havadurum

MİT'in efsane ismi Mehmet Eymür hayatını kaybetti! Mehmet Eymür kimdir?

Mehmet Eymür, Türk istihbarat tarihinin en renkli ve etkili figürlerinden biriydi. Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) uzun yıllar hizmet veren Eymür, 81 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Mehmet Eymür kimdir? Mehmet Eymür neden öldü? Mehmet Eymür'ün hayatı ve kariyeri hakkında merak edilenler bu haberde.

1187

Eski MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, 81 yaşında hayatını kaybetti. Eymür'ün, geçtiğimiz günlerde entübe edildiği ve bilincinin kapalı olduğu bildirilmişti. Eymür, Türkiye'nin yakın tarihindeki önemli olaylara tanıklık eden ve rol alan bir isim olarak biliniyordu. Eymür, MİT'ten ayrıldıktan sonra da aktif bir şekilde siyaset ve medyayla ilgilendi. 2013 yılında, "Belgelerle Yakın Tarih" isimli üç kitaplık bir seri yayınladı. Bu kitaplarda, Türkiye'nin yakın tarihindeki önemli olayları kendi bakış açısıyla anlattı.

Mehmet Eymür kimdir?

Mehmet Eymür, 5 Eylül 1943'te İstanbul'da doğdu. Babası Mazhar Eymür, MİT'in selefi olan Milli Güvenlik Teşkilatı'nın önemli bir üyesiydi. Eymür, TED Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne girdi. 1965 yılında MİT'e öğrenci olarak girdi ve kısa sürede yükseldi. 1995-1996 yılları arasında Kontrterör Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. Bu dönemde, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadele etti. Eymür, MİT'ten ayrıldıktan sonra da aktif bir şekilde siyaset ve medyayla ilgilendi. 2013 yılında, "Belgelerle Yakın Tarih" isimli üç kitaplık bir seri yayınladı. Bu kitaplarda, Türkiye'nin yakın tarihindeki önemli olayları kendi bakış açısıyla anlattı.

Mehmet Eymür'ün kariyeri

Mehmet Eymür, MİT'in önde gelen isimlerinden biri olarak pek çok önemli operasyona katıldı. Eymür, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT'te Hiram Abas'la birlikte MİT'in sorgulama üssü olan Ziverbey Köşkünde 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün'ün emrinde çalıştı. Kızıldere ve Ulaş Bardakçı'nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı. 1975'te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980'de Bulgaristan'a gittikten sonra 1982'de Kenan Evren'in damadı Erkan Gürvit tarafından çağrıldı. ASALA'ya karşı eylemlerde görevlendirildi. Türkiye'ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü'ne getirildi. Daha sonra Ankara'da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne tayin edildi. Başkan yardımcılığı görevine getirildikten sonra 1984'te Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan izinle Babalar Operasyonu'nu başlattı. Nevzat Ayaz, Ünal Erkan ve Mehmet Ağar gibi polis teşkilatında üst düzey memurları ve siyasileri mafyayla bağlantılı olmakla suçlayan tartışmalı 1987 MİT Raporu'nu hazırladı. Eymür daha sonra MİT'ten Korkut Eken adlı bir meslektaşı ile Antalya'da buz üretimi işine girmiş, ancak bu ortaklık beş yıl sonra çetin şartlarla sona ermiştir.

Mehmet Eymür neden hayatını kaybetti?

Mehmet Eymür, 81 yaşında, KOAH tedavisi gördüğü Çam Sakura Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Eymür'ün, geçtiğimiz günlerde entübe edildiği ve bilincinin kapalı olduğu bildirilmişti. Eymür'ün cenazesi, bugün Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş