havadurum

Latte Nasıl Yapılır? Evde Latte Yapmanın Püf Noktaları!

Latte nasıl yapılır? Latte yapımının inceliklerini, evde latte yapmanın kolay yollarını ve latte art nedir sorusunun cevabını bulacağınız bir yazı. Latte, espresso ve sütün mükemmel uyumundan doğan bir kahve çeşididir. Latte nasıl yapılır, öğrenmek için okumaya devam edin!

471

Latte, espresso bazlı, bol sütlü ve köpüklü bir kahve çeşididir. İtalyanca’da “süt” anlamına gelen latte, kahve severlerin en çok tercih ettiği içeceklerden biridir. Peki, latte nedir, nasıl yapılır, evde latte yapmak mümkün müdür? Bu yazımızda, latte yapımının inceliklerini, evde latte yapmanın kolay yollarını ve latte art nedir sorusunun cevabını bulacaksınız.

Latte Nedir?

Latte, espresso üzerine krema kıvamında süt eklenmesiyle elde edilen bir espresso bazlı kahve çeşididir. İtalya’da orijinal ismi olan “cafe latte” ismi kullanılır. 1950 yılında Kaliforniya’da bulunan bir İtalyan barista, cappuccino’yu yeterince hafif bulmayanlar için sütü daha az köpürterek latteyi icat etmiştir. Az miktarda kahve ve yoğun süt içerdiği için hafif bir içimi vardır. 180 ml’lik geniş porselen fincanlarda servis edilir. Genellikle sabah saatlerinde kahvaltıyla veya yemek öncesinde tüketilir. Karamel ve benzeri eklemelerde kişinin isteğine göre tatlandırılabilir.

Latte Nasıl Yapılır?

Latte yapımı temelde espresso üzerine süt eklemek kadar basittir. Bunun için espresso makinesine ve süt köpürtücüye ihtiyacınız var. Hazırlayacağınız sütün çok köpürmemesi ve krema kıvamında olması gerekiyor. İşte madde madde latte yapımı;

  • Geniş bir latte bardağına bir shot (30 ml) espresso ekleyin. (Eğer bol kahveli seviyorsanız 2 shot da kullanabilirsiniz)
  • Krema kıvamında köpürtülen 120 ml sıcak sütü üzerine ekleyin.
  • Latte hazır, isteğinize göre şurup veya farklı bir ekleme yapabilirsiniz.

Evde Latte Yapılır mı?

Latte yapımı için espresso ve krema kıvamında süt gerekir. Espresso makinesi ve süt köpürtücüsü ev şartlarına uygun olmadığından evde latte hazırlamak teoride mümkün değildir. Ancak tabii ki ev şartlarına uygun malzemelerle de latte keyfi yaşatacak lezzetli sütlü kahveler hazırlamak mümkün. Bunun için ihtiyacınız olanlar yoğun bir filtre kahve ile yağlı bir süt! İşte evde kolay latte tarifi;

  1. 50 ml su ve 15 gr kahveyle çok yoğun bir filtre kahve demleyin.
  2. Isıttığınız sütü bir kabın içerisinde iyice çırpın, bu sayede krema kıvamına alacak!
  3. Filtre kahvenin üzerine 150 ml süt ekleyin, ev şartlarında hazırlanan enfes latteniz hazır!

Ice (soğuk) Latte Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında sıcak içecek tüketmekten kaçınanlar için hazırlanan ice latte, soğuk sütle yapılan ferahlatıcı bir kahve çeşididir. Sıcak lattede olduğu gibi sütü köpürtmek gerekmediği için çok daha kolay bir yapımı vardır. Espresso makineniz varsa ice latte yaparken espresso kullanmanız daha iyi olacaktır, ancak evde yapıyorsanız filtre kahve de kullanabilirsiniz. İşte maddelerle ice latte yapımı;

  • Cam bardağa bir shot (30 ml) espresso ekleyin.
  • Üzerine 200 ml soğuk süt ekleyin.
  • Bardağı dolduracak kadar buz ilave edin, ice latte hazır!

Latte Art Nedir?

Lattenin üzerine süt kreması ile çeşitli figürlerin çizildiği işleme latte art ismi verilir. Latte art yapmak için sütü krema kıvamında köpürtmek ve espressoyu da tam kıvamında demlemek gerekir. Latte art yapmak için özel teknikler ve ekipmanlar vardır.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş