Okyay; "Aklımızda memleket, kalbimizde gelecek"
Kale Grubu'nun kuruluşunun 66'ıncı yıldönümü ve Seramik Bayramı'nda önemli gelişmeler yaşandı.
Kale Grubu, Şirketin 66'ıncı Kuruluş yıldönümü ve geleneksel Seramik Bayramı'nda, Grubun ilk şirketi olan Kaleseramik yeni yatırımlarla büyümek hedefiyle halka açıldı. Seramik kaplama sektöründe üst segment ihtiyaçları karşılamak üzere faaliyete geçen Porselen Levha tesisinin açılışı da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla gerçekleştirildi. Çan'da düzenlenen programda, yeni yatırım rotasının insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarını içeren ve ekosistemdeki paydaşları da içine katan bütüncül bir yaklaşımla çizildiği vurgulandı. 300 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını dile getiren Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, "Daha fazla ihracat, daha sürdürülebilir üretim, çağın gerektirdiği dijital dönüşüm ve sektöre yön verecek inovasyonlar odağında büyüme ve yatırım şevkimizi koruyoruz. 2023-2025 döneminde toplam 300 milyon dolar daha yatırım yapacağız" dedi.
Okyay; "Ülkemizin her karış toprağına sahip çıkıyoruz"
Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, tören konuşmasına, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıllık tarihinin 66 yılına yol ve kader arkadaşlığı yapmaktan duydukları gururu dile getirerek; "Asırlık ve asil Cumhuriyet geleneğini ve Cumhuriyet ışığını geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sanayici olarak, kurduğumuz fabrikalar, geliştirdiğimiz teknoloji ve bugüne kadar on binlerce kişiye yarattığımız istihdam imkanıyla ülkemizin, insanımızın kaderini değiştirmeye odaklanıyoruz. İhracatçı olarak, Türkiye bayrağını en uzak diyarlarda bile dalgalandırırken ülke ekonomisine önemli gelir kazandırıyoruz. Sosyal etki yatırımcısı olarak, eğitimde, kültürde, sanatta, kısacası dokunduğumuz her yerde, her zaman Cumhuriyet'in kurucu değerleri doğrultusunda ilerliyoruz. 'İyi Bak Dünyana' diyerek ülkemizin her karış toprağına, her damla suyuna ve her bir insanına sahip çıkıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 'Aklımızda memleket, kalbimizde gelecek' diyerek yolumuzda kararlılıkla ilerleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Toplam 300 milyon dolar daha yatırım yapacağız"
Kale Grubu'nun büyüme ve yatırım şevkini koruduğunu dile getirem Zeynep Bodur Okyay, "Stratejik hedefimiz; ihracata yönelik büyüme, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, inovasyon ve katma değerli yeni iş alanlarına yönelik girişimlerle Grubumuzu daha da büyütmek. Bu yıl ihracatımızı yüzde 40, ciromuzu ise dolar bazında bir önceki yıla oranla yüzde 20 seviyelerinde artırmayı hedefliyoruz. Büyümemizi desteklemek için 100 milyon doları 2023 yılında olmak üzere, 2023-2025 döneminde toplam 300 milyon dolar daha yatırım yapacağız" diye konuştu.
'Kurumsal yaklaşım; İyi Bak Dünyana'
Öte yandan geçtiğimiz sene temeli atılan Porselen Levha üretim tesisinin açılış günü için Seramik Bayramı tercih edildi. 6, 12 ve 20 milimetre kalınlığı ve 160x320 ebadında granit üretilecek olan tesisin toplam kapasitesi 3,5 milyon metrekare. Tesisin devreye alınmasıyla ilk etapta 70 kişilik ek istihdam oluşturulurken, burada üretilecek ürünlerin yüzde 70'inin ihraç edileceği belirten Okyay; "Sektörümüzde fark yaratacak bu üretim tesisinin, bizim açımızdan çok önemli ve değerli bir yanı da sıfır atık ve düşük enerji kullanımını tam dijitalleştirme yoluyla gerçekleştirmek yolunda kaydettiğimiz ilerlemenin bir sembolü olması. Bu üretim hattıyla standart üretime göre yüzde 42 daha az karbon salımı, recover gibi teknolojilerle kullanılmış malzemelerin geri dönüşümünü sağlayarak; kurumsal yaklaşımımız olan 'İyi Bak Dünyana'nın altını yeni yatırımlarla desteklemeye devam ediyoruz" dedi.
