MEB: Türk Öğrencilerin Fransız Okullarına Kayıtları Durduruldu

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti’ye yeni Türk öğrenci kayıtlarının durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık, okullarla yaşanan müfredat gerilimi çözülene kadar bu kararın uygulanacağını duyurdu.

536

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız okulları Charles de Gaulle ve Pierre Loti'ye yeni Türk öğrenci kayıtlarının durdurulmasına karar verdi. Bu iki okulun yasal statüye kavuşana kadar Türk öğrenci kabul edemeyeceği açıklandı.

Yasal Statü Çözülene Kadar Kayıt Durdurulacak

Milli Eğitim Bakanlığı, yasal statüye kavuşuncaya kadar Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarına yeni Türk öğrenci kayıtlarının yapılmayacağını bildirdi. Ayrıca, bu okulların ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kabul edilmeyecek.

Türk Öğrencilere Verilecek Dersler

Bu okullarda, yasal statü sağlanana kadar "Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya" derslerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenler tarafından verileceği belirtildi. Ayrıca, okulların eğitim öğretim süreçleri, Bakanlık tarafından görevlendirilen yetkililer ve Devletin diğer ilgili birimleri tarafından denetlenecektir.

Anlaşma Çalışmaları Devam Ediyor

Fransa'da yaşayan Türk öğrencilerin "Türkçe" öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması için müzakerelerin sürdüğü belirtilmiştir. Bu kapsamda, ilgili taraflar arasında yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığı ifade edildi.

Mevcut Öğrenciler ve Denetim Süreci

2024 yılı Ocak ayı itibarıyla okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ile AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce Bakanlığa teslim edilecektir. Ayrıca, okullar yasal statü kazanana kadar eğitim öğretim süreçleri Bakanlık ve diğer ilgili birimlerce takip edilerek denetlenecektir.

(ATİLLA AKIN)
Paylaş