havadurum

LABEP’ten müfredat değişikliğine çağrı; “Müfredat değişikliklerini kabul etmiyoruz”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz günlerde “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” müfredat taslağını tanıtımını duyurdu. Yeni sunulan müfredat taslağı, Türkiye’de sendikalar tarafından tepki gördü. Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (LABEP), konuyla ilişkin basın açıklamasında bulundu.

736

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz günlerde “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” müfredat taslağını yayınladı. Yayınlanan müfredat taslağı, sendikalar tarafından eleştirileriyle gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (LABEP), konuyla ilişkin basın açıklamasında bulundu. Çanakkale Valiliği önünde düzenlenen basın açıklamasında LABEP, “Laik, bilimsel, demokratik, karma, parasız eğitim, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinin güvencesidir” ifadelerine yer verdi.

“Atatürkçülük, Laiklik ve Cumhuriyet gibi değerlere hiç yer verilmemiştir”

Eğitim politikalarının bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelere göre güncellenmesi yerine laik ve bilimsel eğitimden uzaklaştığını söyleyen LABEP “Eğitim politikalarını bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelere göre güncellemek gerekirken, laik bilimsel eğitimden uzaklaşan, karma eğitimin sınırlandırılmasına yönelik girişimleri kınıyoruz. Eğitim Sendikalarının, akademisyenlerin ve toplumun görüşü alınmadan otoriter bir anlayışın davranış biçimi olan ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hayata geçirilmeye çalışıldığı için kabul etmiyoruz. Atatürkçülük, Laiklik ve Cumhuriyet gibi değerlere hiç yer vermeyerek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 42’inci Maddesine açıkça aykırı olduğu için karşıyız” sözlerini kullandı.

“Din ağırlıklı dogmatik uygulamalara yer verdiği için karşıyız”

MEB tarafından yeni tanıtımı yapılan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” müfredatının bilimsel temellere dayanmadığını söyleyerek kindar ve dindar nesiller yetiştirmeyi hedefleyen müfredat değişikliğini istemediklerini dile getiren LABEP “Eğitimde dinselleşme ve piyasalaşma, eğitimin niteliği, eğitim bütçesinin eşit olmayan dağılımı gibi konular dikkate alınmadan ve çözüm yolları bulunmadan yapılan müfredat değişikliklerini kabul etmiyoruz. Sanat ve Bilim ve teknolojide öne geçen ülkelerin diğerleri ile arayı açtığı bir çağda, Bilim, Kültür, Felsefe derslerinden uzaklaşarak, Laikliği sıfırlayarak, bilimsel temellere dayanmayan, din ağırlıklı dogmatik uygulamalara yer verdiği için karşıyız. Müfredat değişikliklerini kabul etmiyoruz. Sorgulayan, özgür düşünen, dijital okuryazarlık ve yabancı dil becerileri gelişmiş gençler yetiştirmeye odaklanmamız gerekirken, müfredatı bu temel eksene oturtmamız gerekirken, bu gerçeklerden uzak, biat eden kindar ve dindar nesiller yetiştirmeyi hedefleyen müfredat değişikliklerini istemiyoruz” dedi.

“Türkiye laiktir laik kalacak demek için, alanlarda olacağız”

Laik bilimsel eğitimin büyük bir saldırı altında olduğunun altını çizen LABEP “Eğitim, MEB, Diyanet, tarikat, cemaat iş birliği ile fiili işgal altındadır. Laik bilimsel, kamusal, çağdaş ve karma eğitim büyük bir saldırı altındadır. Okullar okul olmaktan çıkmış adeta medreseye dönüştürülmüştür. Bizler LABEP olarak; laik bilimsel, çağdaş ulusal, kamusal parasız ve karma eğitimi savunmak için, ırkçılığa, gericiliğe, bölücülüğe hayır demek için, ümmet değil milletiz demek için, Türkiye laiktir laik kalacak demek için, alanlarda olacağız” diye konuştu.

Vatandaşlar alanlara çağrıldı

Yeni müfredat sisteminin uygulanmaması adına vatandaşları desteğe çağıran LABEP “Halkımızın laik eğitim, bilimsel eğitim konusundaki hassasiyetini dikkate alarak 18 Mayıs Cumartesi günü Ana Muhalefet Partisi CHP'sinin İstanbul'da düzenleyeceği mitinge LABEP bileşenleri olarak katılıp destek vereceğiz. Bu müfredat programının uygulanmaması adına tüm halkımızı mitinge katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Düzenlenen basın açıklamasına destek verenler;

ÇANAKKALE LAİK BİLİMSEL EĞİTİM PLATFORMU (LABEP)

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği - Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği - 29 Ekim Kadınları Derneği - Veli-Der - DİSK Emekli-Sen - EĞİTİM-İŞ - EĞİTİM-SEN Türkiye Emekli Subaylar Derneği - İDA Dayanışma Derneği - ELDER FİSA Çocuk Hakları Merkezi – Emekliler Sendikası Meclisi - Ekmek ve Gül Topluluğu

(ESRA GÜLLER)
Paylaş