havadurum

Metin Akpınar: Sahneye Adanmış Bir Ömür

Türk tiyatro ve sinema sanatının usta ismi Metin Akpınar, 82 yaşında hâlâ sahnelerden kopamıyor. Akpınar’ın renkli ve başarılı kariyerine dair bilinmeyenleri öğrenmek için haberimizi okuyun.

1908

Türk tiyatro ve sinema sanatının usta ismi Metin Akpınar, 82 yaşında hâlâ sahnelerden kopamıyor. Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucularından olan ve Zeki Alasya ile birlikte “Zeki-Metin” ikilisi olarak unutulmaz eserlere imza atan Akpınar, hayatını konu alan bir belgesel ve kitapla gündemde. İşte, Metin Akpınar’ın renkli ve başarılı kariyerine dair bilinmeyenler…

Çocukluk ve gençlik yılları

Metin Akpınar, 2 Kasım 1942’de İstanbul’un Aksaray semtinde beş çocuklu bir ailenin ferdi olarak dünyaya geldi. İlk öğrenimini 45. İlkokul’da, orta öğrenimini Gedikpaşa Ortaokulu ve Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. Üniversite hayatı ise pek istediği gibi gitmedi. Önce Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Felsefe, sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu ancak ikisinden de mezun olmadı.

Tiyatro serüveni

Metin Akpınar, tiyatroya olan ilgisini erken yaşlarda keşfetti. 1957’de Yeşil Sahne’de amatör olarak tiyatroya başladı. 1962-1965 arasında Millî Türk Talebe Birliği’nde tiyatro bölümü yöneticisi oldu ve çeşitli oyunlarda oynadı. Burada tanıştığı Zeki Alasya ile birlikte Pembe Kadın adlı oyunda sahneye çıktı. Böylece Türk tiyatrosu ve sinemasına damga vuracak Zeki-Metin ikilisinin ilk tohumları atıldı.

1964 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyunu ile profesyonel olarak oyunculuğa başladı. 1966 yılında Gen-Ar Tiyatrosu’nda çalıştı. 1967 yılında Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı1 Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda Zeki Alasya ile birlikte kendilerine özgü bir üslup geliştirdikleri, büyük salonlarda sahneledikleri oyunlarla büyük beğeni topladı. Yasaklar, Reklamlar, Beyoğlu Beyoğlu, Deliler gibi birçok oyun hâlâ severek izleniyor.

Sinema kariyeri

Metin Akpınar, sinemaya 1972 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Tatlı Dillim filmi ile başladı. Bu filmde Kemal Sunal ile birlikte rol aldı. Mirasyediler (1974) filminden itibaren Zeki-Metin ikilisi olarak Zeki Alasya ile birlikte oynadığı toplumsal içerikli komedi filmleri ile tanındı. Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Davetsiz Misafir, Patron Duymasın, Köyden İndim Şehire, Petrol Kralları gibi filmlerde rol aldı. Ertem Eğilmez imzasını taşıyan birçok filmde Zeki Alasya, Münir Özkul, Kemal Sunal, Halit Akçatepe gibi usta isimlerle aynı sahneleri paylaştı.

Televizyon çalışmaları

Metin Akpınar, televizyon ekranlarında da başarılı işlere imza attı. 1990’ların başında Zeki Alasya ile birlikte Zeki-Metince adlı dizide rol aldı. 1999 yılında Sinan Çetin’in yönettiği Propaganda filminde Rahim rolünü canlandırdı ve kariyerine tek başına devam etme kararını açıkladı1 2000’li yıllarda Bizim Aile, Yedi Numara, Çınaraltı, Yalan Dünya, Kardeş Payı gibi dizilerde rol aldı. 2018 yılında ise Netflix’in ilk Türk orijinal dizisi olan Hakan: Muhafız’da Faysal Erdem karakterini canlandırdı.

Ödülleri ve kitabı

Metin Akpınar, sanat hayatı boyunca birçok ödüle layık görüldü. 2008 yılında İsmail Dümbüllü Ödülleri “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne, 2010 Altın Portakal Film Festivali “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne ve 2011 Uluslararası İstanbul Film Festivali “Onur Ödülü”ne değer bulundu. Haliç ve Okan üniversiteleri konservatuvarlarında “Tiyatroda Kabare Tarihi” dersleri verdi.

2020 yılında Metin Akpınar’ın hayatını konu alan “İyi ki Yapmışım” belgeseli 39. İstanbul Film Festivali’nin kapanışında gösterildi2 2022 yılında ise, hayatını konu alan, özel albümünden fotoğrafları da içeren “Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar” adlı bir kitap yayımlandı.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş