar, Helenistik dönemin ilgi çekici buluntularını ortaya çıkarıyor. 2. yüzyıla ait kadın heykeli ve mitolojik frizler keşfedildi.

2492

Olba Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Helenistik dönemin öne çıkan yerleşim merkezlerinden birinde ilgi çekici buluntulara ev sahipliği yapıyor. Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan Olba Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen kadın heykeli ve mitolojik sahneleri tasvir eden 2 friz parçası, antik kentteki kazılarda gün yüzüne çıkarıldı.

Olba Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları

Olba Antik Kenti, Olba Krallığı'nın merkezi olarak bilinirken, Ören Mahallesi'nde yürütülen kazılar bu yıl da heyecan verici buluntularla devam ediyor. Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Yavuz Yeğin liderliğindeki 15 kişilik ekip, antik kentin tarihi ve ticaret merkezi olarak öne çıkan bölgelerinde titizlikle çalışmalarını sürdürüyor.

Olba Antik Kenti'nde mitolojik temaları işleyen heykel ve friz parçaları

2023 kazı sezonunda antik kentin farklı bölgelerinde gerçekleştirilen kazılarda, milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir kadın heykeli ile üzerinde mitolojik sahneleri tasvir eden 2 friz parçası keşfedildi. Frizler, mimaride taban kirişi ile çatı arasında yer alan kabartmalarla süslenmiş şeritler olarak bilinir.

Olba Antik Kenti'nde koruma altına alınan eserler müzeye teslim edildi

Kazılar sonucunda ortaya çıkan bu değerli eserler, Silifke Müze Müdürlüğü'ne teslim edilerek koruma altına alındı. Bu eserlerin detaylı incelenmesi ve değerlendirilmesi, antik kentin geçmişi ve sanatsal zenginlikleri hakkında önemli bilgiler sunabilir. Olba Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, tarih ve arkeoloji alanında önemli bir pencere açmaya devam ediyor. Keşfedilen bu yeni buluntular, bölgenin zengin tarihine ve kültürel mirasına dair daha fazla bilgi sunma potansiyeline sahip.

“Olba Antik Kenti'nde eserleri korumaya ve konservasyonlarına yönelik çalışmalar yapılacak"

Olba Antik Kenti'yle ilgili Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, arkeolojik kazıların devam ettiği antik kentte incelemelerde bulundu, kazı başkanı Yeğin'den bilgi aldı. Pehlivan, yaptığı açıklamada, Mersin'de 1642 tescilli kültür varlığının olduğunu söyledi. Olba Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının 2010'dan beri sürdüğünü aktaran Pehlivan, şunları kaydetti: "Daha önce tiyatro yapısının olduğu alanda yoğunlukla kazı çalışmaları sürdürülmüşken, son dönemde de anıtsal çeşmede kazı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar neticesinde geçtiğimiz günlerde önemli eserlere ulaşıldı. Biz de bu eserleri inceleme fırsatı bulduk. Burada arkeolojik eserlerle ilgili detaylı çalışmalar yapılıyor. Kazılar bunların çok önemli bir parçası. Devamında da eserleri korumaya ve konservasyonlarına yönelik çalışmalar yapılacak. Güzel ülkemizin genelinde olduğu gibi Mersin'imizde de sayısız tarihi eserimiz bulunmaktadır. Bunların gün yüzüne çıkartılmasını, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından buraların tanınmasını, bilinmesini, öğrenilmesini sağlamak hepimize düşüyor."

“Olba Antik Kenti'nde kazı çalışmalarımız hızla sürüyor”

Olba Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yeğin de "Bu sezonki kazılarda eşsiz eserler ortaya çıkarıldı. Kilikya Bölgesi'nde şu ana kadar bu eserlerin benzerleri bulunmadı. Antik kentteki çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor." değerlendirmesinde bulundu. (AA)

Paylaş