havadurum

Lapseki kirazında tarihi düşüş!

Çanakkale’nin meşhur “Lapseki kirazı”nın hasadı başladı, ancak bu yıl üreticiler zor durumda. Lapseki'nin yarışmalara konu olan ihracat kirazı bu yıl üreticilerin yüzünü güldürmedi.

785

Türkiye’nin kiraz üretiminde dünya lideri, ihracatında ise dünya üçüncüsü olduğu bu değerli meyvede, ülke genelinde 22 milyon kiraz ağacından 725 bin ton rekolte bekleniyor. Ancak, kiraz üretiminde Çanakkale Lapseki’nin meşhur kirazından beklenen verimi sağlanmadı. Geçmiş yılların bereketli hasatlarından, Lapseki'de "pıs pıs" olarak bilinen ihracat kiraz hasadı, üreticiler için zorlu bir sınav haline geldi. İhracat kirazı olarak bilinen Ziraat 900 kirazında rekolte düştü. Lapseki deve ve Lapseki eşme kiraz türlerinde ise verimden üretici memnun.

Kiraz hasadı geçen yıla göre yüzde 80 azaldı!

Meyve üreticisi bu yıl beklenen bereketin yaşanmadığını ifade ederek, “İhracat kirazı olarak bilinen Ziraat 900 kirazımız boş. Lapseki'deki adıyla "pıs pıs" kirazımız az. Geçen seneki hasadın yüzde 80 altında hasat oldu bu sene. Lapseki devecisini de iç piyasada satışlarını yapıyoruz” dedi.

“Lapseki kirazı tarihinin en kötü sezonunu yaşıyor”

Kiraz üreticisi Gündüz, bu sene kirazın yüzleri güldürmediğini belirtti. Yaz günlerinin vazgeçilmez meyvesi olan kiraz bu sene altın değerinde. Gündüz, “Lapseki kirazı tarihinin en kötü sezonunu yaşıyor” sözlerine dikkat çekerken, “Ağaçların yüzde 90’ı boş. Lapseki kirazının fiyatları artıyor. Benim kirazlarım ultra lüks. İri kirazlar. Ben kirazımın kilosunu 200-250 liradan veriyorum” dedi.

“Ürün tutmadı”

Gündüz bu sene ürünün tutmadığını ifade ederken, “Önceki senelerde her ağaçta 40-50 kilo vardı bu sene 2-3 kilo. Üreticiler kardan zararda. Çiçekenme döneminde havalar soğuk gitti. Çiçeklenme olmadı. Ürün tutmadı. ” sözlerine yer verdi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş