havadurum

Öğretmen atamalarında mülakat tartışması sürüyor! Bakan Tekin’den mülakat uygulaması detayları

Öğretmen atamalarında mülakat uygulaması, hem adaylar hem de siyasetçiler arasında büyük bir tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mülakatların görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırılacağını söyledi. Ancak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mülakatların devam edeceğini ancak revize edileceğini açıkladı. Peki, Bakan Tekin’in mülakat açıklaması ne anlama geliyor? Öğretmen atamalarında nasıl bir sistem uygulanacak? İşte merak edilenler…

1467

Öğretmen atamalarında mülakat uygulaması, hem adaylar hem de siyasetçiler arasında büyük bir tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülakatların görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırılacağını söyledi. Ancak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mülakatların devam edeceğini ancak revize edileceğini açıkladı. Bakan Tekin, öğretmen adaylarının yüzde 50 KPSS puanı ve yüzde 50 mülakat skoruyla atandığını, mülakat komisyonlarının şeffaf ve objektif olacağını, adayların soru ve cevaplarının yazılı ve görüntülü kaydedileceğini duyurdu. Bakan Tekin, yeni eğitim-öğretim yılında 60 bin civarında öğretmen ataması yapılacağını ve yeni mülakat sisteminin uygulanacağını söyledi.

Mülakat sistemi nasıl değişecek?

Bakan Tekin, Ülke TV’de katıldığı bir programda, öğretmen atamalarında mülakat sisteminin nasıl değişeceğini anlattı. Tekin, şu anda öğretmen adaylarının yüzde 100 mülakat skoruyla atandığını belirterek, bunun yüzde 50 KPSS puanı ve yüzde 50 mülakat skoru şeklinde değiştirileceğini söyledi. Ayrıca, mülakat komisyonlarının oluşumunda ve değerlendirmede şeffaflık ve objektiflik sağlanacağını ifade etti.

Tekin, mülakat komisyonlarının alana vakıf, tecrübeli öğretmenler, uzmanlar ve başöğretmenlerden oluşacağını kaydetti. Adayların jüri üyelerini bilmediği gibi, jüri üyelerinin de adayları tanımayacağını belirtti. Adayların sadece numaralarla değerlendirileceğini vurguladı. Ayrıca, adayların kendilerine sorulan soruları ve verdikleri cevapları yazarak imzalayacaklarını ve kamera kaydı alınacağını da ekledi.

Mülakat sistemi neden eleştiriliyor?

Mülakat sistemi, özellikle öğretmen adayları tarafından eleştiriliyor. Adaylar, mülakatların adaletsiz, keyfi ve torpilci olduğunu iddia ediyor. Adaylar, mülakatlarda alan bilgisi yerine siyasi görüş ve yaşam tarzına göre değerlendirildiklerini öne sürüyor. Adaylar, mülakatlarda kendilerine sorulan soruların ve verdikleri cevapların gerekçelerinin açıklanmadığını da dile getiriyor.

Mülakat sistemi, siyasetçiler tarafından da eleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, mülakatlara karşı olduğunu söyledi. Erdoğan, “Biz, mülakatları görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırmayı vadettik. Görevin gerektirdiği hallerde ise hakkaniyetle hareket edilmesi temel yaklaşımımız.” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise mülakatların kaldırılması için kanun teklifi verdiklerini açıkladı.

Mülakat sistemi ne zaman uygulanacak?

Bakan Tekin, yeni eğitim-öğretim yılında 60 bin civarında öğretmen ataması yapılacağını duyurdu. Tekin, Ekim ayında bir takvim ilan edip bahar yarıyılında öğretmenleri atayacaklarını söyledi. Tekin, yeni öğretmen atamalarında revize edilen mülakat sisteminin uygulanacağını belirtti.

Yunus Erzincanlı

Paylaş