havadurum

Meclis’ten kreşe zam kararı!

Çanakkale Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısı, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi’ndeki Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıda, Atam Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nin ücret tarifesi 6 bin TL olarak belirlendi.

720

Çanakkale Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısı, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi’ndeki Meclis Toplantı Salonu’nda Muharrem Erkek Başkanlığında düzenlendi. Toplantıda; 11 maddelik gündemin 6’ıncı maddesi “Cevatpaşa ve Barbaros Atam Kreş ve Gündüz Bakım Evi Ücret Tarifesinin yenilenmesi” maddesi tartışıldı. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Atam Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nin 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı için fiyat tarifesi mecliste oylandı. Yüzde 50 zam ile 6 bin TL’ye çıkarılmak istenen ücretlendirme, oy çokluğu ile kabul edildi. Yeni tarife, önümüzdeki Eylül ayından itibaren geçerlilik kazanacak. Geçtiğimiz sene 4 bin TL olan ücretlendirme için belediye meclis üyeleri söz alarak, fikirlerini meclise sundu.

“Oldukça düşük bir rakam”

İlgili maddenin okunmasının ardından söz alan ve bu kararı neden aldıklarına ilişkin açıklamada bulunan Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı İrfan Dehmen, “Plan bütçe Komisyonu Kreş ve Gündüz Bakım Evi fiyatlarını vatandaşın faydasına olacak şekilde çok cüzi bir artış oranıyla artırma kararı aldı. Geçtiğimiz yıl 4 bin TL’ydi bu rakam. Bu yıl sadece yüzde 50’lik bir artışla 6 bin TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz meclisimize… Kendi Belediye personelimizin çocukları ve dışarıdan vatandaşlarımızın çocukları da faydalanıyorlar bu kreşlerden. Kreşlerimizin hem sayılarını artırmayı arzu ediyoruz, hem de makul düzeyde tutup gelir düzeyi düşük ailelerin rahatlıkla faydalanabilmesi istiyoruz. Çünkü dışarıda Özel sektörde bu rakamlar önümüzdeki yıl için 10 bin, 15 bin, 20 bin TL’ye kadar rakamlar çıkıyor. O yüzden talep ettiğimiz 6 bin TL’lik rakam bile oldukça düşük bir rakam” diye konuştu.

“Birkaç kreş daha yapacağız”

Komisyonda oy çokluğu ile geçen zamla ilgili bir açıklama yapan ve kreşleri artıracaklarını belirten Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise, “İki tane kreşimiz var ve burada öğrenim gören 300 çocuğumuz var. Zaten kamu kurumları, Çanakkale Belediyesi de dahil, personellerine kreş hizmetini sağlamak zorunda ama bunun yanında gerçekten ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın çocuklarını da bu kreşlerde okul öncesi eğitim almalarını sağlamak istiyoruz. Her kreşin öğretmenleriyle ve diğer personelleri ile birlikte çok ciddi maliyetleri var. Biz de birkaç kreş daha yapacağız. Onunla ilgili yerlerimiz hazır ve projeleri de hazırlanıyor” cümlelerini kullandı.

“Fiyat artışları yerine yeni kreş ve gündüz bakım evleri…”

Söz konusu madde ile ilgili konuşan İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Slavica Uzan, “Bir çalışan anne olarak tüm çalışan anneler adına ve çocuklu aileler adına konuşuyorum. Bu önemli konunun meclis gündeminde yer alması beni çok mutlu etti. Ancak fiyat artışları yerine, yeni kreş ve gündüz bakım evlerinin inşa edilmesini isterdim. Çanakkale gibi bir yerde kiraların asgari ücretin daha üzerinde olması ebeveynlerin var olma mücadelesi vermesine neden oluyor. Özellikle 3-6 yaşa arasında çocukları olan ebeveynlerin, çocuklarını bırakacak güvenli bir yer bulmak ve işteyken onların güvende olduğunu bilmesi en zor şey. Bu güvenli yeri bulmak da bu ekonomik krizde maalesef ayrı bir zorluk... Gençlerimiz aile kurup çocuk yapmayı planlarken bu konudaki endişeleri de her geçen gün artıyor. Burak Kunt Başkanımızın seçim çalışmaları sırasında en önemli konulardan biri olarak her iki aileden birinin konuştuğu bu meseleydi. Genç eğitim ve etüt merkezleri açmaya, kreş ve gündüz bakım evi sayısını artırmaya ve daha uygun fiyatlara her vatandaşların ulaşabilmesi için projeler sunmuştuk” cümlelerine yer verdi.

