havadurum

Nottingham Şehri İflas Etti, İngiltere’de Kriz Derinleşiyor

İngiltere’de Nottingham Belediye Meclisi, bütçedeki “önemli açık” nedeniyle fiilen iflas ettiğini duyurdu. Belediye, hükümetin kendilerini yeterince finanse etmediğini söyledi. Bu yıl iflas eden ikinci belediye olan Nottingham, İngiltere’nin ekonomik sorunlarını gözler önüne serdi.

2592

İngiltere’de koronavirüs salgını ve Brexit sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılar, yerel yönetimleri de vurdu. Nottingham Belediye Meclisi, bütçedeki “önemli açık” nedeniyle fiilen iflas ettiğini açıkladı. Belediye, hükümetin kendilerini yeterince finanse etmediğini ve 13 yıldır yetersiz bütçeyle çalıştıklarını belirtti. Nottingham, bu yıl iflas eden ikinci belediye oldu. Eylül ayında da Birmingham Belediyesi, bütçedeki açık nedeniyle iflasını ilan etmişti.

Nottingham Neden İflas Etti?

Nottingham Belediyesi yerel yönetimi tarafından yapılan açıklamada, belediyenin bu yıl bütçesini dengelemeye yönelik yasal yükümlülüğünü yerine getiremeyeceği belirtildi. Açıklamada, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin yönettiği belediyenin, yerel yönetim yasasının 114’üncü maddesini yürürlüğe sokarak, fiilen iflasını açıkladığı kaydedildi.

Nottingham Belediye Meclisi Başkanı David Mellen, Sky News’e yaptığı açıklamada, belediye personeline ödeme yapacaklarını, ancak bu mali yılda bütçelerinden fazla harcama yapmayacaklarını kaydetti. Mellen, “13 yıldır yetersiz finanse ediliyoruz, hizmetlerden kaynaklanan baskılar bizi zorluyor. Diğer pek çok belediye zor durumda. Biz iflas eden ilk belediye değiliz, son da olmayacağız. Biz beceriksiz değiliz. Hükümet bizi düzgün şekilde finanse etmedi.” ifadelerini kullandı.

Nottingham Halkı Ne Durumda?

Nottingham Belediyesi’nin iflası, şehirde yaşayan yaklaşık 330 bin kişiyi de etkiledi. Belediyenin vatandaşlara sağladığı ihtiyaç fonları, sosyal bakım ücretleri ve atık toplama gibi hizmetlerin dışındaki tüm harcamaları durduracağı söylendi1. Bu durum, özellikle düşük gelirli ve dezavantajlı kesimleri zorlayacak. Nottingham halkı, belediyenin iflasını protesto etmek için sokaklara döküldü. Bazı vatandaşlar, hükümetin belediyeye daha fazla destek vermesini talep etti.

İngiltere’nin Ekonomik Durumu Ne?

Nottingham Belediyesi’nin iflası, İngiltere’nin ekonomik durumunun ne kadar kötü olduğunu gösterdi. Ülke, koronavirüs salgını nedeniyle büyük bir daralma yaşadı. 2023 yılında yüzde 0,6 büyüyen ekonomi, 2024 yılında yüzde 0,7 büyüme öngörüsüne düşürüldü5. Enflasyon ise yüzde 4,6 ile tarihi bir seviyeye ulaştı5. İngiltere Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırımı sinyali verdi. Brexit sonrası da ticaret ve göç konularında yaşanan sorunlar, ekonomiyi olumsuz etkiledi. İngiltere’nin geleceği, hem iç hem de dış faktörlerden dolayı belirsizliğini koruyor. (Erhan Taylan)

Paylaş