havadurum

Öğretmenler “mücadele dersi” nöbetinde!

"Bu haftayı direniş haftası” ilan eden Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Çanakkale Valiliği önünde yarın nöbet eylemi başlatacak.

926

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkana kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde nöbet tutacaklarını açıklamışlardı. Eğitim için başlatılan nöbetlerin ülke genelinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde devam edeceğini açıklayan sendikanın, Çanakkale’deki nöbet eyleminin de yarın başlayacağı öğrenildi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Çanakkale Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Tarihi bir sürece tanıklık ediyoruz. Bu hafta öğretmenlik mesleğinin geleceği belirleniyor. Biz öğretmenlerin de söz, yetki karar süreçlerine katılması için Çanakkale Valiliği önünde yarın (Salı) 18:00-20:30 arasında eğitim nöbetine başlıyoruz. Mesleğimizin geleceği hakkında karar verilirken bizde oradaydık diyebilmek umuduyla öğretmenler mücadele dersine devam ediyor” denildi.

“Özel öğretim kurumlarında kölelik koşulları hüküm sürüyor, MEB izliyor”

“Öğretmen Sendikası olarak son 3 yılda defalarca olduğu gibi yine Ankara sokaklarındayız. Pes etmiyoruz çünkü tartışmaya kapalı bir hakkın peşinde çok meşru bir mücadelenin içindeyiz” sözlerine dikkat çekilen açıklamada, “Öğretmen Sendikası 3 yıldır şunu söylemektedir: Özel öğretim kurumlarında kölelik koşulları hüküm sürüyor ve Milli Eğitim Bakanlığı bu durumu izliyor. Bu düzen son bulmalıdır. Yüz binlerce öğretmen, veliler, meslek örgütleri, öğrenciler, tüm toplum öğretmenler asgari ücretle çalıştırılmamalı derken MEB buna kulağını tıkayamaz” denildi.

“Taban maaş uygulamasının geri gelmesinde engel nedir?”

“2014 yılına kadar var olan taban maaş yasasını geri getirmeye yetkisi olmadığını söyleyen bir Bakanın hiçbir şeye yetkisi yok demektir. Bu yetkisizlik istifadan başka bir yola çıkamaz” sözlerine dikkat çekilen açıklamada Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu sorular soruldu, “

  • Taban maaş uygulamasının geri gelmesinde engel nedir?
  • Kamuda kaç bin öğretmene ihtiyaç vardır. Bütçe budur diyerek atama yapmak öğretmeni çaresiz bırakarak özel sektöre yönlendirmek öğretmeni ucuz iş gücüne dönüştürme planının parçası mıdır? Ücretli öğretmenliğin varlığı sizi rahatsız etmiyor mu?
  • Sadece eğitim baronlarını mutlu eden bir Bakan olmak nasıl bir duygu?
  • Yüz binlerce öğretmenin ve toplumun gözünde yalancı olmak sizi rahatsız etmiyor mu?”

“MEB bizim sorunlarımızı çözmek zorundadır”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM’ne geleceğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu kanunu MEB hazırlıyor. Bir önceki kanunda özel sektör öğretmenlerinin adı anılmamıştı. Bu kez uyarıyoruz. Taban maaş hakkımız hemen geri getirilecek. Denetimler artacak sigortasız, öğretmenlik dışı unvanlarla çalışma sonlandırılacak. Belirli süreli sözleşme bitirilecek. Bizler zorlu şartlara rağmen mesleğimizden vazgeçmiyoruz, kamusal eğitim terk edilirken yarattığınız sistemde eğitimin yükünü omuzluyoruz. Bizler MEB'in personeliyiz, bizler kamusal bir alanın emektarlarıyız. MEB bizim sorunlarımızı çözmek zorundadır” ifadelerine yer verildi.

“Meclis önünde eğitim nöbeti başlattık”

ÖMK açıklanana kadar Meclis’in önünde ‘Eğitim nöbetine’ devam edecekleri ifade edilen açıklamada, “Öğretmen Sendikası olarak ÖMK'nin önemine dikkat çekmek ve kararlılığımızı göstermek adına tüm üyelerimize, dostlara, eğitime dair kaygısı olan herkese çağrımızdır. ÖMK'nin oylanacağı Meclis’in önüne yürüyor ve ÖMK açıklanana kadar Milli Egemenlik Parkı’nda bir eğitim nöbeti başlatıyoruz. Bu nöbet aynı zamanda tüm ülkede eğitim için bir direniş haftasının başlangıcıdır. Her ilde öğretmenleri alanlara davet ediyoruz. Öğretmenler mesleğin ve eğitimin geleceğini kurtaracak. Kazanacağız” sözlerine yer verildi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş