havadurum

Mercan Taşı Nedir? Doğanın En Değerli Hediyesinin Faydaları Neler?

Mercan taşı, denizlerin derinliklerinde yaşayan canlıların oluşturduğu organik bir taştır. Kırmızı, pembe, beyaz ve nadiren mavi renkleriyle göz kamaştıran mercan taşı, hem şifalı hem de süs eşyası olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Mercan taşı nedir, özellikleri ve faydaları nelerdir? İşte mercan taşı hakkında merak edilenler.

605

Mercan taşı, denizlerin derinliklerinde yaşayan canlıların oluşturduğu organik bir taştır. Kırmızı, pembe, beyaz ve nadiren mavi renkleriyle göz kamaştıran mercan taşı, hem şifalı hem de süs eşyası olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Peki mercan taşı nedir, özellikleri ve faydaları nelerdir? İşte mercan taşı hakkında merak edilenler.

Mercan Taşı Nedir?

Mercan taşı, mercan polipleri adı verilen deniz canlılarının kireçlenmesi sonucu oluşan bir taştır. Mercan polipleri, sıcak ve sığ denizlerde koloniler halinde yaşarlar ve iskeletlerini kalsiyum karbonat ile oluştururlar. Bu iskeletler zamanla birleşerek mercan resifleri adı verilen büyük yapıları meydana getirirler. Mercan taşı, bu resiflerden elde edilen ve işlenen bir taştır.

Mercan taşı, organik bir taş olduğu için kimyasal bileşiminde saf kalsiyumun yanında magnezyum karbonat ve eser miktarda bazı organik maddeler bulundurabilir. Parlatıldığında cam gibi parlar. Takı imalatında ise kırmızı, pembe ve beyaz mercanlar en gözde olanlarıdır. Bunların içinde ise en değerlisi kırmızı mercandır. Asitlere ve ısıya duyarlı olan taşın kullanım sırasında üzerinize renk bırakabilir.

Mercan taşı, Kur’an-ı Kerim’de de sözü edilen çok az sayıdaki nesnelerden biridir. Rahman süresinde, inci ile birlikte de anılır ve Allah (c.c.)'ın önemli nimetlerinden biri olduğu belirtilir.

Mercan taşının en fazla çıkarıldığı yerler ise Afrika, Avustralya kıyıları, Batı Hint Adaları, Malezya, İtalya, Cezayir, Sicilya, İspanya, Japonya kıyıları ve Büyük Okyanus kıyılarıdır.

Mercan Taşı Özellikleri

Mercan taşı, doğal taşlar arasında en göz alıcı türlerden bir tanesidir. Yüzyıllar boyunca toprak altında kalan ve mercan popülasyonunun kireçlenerek bazı organizmalarca iskelet haline getirilmesi sonucu oluşmaktadır. Bunun sonucu olarak da fiyat bakımından değerli sayılabilecek rakamlarla satışa sunulur.

Mercan taşı, renk skalası bakımından oldukça zengindir. Beyazdan kırmızıya, pembe ve turuncunun her tonunda bulunabilen bir taştır. Nadir de olsa mavi renkte olabilmektedir. Opak ve mat bir taştır. Dünyadaki tüm sıcak ve sığ denizlerde oluşan ve yaşayan canlı bir taştır.

Mercan taşı, saf kalsiyumdan oluşmaktadır. Balık, koç ve terazi burcu ile uyumludur. Bununla birlikte kırmızı mercan ise Akrep burcu temsil eder.

Mercan taşı, organik bir taş olduğu için temizliği ve bakımı yapılırken kesinlikle kimyasallar kullanılarak temizlenmemelidir. Ilık suyla hafifçe yıkayabileceğiniz gibi nemli bir bezle silmeniz de taşınızı temizleyecek ve parlatacaktır.

Mercan Taşı Faydaları

Mercan taşı, doğada çok az miktarda bulunur. Mercan taşı, bu nedenle de çok değerlidir. Genellikle ruhsal açıdan insanlara sunduğu faydaları ile bilinen en önemli taşlar arasında yer alır. Bu taş, aynı zamanda fiziksel olarak da pek çok hastalığa karşı alternatif tıpta kullanılır. Bunun için de özellikle bu taşı, vücuda olabildiğince yakın tutmak önemlidir.

Mercan taşının faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Kalbi ve dalağı kuvvetlendirir.
  • Aile içinde ve arkadaşlar arasında saygınlığı güçlendirir.
  • Kişinin ruhsal anlayışını güçlendirir.
  • Konsantrasyon eksikliğini giderir.
  • Saflığın ve dengenin korunmasını sağlar.
  • Özellikle kırmızı ve pembemsi cinsi dikkat çekici olduğundan nazara karşı etkilidir.
  • Bebekler ve çocuklar için, çocuk hastalıklarına karşı koruyucu ve iyileştirici kabul edilir.
  • Akıl zeka kıvraklığı verir, hafızayı kuvvetlendirir.
  • Kan dolaşım sistemini sağlıklı tutar, kanla ilgili hastalıkların tedavisine yardım eder.
  • Hormonal sistemi dengeler ve sağlıklı tutar.

Mercan Taşı Nasıl Kullanılır?

Mercan taşı, hem şifalı hem de süs eşyası olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Mercan taşı, takı, süs eşyası, tesbih, kolye, bileklik, yüzük, küpe gibi pek çok şekilde kullanılabilir. Mercan taşının yararlarını görebilmek için vücuda yakın tutmak gerekir. Takılarda gümüş ya da bakırla birlikte kullanıldığında yararı daha çok görülür.

Mercan taşı, aynı zamanda başta sedef hastalığı olmak üzere, pek çok cilt hastalığında tedavi amacıyla kullanılır. Mercan taşı, cilde sürüldüğünde veya suyu içildiğinde ciltteki lekeleri, yaraları, egzamaları, sivilceleri ve mantarları iyileştirir. Mercan taşı, ayrıca ciltteki kırışıklıkları giderir, cildi canlandırır ve güzelleştirir.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş