havadurum

Lor Dolması Nasıl Yapılır? Erzurum’un Meşhur Lezzetini Evde Deneyin!

Lor dolması, Erzurum yöresine ait çok özel ve yapılışı kolay bir lezzettir. Lor peyniri ve bulgur ile hazırlanan iç harcı, pazı yapraklarına sarılarak fırında pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı gezdirilerek servis edilir. Lor dolması nasıl yapılır? sorusunun cevabını ve püf noktalarını sizler için derledik.

2348

Lor dolması, Erzurum yöresine ait çok özel ve yapılışı kolay bir lezzettir. Lor peyniri ve bulgur ile hazırlanan iç harcı, pazı yapraklarına sarılarak fırında pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı gezdirilerek servis edilir. Bu tarifin tadına baktıktan sonra tüm ön yargılarınızı yıkacak, böyle bir lezzeti daha önceden neden yememişim diyeceksiniz. Lor dolması nasıl yapılır? sorusunun cevabını ve püf noktalarını sizler için derledik.

Lor Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 bağ pazı
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
  • 300 gram lor peyniri
  • 2 yemek kaşığı kaymak
  • 1 kase yoğurt
  • 1 adet sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Lor Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle iç harcını yapmaya başlayın. Soğanları bir tencerede sıvı yağla birlikte hafif pembeleştirin. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru, suyu ve tuzunu ekleyip bulgurlar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra üzerine lor peynirini ve kaymağı koyup iyice karıştırın. İç harcınız hazır.

Pazıları iyice yıkayıp kaynar suda 1- 2 dakika bekletip soğuk sudan geçirin. Daha sonra pazının içine iç harcından koyup sarın ve borcama dizin. Dolmaları borcama dizdikten sonra üzerine 1 çay bardağı su ekleyip 180 derecelik fırına atıp 30-40 dk üzeri hafif kızarana kadar pişirin.

Dolma pişerken üzeri için sarımsaklı yoğurdu ve tereyağını eritip hazırlayın. Fırından çıkardığınız dolmaları servis tabağına alıp tereyağını üzerine gezdirin ve yoğurtlayın. Yemeğiniz hazır. Afiyet olsun.

Lor Dolması Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Lor dolması yaparken pazı yapraklarını çok fazla haşlamamaya dikkat edin. Pazılar çok yumuşarsa dolma sararken yırtılabilir veya fırında dağılabilir.

Lor peynirinin tuz oranına göre iç harcına tuz ekleyin. Lor peyniri çok tuzlu ise iç harcına tuz eklemeyebilir veya azaltabilirsiniz.

Lor dolmasının lezzetini arttırmak için iç harcına süt kaymağı ekleyebilirsiniz. Süt kaymağı yerine krema da kullanabilirsiniz.

Lor dolmasını servis etmeden önce üzerine bolca sarımsaklı yoğurt ve tereyağı gezdirin. Bu şekilde hem daha lezzetli hem de daha nemli olacaktır.

Lor Dolması Kaç Kaloridir?

Lor dolması, içindeki lor peyniri, bulgur ve tereyağı nedeniyle oldukça kalorili bir yemektir. Bir porsiyon lor dolması yaklaşık olarak 663 kaloridir. Lor dolması yedikten sonra hafif bir tatlı veya meyve ile öğününüzü tamamlayabilirsiniz.

Lor dolması nasıl yapılır? sorusunun cevabını ve püf noktalarını sizler için paylaştık. Erzurum’un meşhur lezzetini evde denemek isteyenler için kolay ve pratik bir tarif olduğunu düşünüyoruz. Lor dolması yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları da unutmayın. Lor dolmasını deneyenler yorumlarını bizimle paylaşabilirler. Afiyet olsun! (Yunus Erzincanlı)

Paylaş