Magnezyum eksikliğine dikkat!

İnsan sağlığı için büyük önem arz eden Magnezyum, eksik olması durumunda çeşitliği sağlık sorunlarına yol açıyor.

625
Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç.Dr. Enes Murat Atasoyu, halk arasındaki bilinen ismiyle 'magnezyum eksikliği' ile ilgili dair sorunları kamuoyu ile paylaştı. Magnezyum eksikliğinin en temel sebeplerinin fizyolojik ve psikolojik sorunlar olduğuna değinerek; "Yetersiz ve dengesiz beslenmek önemli bir unsur olmakla birlikte bazı hastalıklar nedeniyle de vücuttan magnezyum atımı ve magnezyum kaybı gerçekleşebilir" dedi.

'Bireylerin yüzde 75'inde önerilen alım miktarlarının karşılanmıyor'
Halk arasında magnezyum eksikliği olarak bilinen tıp bilimindeki ismiyle hipomagnezemi, çoğunlukla göz ardı edilen bir sağlık sorun olarak biliniyor. Sağlıklı beslenen çoğu insanın magnezyum eksikliği yaşadığının tahmin edildiğini ve yapılan çalışmalara göre bireylerin yüzde 75'inde önerilen alım miktarlarının karşılanmadığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu: "Magnezyum eksikliği, çoğu zaman vücuttaki magnezyum seviyeleri oldukça düşük olana kadar kendini göstermediği için çok zor teşhis edilebilir. Magnezyum eksikliğinin nedenleri değişebilir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek önemli bir unsur olmakla birlikte bazı hastalıklar nedeniyle de vücuttan magnezyum atımı ve magnezyum kaybı gerçekleşebilir. Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu yer alıyor" şeklinde konuştu.

Magnezyum eksikliğinin 7 önemli belirtisi
Dr. Atasoyu; yorgunluk ve kas zayıflığı, yüksek tansiyon, astım, düzensiz kalp atışı, Kas ağrıları ve kramplar, ruhsal bozukluklar ve Osteoporoz'ın (hassas kemikler) magnezyum eksikliği belirtileri arasında yer aldığını dile getirdi.

Yeterli magnezyuma nasıl sahip olunur?
Magnezyum açısından en zengin kaynaklar tohumlar ve fındıklardır fakat tam tahıllar, fasulye ve yeşil yapraklı sebzelerdir. 100 gram bademde 270 mg, kabak çekirdeğinde 262 mg, bitter çikolatada 176 mg, yer fıstığında 168 mg, patlamış mısırda 151 mg magnezyum bulunmaktadır. Bir avuç (28.4 gram) badem, günlük magnezyum alım miktarının yüzde 18'ini sağlıyor. Diğer büyük kaynaklar arasında keten tohumu, ayçiçeği tohumu, chia tohumu, kakao, kahve, kaju fıstığı, fındık ve yulaf bulunuyor. Düzenli olarak fındık, tohum, tahıl veya fasulye gibi bol miktarda magnezyum açısından zengin bütün yiyecekler yemeye özen gösteriliyor. Bu gıdalar diğer sağlıklı besin maddelerinden de yüksek. Bu besinleri diyete eklemek yalnızca magnezyum eksikliği riskinizi azaltmakla kalmayıp bununla beraber genel sağlığı da artırabilir.
(Duygu Yılmaz)
Paylaş