havadurum

Öğrencilerinden İklim Manifestosu!

Çanakkale Belediyesi Dünya Çevre Günü kapsamında, Güzelyalı Halk Plajı'nda "Marmara Hepimizin" etkinliği düzenledi. Bahçeşehir Koleji'nin 5'nci sınıf öğrencileri, etkinliğe damga vurdu. "İklim Manifestosu"nu sunan öğrenciler yetişkinlere çağrıda bulunarak, "Dünyadan başka evimiz yok. Doğanın çocukları olarak bu gerçeği hem arkadaşlarımıza, hem büyüklerimize hiç durmadan hatırlatacağız" dedi.

538

Marmara Belediyeler Birliği üyesi belediyeler tarafından eş zamanlı olarak, bu yıl biyoçeşitlilik temasıyla ve #MarmaraHepimizin etiketiyle mesajının verileceği gerçekleştirildi. Dünya Çevre Günü kapsamında eş zamanlı kıyı temizliği çalışmaları başta olmak üzere bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinliklerin Çanakkale ayağı ise Güzelyalı Halk Plajı`nda gerçekleştirdi. Çanakkale Belediyesi`nin düzenlediği etkinlikte öğrencilerin kıyı temizliği işinde aktif rol almaları büyük beğeni topladı. Bahçeşehir Koleji`nin 5`nci sınıf öğrencilerinin hazırladığı iklim manifestosu ise büyük alkış aldı. Öğrenciler, "Biz çocuklar, iklim krizinin farkındayız ve büyüklerimizi de bu farkındalığa davet ediyoruz" dedi.

Çanakkale kuşları ve hayalet ağların fotoğrafları sergilendi
Halk Plajı`nda bulunan yeşillik alanda ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Çanakkale Boğazı Deniz Ekosistemi Video ve Görsel Gösterimi ile Çanakkale`nin Endemik Kuşları Sergisi düzenlendi. Yaban hayatının vazgeçilmezleri arasında ye ralan kuşların fotoğrafları 7`den 70`e vatandaşların büyük ilgisini toplarken; hayalet ağlara takılan balıklar ve hayalet ağların bulunarak çıkartıldığı anları belgeleyen fotoğraflar ise deniz ve okyanusların kirliliğine dikkat çekildi. Toplumsal duyarlılık oluşturmak amacıyla dalgıçlar eşliğinde Güzelyalı sahilinde Rekortmen Milli Dalgıç Bilge Cingigiray ve Çanakkale Belediye Sporun profesyonel yüzücüleri anlamlı bir etkinliğe imza attı. Rekortmen Bilge Cingigiray, bu sahillerde de inci çıkarmanın umudu içinde olduğunu söyleyerek, Belediye Başkan Vekili Birten Sarıbaş`a inci taktim etti. Sarıbaş ise, katılımından dolayı Cingigiray`a teşekkürlerini sunarak çiçek takdiminde bulundu. Bunun yanı sıra Güzelyalı Piknik Alanı`nda ise tuzlu suya dayanıklı aromatik bitkiler dikildi.

"Çanakkale`deki kuş türleri ön plana çıkarmak istedik"
Günün anlam ve önemine ilişkin, Belediye Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, "Sayın başkan yardımcılarım, değerli meclis üyelerim, tüm çevre gönüllüleri, hepiniz hoş geldiniz. Burada bulunmamızın sebebi Dünya Okyanus Günü olan 8 Haziran`da #Marmarahepimizin etiketiyle Marmara Belediyeler Birliği ile ortak olarak düzenlediğimiz etkinlikte, çeşitli etkinliklerimizle halkımızı buluşturmak. Bu yıl biyoçeşitlilik temasıyla kutladığımız "Marmara Denizi Hepimizin" etkinliğinde, yeşil alanımız üzerinde kuş sergimizi görebiliyoruz. Kuş sergimizde biyoçeşitliliği, özellikle öncelikle Çanakkale`deki türleri ön plana çıkarmak istedik. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin Deniz Bilimleri Fakültesi`nden değerli hocalarının müsilaj zamanında yapmış olduğu çalışmalarla ilgili sergimiz var. Müsilaj sonrasında Marmara Belediyeler Birliği`nin 7 belediyede eş zamanlı olarak yapmış olduğu temizlik çalışmaları kapsamında bugün buradayız" dedi.

"İklim krizine karşı değişimi başlatmaya söz veriyoruz"
Bahçeşehir Koleji`nin 5`nci sınıf öğrencileri "İklim Manifestosu"nu sundu. "Üzerinde yaşadığımız, dünya bizim evimiz. Milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan, dünyadan başka evimiz yok. Kendi yaşamımız tüm canlıların yaşamıdır. Gelecek nesiller için dünyamıza sahip çıkmalıyız. İklim krizinin farkındayız. Biz çocuklar, büyüklerimizi de bu farkındalığa davet ediyoruz. Doğanın dengesini korumaya; hayvanların, ormanların, denizin ve gökyüzünün yanında olmaya söz veriyoruz. Dünyanın ve geleceğin koruyucuları olarak, biz sürdürülebilir, kalkınma amaçlarını öğrenerek, bizden sonraki nesillere öğreteceğiz. Enerji kaynaklarını kullanırken sorumlu davranacağız. Doğanın bütünlüğünü bozacak her türlü davranışın karısında duracağız. Bilimi ve teknolojiyi farkındalığımızla birleştirecek, doğaya kulak vereceğiz. İnsanlık, doğanın parçasıdır. Doğanın çocukları olarak bu gerçeği hem arkadaşlarımıza, hem büyüklerimize hiç durmadan hatırlatacağız. Tüm dünya çocuklarını, gezegenin koruyucuları olmaya çağırıyoruz. Bahçeşehir koleji öğrencileri olarak, iklim krizine karşı değişimi başlatmaya söz veriyoruz" denildi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş