havadurum

Mete Gazoz Kimdir? Türk Okçuluk Tarihinin İlk Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu

Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Uluslararası spor kariyerine 2013 yılında başlayan sporcu, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat ve dünya şampiyonu olmuştur. Peki Mete Gazoz kaç yaşında, nereli? Mete Gazoz’un başarıları nelerdir? İşte Mete Gazoz’un hayatı ve kariyeri ile ilgili bilgiler…

8925

Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Uluslararası spor kariyerine 2013 yılında başlayan sporcu, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat ve dünya şampiyonu olmuştur. Mete Gazoz, 8 Haziran 1999 tarihinde İstanbul’da doğdu. Giresunlu bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası, eski millî okçu Metin Gazoz, annesi İstanbul Okçuluk Kulübü başkanı Meral Gazoz’dur. Mete Gazoz, uluslararası alanda birçok başarıya imza atmıştır.

Mete Gazoz Kaç Yaşında, Nereli?

Mete Gazoz, 8 Haziran 1999 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Giresunlu bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası, eski millî okçu Metin Gazoz, annesi İstanbul Okçuluk Kulübü başkanı Meral Gazoz’dur. Mete Gazoz okçuluğa 2010 yılında başladı. Yüzme, basketbol, resim ve piyano ile ilgilenerek okçuluktaki becerisini de geliştirmiş oldu. İlk ve lise öğrenimini İhlas Koleji’nde tamamladı.

Mete Gazoz’un Başarıları Nelerdir?

Mete Gazoz, uluslararası alanda ilk başarısını 2013 yılında Çin’in Wuxi kentinde düzenlenen Dünya Gençlik Okçuluk Şampiyonası’nda Yıldızlar kategorisinde klasik erkek yay takımı ile gümüş madalya kazanarak elde etti. 2015 yılında Bakü’de düzenlenen ilk Avrupa Oyunları’nda Türkiye’yi temsil etti. 2016 yılında Nottingham’da düzenlenen Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda bireysel kategorisinde gümüş madalya kazandı. Aynı yıl Rio de Janeiro’da düzenlenen Yaz Olimpiyatları’na katıldı.

2017 yılında Arjantin’de gerçekleşen Dünya Gençler Okçuluk Şampiyonası’nda karışık takım klasik yay kategorisinde dünya üçüncüsü oldu. 2018 yılında İspanya’nın Tarragona şehrindeki Akdeniz Oyunları’nda altın madalya kazandı. Aynı yıl Berlin’de düzenlenen Dünya Kupası’nın 4. ayağında 4 altın madalya kazandı. Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından düzenlenen oylamada erkekler klasik yayda 2018’in en iyi sporcusu seçildi. Ayrıca federasyon jürisi tarafından “Yılın En İyi Çıkış Yapan Sporcusu” ilan edildi.

2019 yılında Romanya’nın Bükreş kentinde düzenlenen Avrupa Grand Prix yarışlarının sıralama turlarında klasik yay erkekler kategorisinde yarıştı ve birinci oldu. Bu puan ile Gençler Dünya ve Büyükler Avrupa Rekorunun sahibi oldu. Aynı yıl Berlin’de düzenlenen Dünya Kupası’nın 2. ayağında bireysel ve takım kategorilerinde altın madalya kazandı.

2020 yılında Tokyo’da düzenlenen Yaz Olimpiyatları’nda karışık takım kategorisinde Yasemin Ecem Anagöz ile birlikte bronz madalya maçında dördüncü oldu. Aynı oyunlarda klasik yay bireysel finalinde İtalyan Mauro Nespoli’yi 6-4 yenen Mete Gazoz, altın madalya kazandı. Yumenoshima Okçuluk Alanı’nda Mete, maçı 6-4 kazanarak Olimpiyat Şampiyonu oldu.

2021 yılında ABD’de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda Mete Gazoz ile Yasemin Ecem Anagöz’ün oluşturduğu Klasik Yay Karışık Milli Takımı, Japonya’yı 6-2 yenerek bronz madalya kazandı. Aynı şampiyonada bireysel kategoride dördüncü oldu.

2022 yılında Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda erkekler klasik yay bireyselde bronz madalya kazandı.

2023 yılında Berlin’de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda bireysel kategoride altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk dünya şampiyonu oldu. (Haber Merkezi)

Paylaş