havadurum

Mevsiminde sardalye çupradan daha pahalı!

Trol gibi küçük balıkçılar için av yasağının kalktığı Temmuz ayında, sardalye bir kez daha yüzleri güldürmedi. Sardalye mevsiminde olmamıza rağmen kilosu 200 liradan satıcıyla buluştu.

923
Mevsiminde olunmasına rağmen Çanakkale balıkhali tezgahlarında sardalyenin kilosu 200 liradan alıcı buldu. Geçtiğimiz Temmuz aylarında kent halkı tarafından sıklıkla tüketilen Sardalye, bu sene de cep yaktı. Trol gibi küçük balıkçı teknelerin av yasağının kalkmasına rağmen, balık tezgahlarında bolluk yaşanmadı. 200 lirayla sardalyenin kilosu, çupra ve levreğin üstüne çıktı. Deniz levreği 200 lira, olta çupra 300 lira, deniz çuprası 180 lira, karagöz 100 lira, uskumru 250 lira, olta istavrit 100 lira olta kupa 100 liradan tezgahlardaki yerini aldı.

"Bir tost olmuş 70 lira"
Balık hali tezgahlarında balıkçılık yapan isimlerden Cemal Kartal, "Geçen sen de bu mevsimde 200-250 liraydı. Enflasyon artmasına rağmen çok fiyatlar çıkmadı. Geçen seneye göre bir tık daha fazla geliyor. Bir tost olmuş 70 lira. Sardalyeye baktığında 1 kiloya 3 kişi karnını doyuruyor" dedi.

"Çanakkale'de yaşıyoruz, neden sardalyeyi bu kadar pahalı yiyoruz?"
Kent halkının sardalyeden vazgeçmediğini kaydeden Kartal, "Sardalye satılıyor. İnsanlar bu balığı tercih ediyor. Halkın bir kısmı fiyatlara tepki gösteriyor; 'Çanakkale'deyiz. Çanakkale'nin malı neden bu kadar pahalı? Çanakkale'de yaşıyoruz, neden sardalyeyi bu kadar pahalı yiyoruz?' diye soruyorlar. Tamam Çanakkale'de yakalanıyor bu balıklar ama bunun mazotu var, yemek yiyor, tayfa var, kolay değil.

"Şahsen ben sardalye almam, çupra alırım daha iyi"
Balıkhali tezgahlarında ter döken bir diğer balıkçı Yaşar Uyar ise sardalye fiyatının çupradan daha pahalı olduğunu dile getirerek, "Sardalyenin kilosun 200 lira. Çupra daha ucuz. Çupra 180 lira. Levrek 180 lira. Şahsen ben sardalye almam. Çupra alırım daha iyi. Etli balık çünkü. Toptancıyım ben. Almadım bugün sardalye. 13 kilo balık var, 10 kilo satacağım. İçinden çürüğü de çıkacak. Çupra, levrek satarım daha iyi. Geçen sene bu zamanlar 200 liraydı. Halk balık yiyemiyordu. 150-200 oluyor. Trollar başladı ama faydası yok. Bugün 20-30 kasa balık geldi. Dışardan geliyorlar, ihale oluyor" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)
Paylaş