Kurtulmuş; "Türkiye'nin sanayileşme mücadelesinin de sembol kalelerinden biridir"
Porselen Levha tesisinin açılışında, Kale Grubu'nun geçmişten günüme kadar uzanan başarısına ilişkin konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş; "Çanakkale'nin 108 yıl önce vermiş olduğu o destansı mücadele hiç şüpheniz olmasın ki bugünkü Türkiye'nin geldiği noktanın kurucu ruhudur. Eğer Çanakkale cephelerindeki o ruh olmasaydı, o dayanışma olmasaydı, o birlik ve beraberlik ruhu olmasaydı hiç şüphesiz Çanakkale Seramik'in de 66. yılını kutlamamız mümkün olmazdı. O günkü Türkiye'den, o gün imkanları olmayan Türkiye'den bir büyük başarı öyküsü ortaya çıktı. Bugün sadece Çanakkale'deki gelişmeleri şöyle göz önüne aldığınızda 'Bu 108 yılda bu ülke nasıl bu noktaya geldi?' diyebileceğimiz olağanüstü yüksek bir başarı öyküsü ortaya çıktı. Rahmetli İbrahim Bodur'un 1957 yılında kilden, çamurdan seramik üretmek için ortaya çıkardığı ve bugün seramik kısmının bir dünya markası haline geldiği bu sanayi tesisi aslında Türkiye'nin sanayileşme mücadelesinin de sembol kalelerinden biridir" diye konuştu.
Kacır; "Özgüvenin eseri, Kale Grubudur"
Törende söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırım yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunarak, Kale Grubu'nun iyi bir örnek olabileceğine vurgu yaparak; "Yaklaşık 2 milyar dolarlık cirosuyla sektörümüz tam 113 ülkeye 1,5 milyar doların üzerinde Türk seramiği ihraç ediyor. İnşallah bu sayılar daha da artacak, yeni yatırımlarla çok daha ileri seviyelere ulaşacağız. Türkiye'nin seramik sektöründe 1 numara hale gelmesi için canla başla hep birlikte çalışacağız. Tabii seramikte 1 numara olabilmek adına sektör temsilcileri başta olmak üzere hepimizin çaba göstermesi ve birlikte üzerinde durmamız gereken bazı hususlar var. Sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve katma değerli üretim bunların başında geliyor. Bildiğiniz üzere; sınırda karbon düzenlemesi 2026'da yürürlüğe giriyor. Sektörümüzün bu düzenleme karşısında rekabetçiliğini korumak için Bakanlık olarak tüm paydaşlarla işbirliğine hazırız. Öte yandan sektörün AR-GE ve katma değer odaklı uygulamalarının geliştirilmesini ve artırılmasını odağımıza aldık. İleri Malzemeler Teknoloji Yol Haritası çalışmalarını başlattık. Son 20 yılda TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında seramik alanında toplam 365 proje ve 438 kişiye 479 milyon lira destek verdik. Türkiye, insan kaynağı kapasitesi, kapsamlı yatırım teşvikleri, planlı sanayi bölgeleri ve ivme kazanan yenilikçilik ekosistemiyle son 20 yılda adım adım küresel üretim üssüne dönüştü. Bu vesileyle de yatırım yapmak isteyip de 'acaba' diyenlere seslenmek istiyorum. Hiç tereddüt etmeyin. Biz tüm destek ve teşviklerimizle, yatırım teşviklerimizle, AR-GE desteklerimizle, girişimci ve yenilikçi bir anlayışla her zaman sizinle olmaya, yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu ülkeye güvenen, inanan, uzun vadeli düşünen herkes kazandı. İşte 66 yıllık güvenin ve özgüvenin eseri, Kale Grubudur. Yeter ki sizler de kendinize ve bu ülkeye inanmaya devam edin" dedi. ((Dilan Kaynak)-(Nevin Yüksel))