Mecliste saygı duruşu krizi

İl Genel Meclisi toplantısının Haziran ayı oturumunun birinci birleşiminde AKP İl Genel Meclis, Grup Başkan Vekili Ahmet Çiçek`in öneride bulunduğu bir dakikalık saygı duruşu talebi krize neden oldu. CHP`li üyeler ile AKP`li üyeler arasında tartışmalar yaşanırken, MHP`li bazı üyelerde bu talebe karşı çıktı. CHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Hicri Nalbant, CHP`li üyelerin istememesine rağmen saygı duruşunda bulunulması ısrar edildiği takdirde CHP Grubu olarak meclis toplantısını terk edeceklerini belirtmesi üzerine, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Aytop, bu talebi ilk oturumda görüşmek üzere meclis gündeminden kaldırdığını belirtmesiyle tartışmalar sona erdi.

1059
 
 
İl Genel Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Aytop önderliğinde bir araya gelen meclis üyeleri, Haziran ayının birinci birleşiminde yer alan gündem maddelerini görüştü. Yapılan yoklama ile başlayan meclis toplantısında yer alan gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından gündem dışı söz alan AKP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Ahmet Çiçek; “AKP Grubu olarak meclis başkanlığına önce Soma`da şehit olan 301 madencimiz, büyük ustad Necip Fazıl ve 27 Mayıs darbecilerini katlettiği merhum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Faik Rüştü Zorlu ve Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Hasan Polatkan`ın anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunmayı, isteyen arkadaşların saygı duruşu esnasında bu şehitlerimizin ruhlarına Fatih`a okumayı teklif ediyoruz” dedi.
 
 
Öntürk`ten tepki
Toplantının sonunda saygı duruşu talebine tepki gösteren CHP İl Genel Meclis Üyesi Ünsal Öntürk; “Burada 3 tane siyasi partinin temsilcileri var. Her siyasi gurubun geçmişte değer verdikleri insanlar var. CHP`nin değer verdiği insanlar için MHP veya AKP`nin burada saygı duruşunda tutmak bana ters geliyor. Soma`da şehit olan madenciler için saygı duruşunda bulunmak benim içime siniyor. Ama ben burada `Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer, perdesiz ev de ya satılık yada kiralıktır` diyen zihniyet için beni burada saygı duruşunda tutmaya kimsenin hakkı yoktur. Benim inanmadığım değerler hakkında saygı duruşuna davet etmeyin. Lütfen, burası bir meclistir. İnanmadığım şeylere saygı duruşunda bulunmak istemiyorum. Beni buna zorlamayın. Burada demagoji yapmayın. Böyle bir şey olmaz. Eğer saygı duruşunda bulunması durumunda ben meclis toplantısını terk ederim. Anmak gayet doğaldır ama hepimizi saygı duruşunda bulunmaya zorlamak yanlıştır ” diye konuştu.
 
Çiçek; “Saygı duruşunda bulunmak istemiyorsanız bulunmayabilirsiniz”
AKP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Ahmet Çiçek ise; “Bahse konu olan kişi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes, diğeri Çanakkale Milletvekilimiz Faik Rüştü Zorlu, diğeri Maliye Bakanı Hasan Polatkan. Şimdi kişiler zaman zaman bazı sözler söyleyebilir. Biz Deniz Gezmişlerin asılmasına da karşıyız. Biz parti olarak düşünen, düşündüğünü yazan insanların işkence görmesine, asılmasına karşıyız. Siz katledilmiş diyorsunuz biz şehit olmuş diyoruz. Sizin düşüncenize saygı duyuyoruz ve saygı duruşunda bulunmak istemiyorsanız bulunmayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
 
Nalbant; “Meclis toplantısını terk etmek zorunda kalacağız”
Toplantıda söz alan CHP Grup Başkan Vekili Hicri Nalbant ise şu şekilde konuştu: “Bu konu hassas bir konu. Saygı duruşu konusunda oylamaya konu olabilecek bir konu değildir. Herkesin içinden gelerek bunu yapması gerekir. Görülüyor ki, Soma için saygı duruşunda bulunmak istemeyen hiç kimse yok. Ama bu talep edilen konu ile ilgili saygı duruşunda bulunmak istemeyen bir çok arkadaşımız var. O zaman konuyu Soma için diyelim ve saygı duruşunda bulunalım. Ama talep edilen diğer konuyu katmayalım. Eğer katmaya kalkıp oylama yaparsak oda yanlış olur. Lütfen oylama yapmayın. Böyle bir konuda saygı duruşuna davet ederseniz hataya zorlanıyorsunuz diye düşünüyorum. Böyle bir şey olursa, istemememize rağmen salonu terk etmek zorunda kalacağız.” Tartışmaların giderek alevlenmesiyle birlikte konuya el atan İl Genel Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Aytop; “Konuyu gündemden kaldırıyorum. Bu talebi yarın (bugün) bir daha değerlendiririz” dedi.
Paylaş