Gazetemiz Çanakkale OLAY'a açıklamalarda bulunan Çanakkale Marka Patent Ofisi'nin Yetkili Marka Vekili Murat Pişkin; "Diş doktoru olmayan birinin, diş doktorluğu ya da diş kliniğini anımsatacak ibare ile marka alması müracaatı tamamen yasal ama o marka tescilini aldıktan sonra kullanmaması durumunda, eğer kötü niyetli olduğu tespit edilirse otomatik olarak suça giriyor" şeklinde konuştu.
Çanakkale Marka Patent Ofisi'nin yetkili marka vekili Murat Pişkin; "Markanın tescil edilebilmesi için bu markanın kullanıldığının ispatı gerekmemektedir, ancak kullanılmayan markanın sicili gereksiz yere işgal etmesinin, kişinin haklı kullanım haklarının önünün kesilmesinin doğru olmadığı düşüncesiyle marka sahibine, markasını kullanma yükümlülüğü getirilmiştir. Yani basit bir anlatımla; diş doktoru olmayan birinin, diş doktorluğu ya da diş kliniğini anımsatacak ibare ile marka alması müracaatı tamamen yasal ama o marka tescilini aldıktan sonra kullanmaması durumunda, eğer kötü niyetli olduğu tespit edilirse otomatik olarak suça giriyor" ifadelerini kullandı.
Marka patentinin satılmasına dair yasal süreçleri ele alan Pişkin; "Satış konusunda yasa şöyle bir ibare koymuş; markayı aldın ama o markanın ibaresi içerisinde bir unvan, bir meslek ibaresi geçiyor ise o mesleğin sahibi olmadığı tespit edilebilmesi için savcılığa suç duyurusunda bulunulur, savcılık bu konu ile ilgili gerekli işlemleri yapar, ardından kötü niyetli olduğuna dair bir iddianame hazırladığı takdirde bunun sonucunda o marka hakkıyla ilgili hükümsüzlük davası yazılır ve hükümsüz hale düşer. Bunun akabinde bundan mağdur olan kişi, uğramış olduğu mağduriyetle ilgili maddi ve manevi tazminat davası açabilir" diye konuştu.
Pişkin; "Anladığım kadarıyla bu işi Çanakkale'de yapan birisi varmış, altı yedi tane alıyor, ki bu kişi büyük ihtimalle bizim gibi yetkili olan kişiye gitmiyor, bu işin müracaat şeklini öğrenmiştir, o müracaat şekline göre de müracaatı yaparak oradan bir menfaat temin etmeye çalışıyordur. Kimden menfaat temin etmeye çalışıyor? Bu mevzuatı bilmeyen kişilerden. Marka patentinin bu şekilde kullanılması bana göre kötü niyetli. Bunu birden fazla yapmışsa bunun savcılığa gitmesi durumunda, herhangi bir savcı zaten bilirkişiye gönderecektir dosyayı, o bilirkişi de bunun kötü niyetli olduğunu tespit ederse, gerekli müdahale yapılır. Bu durumun hukuki bir karşılığı var yani. 3'üncü kişilerin haklı kullanım haklarının önünün kesilmesinin doğru olmadığı düşüncesi ile marka sahibine markasını kullanma yükümlülüğü getirilmiş. Aksi takdirde markanın iptali gerekir, tescil tarihinden itibaren beş yıl içerisinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal ve hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi bir şekilde kullanmayan ve kullanımına beş yıl kesintisiz markaların iptaline karar verilir. Avrupa Birliği mevzuatında da Türk mevzuatında da böyle, bununla ilgili birçok yargı kararı vardır. Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 9'uncu maddesi çok açık; tescil tarihinden itibaren beş yıl içerisinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal ve hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi bir şekilde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir. Yani kişi diş doktoru olmadığı halde o iznin verileceği olan bir marka alıp da, onu da zaten kullanmaya hakkı ve şansı yoktur" sözlerini kullandı.