havadurum

Mustafa Çalık Hayatını Kaybetti! Yazar ve Siyaset Bilimci Mustafa Çalık Kimdir?

Mustafa Çalık, 67 yaşında hayatını kaybetti. Yazar ve siyaset bilimci olarak tanınan Çalık, Türkiye Günlüğü dergisinin kurucusu ve genel yayın müdürüydü. Çalık’ın hayatı, eserleri ve başarılarıyla ilgili merak edilenler haberimizde.

3046

Mustafa Çalık kimdir? Mustafa Çalık, akademisyen, yazar ve yayıncı olarak tanınan bir isimdir. Mustafa Çalık, Türk kültür ve düşünce dünyasına önemli katkılarda bulunmuş, Türkiye Günlüğü dergisinin genel yayın müdürlüğünü yapmış, Türk Ocakları ve Mülkiyeliler Birliği gibi kuruluşlara üye olmuş, siyaset bilimi ve kriminoloji alanlarında eserler vermiş bir kişiliktir. Mustafa Çalık, 2023 yılının Aralık ayında kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Mustafa Çalık’ın hayatı, eserleri, başarıları ve ölümü hakkında merak edilenleri bu makalede sizler için derledik.

Mustafa Çalık Kimdir?

Mustafa Çalık, 17 Temmuz 1956 tarihinde Gümüşhane’nin Çalık köyünde doğmuştur. Beş çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olan Mustafa Çalık, ilkokul ve ortaokul eğitimini Gümüşhane’de tamamlamıştır. Lise eğitimini ise Bayburt Lisesi’nde almıştır. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanan Mustafa Çalık, 1978 yılında mezun olmuştur. 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora eğitimine başlamış, ancak 1980 yılında yarım bırakmak zorunda kalmıştır. Aynı yıl Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman yardımcısı olarak çalışmaya başlamış, 1984 yılında uzman olmuştur. 1985-1987 yılları arasında ABD’de Denver Üniversitesi’nde uluslararası politika master’ı yapmıştır. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde siyaset bilimi doktorasını tamamlamıştır. Doktora tezi, “Siyasî Kültür ve Sosyolojinin Bazı Kavramları Açısından MHP Hareketi (1965-1980)” başlığını taşımaktadır. 1989 yılında Devlet Planlama Teşkilatı’ndan istifa ederek, bir grup arkadaşıyla birlikte Türkiye Günlüğü dergisini yayımlamaya başlamıştır. 1996-1997 ders yılında Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi’nde lisansüstü bir ders vermiştir. Mustafa Çalık, akademik çalışma sahası olarak siyasi kültür ve siyasi sosyoloji çerçevesinde Türk siyasi hayatı ve siyasi kurumlar alt dalını seçmiştir. Mustafa Çalık, Türkiye Günlüğü dergisinin genel yayın müdürlüğünü ve kendi kurduğu Cedit Neşriyat’ın editörlüğünü yürütmüştür. Mustafa Çalık, 2023 yılının Aralık ayında kanser hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.

Mustafa Çalık Eserleri

Mustafa Çalık, akademik ve popüler alanda pek çok eser vermiştir. Mustafa Çalık’ın eserleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • MHP Hareketi: Kaynakları ve Gelişimi (1996)
  • Siyasi Yazılar (1998)
  • Teorik Denemeler (2001)
  • Türkiye Günlüğü (1989-2023)

Mustafa Çalık, ayrıca Türkiye Günlüğü dergisinde ve çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazıları yazmıştır. Mustafa Çalık’ın yazıları, Türk kültür ve düşünce dünyasına önemli katkılarda bulunmuş, siyaset, tarih, kültür, sanat, edebiyat, felsefe, din, medeniyet, milliyetçilik, demokrasi, modernlik, gelenek, yenilik, değişim, yenileşme gibi konuları ele almıştır. Mustafa Çalık, Türk Ocakları ve Mülkiyeliler Birliği gibi kuruluşlara üye olmuş, Türk milliyetçiliği ve Türk-İslam sentezi gibi akımların savunuculuğunu yapmıştır.

Mustafa Çalık Başarıları

Mustafa Çalık, akademisyen, yazar ve yayıncı olarak pek çok başarıya imza atmıştır. Mustafa Çalık’ın başarıları arasında şunlar sayılabilir:

  • Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirmiş, siyaset bilimi doktorası yapmıştır.
  • ABD’de Denver Üniversitesi’nde uluslararası politika master’ı yapmıştır.
  • Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalışmıştır.
  • Türkiye Günlüğü dergisini kurmuş ve genel yayın müdürlüğünü yapmıştır.
  • Cedit Neşriyat’ı kurmuş ve editörlüğünü yapmıştır.
  • Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi’nde lisansüstü bir ders vermiştir.
  • Türk Ocakları ve Mülkiyeliler Birliği gibi kuruluşlara üye olmuştur.
  • Türk kültür ve düşünce dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.

Siyaset, tarih, kültür, sanat, edebiyat, felsefe, din, medeniyet, milliyetçilik, demokrasi, modernlik, gelenek, yenilik, değişim, yenileşme gibi konularda pek çok eser vermiştir.

Mustafa Çalık, akademisyen, yazar ve yayıncı olarak tanınan bir isimdir. Mustafa Çalık, Türk kültür ve düşünce dünyasına önemli katkılarda bulunmuş, Türkiye Günlüğü dergisinin genel yayın müdürlüğünü yapmış, Türk Ocakları ve Mülkiyeliler Birliği gibi kuruluşlara üye olmuş, siyaset bilimi ve kriminoloji alanlarında eserler vermiş bir kişiliktir. Mustafa Çalık, 2023 yılının Aralık ayında kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Mustafa Çalık’ın hayatı, eserleri, başarıları ve ölümü hakkında merak edilenleri bu makalede sizler için derledik. (Saim Tunçman)

Paylaş