“Kontenjan Çanakkale için yeterli değil…”

Bahsedilen iki kreşin kapasitesinin de Çanakkale’de yeterli olmayacağının altını çizen Uzan, “Ayrıca öncelik Belediye çalışanlarının çocuklarına verilmektedir. Geriye kalan kontenjan ise Çanakkale için yeterli değildir. 17 bin olan asgari ücretle birlikte bugün oylamaya sunduğunuz kreş ve gündüz bakım evi ücretinin, gerçekten belediyeden destek bekleyen düşük gelirli aileler için uygun olup olmadığını sorgulamak önemlidir. Bu fiyatlar sadece maddi durumu iyi olan ve çocuklarını bu tesislere yerleştirebilecek aileler için uygun, yoksa düşük gelirli aileler için de erişilebilir mi? Bunun belirlememiz gerekiyor. Sıklıkla sosyal belediyecilikten bahsediyoruz. Eğer öyle ise vatandaşlarımızın en çok ihtiyaç olduğu dönemlerde yanlarında olmalıyız. Zam yapmak tabi ki her kesin gündeminde olabilir. Ancak hizmet üretmek ve destek olmak toplumun duymaya ihtiyaç duyduğu önemli konuların arasındadır. Çalışan bir anne olarak bu tür isteklerin öncelikli olarak, bu zor zamanlarda hepimiz için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu önemli konulara meclis olarak karar verdiğimizde ise aklımızda bulunmasını istedim. Yeni kreş ve bakım gündüz evlerinin açılması tez zamanda gündemimize gelmesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

“Kreş sayısı yetersiz”

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı da söz alarak, “300 tane öğrencimiz vardı. 100 çocuğumuz belediye personeline ait ve belediye personeli yüzde 50 indirimle yararlanıyor. Bu indirim konusunu biraz daha düşürüp bunu diğer çocukları da yansıtalım diye konuşmuştuk. Baktığınız zaman belediyenin kreşi, personelin kreşi gibi görünüyor ve gerçekten şu anda kreş sayısı yetersiz Çanakkale'de. Burada da ücretsiz olarak 9 öğrenci okutuluyor. İhtiyaç sahibi aileler var daha çok çocuk olduğunu Aslında biliyorum 9 sayı da yetersiz. Bu sayı yükseltilmesi için tekrar bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Yeni kreş için sinyal verildi!

Kreşlerin sayısını artıracaklarını tekrar dile getiren Başkan Erkek, “Çocuklarımızın sağlıklı ortamda olması bizim için önemli ve bu da çok büyük bir maliyet. Rakam da benim önüme çok daha yüksek olarak gelmişti, ama her türlü imkânı zorlayarak 6 bin TL’ye çektik. Çünkü bizim kreşlere hiçbir ücret ödemeden çocuklarını gönderen aileler de var. Yeni kreşler yapmamız lazım ve bunun için de çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.

Oylama sonucu;

Konuşmaların ardından, Eylül ayından itibaren geçerli olacak aylık kreş kullanım ücreti oylamaya sunuldu. Yapılan oylamada; AK Parti ret, İYİ Parti çekimser ve CHP üyeleri ‘evet’ oyu kullandı. CHP’li üyelerin çoğunluğu nedeniyle zam kabul edildi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş