havadurum

Lüferin Kilosu Dudak Uçuklatıyor! Tezgahlarda Fiyat Yazılmıyor

Lüfer, denizlerin en lezzetli ve en pahalı balıklarından biri haline geldi. Çanakkale’de vatandaşlar lüferin pahalı olması nedeniyle kilosu 100 liradan satışa sunulan hamsi ve sardalyeye yöneldi!

2113

Çanakkale’nin kış aylarında vazgeçilmezi olan lüferin fiyatlı her geçen gün artıyor. Denizlerin prensi olarak bilinen lüferin lezzeti ve faydaları saymakla bitmese de sofralardaki yerini eskisi gibi sıklıkla alamıyor. Haftada bir kez tüketilmesi önerilen balık, sofraya ayda bir geliyor. Av yasağının kalkmasıyla tezgahlardaki yerini ilk olarak yüksek fiyattan açan lüferin sezonda bollukla olması bekleniyordu. Denizin prensi lüferin kilosu beklenenin aksine artmaya devam ediyor. Avlanmaya hava muhalefeti de eklenince; mevsiminde olmamıza rağmen kimi tezgahlarda lüfer hiç yer almadı. Lüferden ümidini kesen vatandaş; hamsi ve sardalyeye yöneldi. Geçtiğimiz haftalarda 500 liradan satılan lüfer, bu hafta ise 700 liradan satılmaya başlandı. Balıkçılar lüferin kilosunun yüksek olması sebebiyle tezgahlara fiyat tabelası yazmadıklarını ifade ederken, önümüzdeki günlerde ise 900 lira olmasını bekliyorlar. Balıkçılar ise, fiyatların hava koşullarına göre değişiklik gösterdiğini belirtse de fiyatlarda herhangi bir düşüş yaşanmayacağını tahmin ediyor.

Lüfer 700, hamsi 100 lira!

Karadeniz’in meşhur balığı hamsi Çanakkale tezgahlarında en çok rağbet gören balık olarak 100 lirayla yerini korurken; Çanakkale denildiğinde ilk akla gelen balıklardan biri olan denizlerin prensi lüfer 700 lirayla vatandaşın cebini yakıyor.

“Balık azalır, fiyat artar”

Balıkhali esnaflarından Volkan Kaşıkçı, lüferin kilo fiyatının 700 liraya kadar çıktığını ifade ederek, “Lüfer bitti artık. Lüfer 350 liraya kadar düşmüştü, ancak şimdi 700 liraya civarında. Sezonun başında 700 lirayla başladı, 350’ye kadar düştü. Yarı yarıya düşüş sağladı ama şimdi yeniden azaldı. Önümüzdeki haftalarda balık azalır, ancak fiyat artar” dedi.

Fiyatlar ‘mevcut’ şartlara göre normal

Fiyatları etkileyen tek şey yalnızca soğuk hava koşulları değil. Karadeniz’de satılan fiyatlarla farkı anlatan Kaşıkçı, “Karadeniz’de ucuz diyorlar ama buraya gelirken üç tane el değiştiriyor, onun burada 100 liraya kadar çıkıyor. Mevcut şartlar için normal” sözlerini kullandı.

Balıkçılar emeğinin karşılığını almak için mücadele ediyor

Fiyatların bu kadar yüksek olma nedeni ise değişiklik gösteriyor. Olumsuz hava koşulları yüzünden balıkçılar bir süreliğine ağ atamazken, bu durum tezgahlara da yansımaya devam ediyor. Hava koşullarının yanında, erken saatlerde buz gibi soğuk sularda balıkları temizleyerek güne başlayan balıkçılar, emeklerinin karşılığını almak için canla başla çalışıyor.

“Dört kişilik bir aile lüfer için bin lira harcıyor”

Balıkhali esnaflarından bir diğer isim olan Cemal Kartal ise, “Mevsim olarak lüfer ama fiyatlar yükseldi. Biz eski röportajlarımızda vatandaşlara; 400 lirayken lüferi yemelerini söyledik. Şimdi fiyat 900 lira oldu. Hava muhalefeti nedeniyle fiyatlar yükseliyor. 3-4 tane lüfer 1 kilo eder. En çok 1 kiloya 4 tanesi gelir. Diğer balıklarda fiyatlar aynı. Sardalye, hamsi 100 liradan gidiyor. Aynı fiyatlardan satıyoruz. Çipro balığında bir yükseliş var. 200 liradan 250 liraya çıktı. En çok rağbet gören hamsi. Yağlı, lezzetli. Şimdi de halkımıza ‘hamsi yiyin’ diyoruz. “Lüfer mevsimi Uzmanlar haftada en az bir kez balık yemesini öneriyor ancak fiyatlar vatandaşların bir kez daha düşünmesine neden oluyor. Balıkçılar, “4 kişilik bir aile, balık severse bir buçuk kilo alması gerekiyor” sözlerini kullanırken çekirdek bir ailenin sadece bir kez balık pişirmesi neredeyse bin liraya denk geliyor.(Esra Güller - Damla Yeltekin)

Paylaş