'Kuzey Ege'nin incisi'

Ayvacık Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneği Dönem sözcüsü Mehmet Ünal Şahin, sürdürülebilir turizmin hem yerel yönetimler hem de işletmecilerde öncelik haline gelmesi gerektiğini belirterek; "İnanıyorum ki Ayvacık zaman içersin de turizmde kendini kanıtlamış, kendi markasını yaratmış, gelecek misafirlerini ağırlamayı bekliyor olacak" dedi.

862
Ayvacık'ın Eski Dönem Belediye Başkanı ve Ayvacık Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneği Dönem sözcüsü Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık'ın kültür, tarih ve turizmdekini yerine ve önemine değinerek, Ayvacık'ta hedeflerinin sürdürülebilir turizmi hedeflediklerimi belirterek; "Sürdürebilir bir turizm yaratmak için turist açısından baktığında bozulmamış ekolojik yapısıyla, manzarasıyla, kültürel faaliyetleriyle, çevre dostu üretim yapılarak sektörel faaliyetlerde doğa, kültür ve sosyal doku üzerindeki etkilerini de göz önünde bulunduracak verimli yönetim anlayışıyla hareket etmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

'Organik Kültürler Diyarı'
Ayvacık Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneği Dönem sözcüsü Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık'ın turizm açısından gerek konumu, gerek, doğal güzellikleri ve gerekse tarihi ile değerlendirilmesi gereken bir ilçe olduğuna vurgu yaparak; " Ayvacık ilçesi tarihi, doğası, deniziyle bir bütün, kurulduğu günden bu güne birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan ilçe tarihte 'Organik Kültürler Diyarı' olarak hafızalara kazınmış ve sahip olduğu doğal güzellikleriyle beraber harika kumsallarıyla yüzyıllar boyu dikkatleri üzerine toplamıştır. İrili ufaklı birçok işletmenin devreye girmesiyle birlikte adeta Kuzey Ege'nin incisi haline gelen Ayvacık, kumsallarıyla, koylarıyla, deniziyle, doğasıyla, gastronomisiyle, tarih, kültür-sanat gibi turizmin birçok öğesine sahip bir ilçe olduğunun altını çizen Dernek Dönem Sözcüsü Mehmet Ünal Şahin, şunları kaydetti: İlçemizde kurulu olan Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneği sayesinde ilçe hakkında birçok rotalar çıkararak turizm çalışmalarımızı ona göre yön veriyoruz. Dernek olarak dünyadaki ve ülkemizdeki Turizm faaliyetlerini yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"İlçemizde yapısı itibarıyla turizm çeşitliliği var"
Doğaya zarar vermeden, yaşanılan bölgeye uygun projelerin geliştirilmesi dair çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Şahin; "İlçemizde yapısı itibarıyla turizm çeşitliliği var. Sürdürebilir bir turizm yaratmak için turist açısından baktığında bozulmamış ekolojik yapısıyla, manzarasıyla, kültürel faaliyetleriyle, çevre dostu üretim yapılarak sektörel faaliyetlerde doğa, kültür ve sosyal doku üzerindeki etkilerini de göz önünde bulunduracak verimli yönetim anlayışıyla hareket etmemiz gerekir. Yaşadığımız dünyaya çevremize zarar vermeden bölgeye uygun projeler geliştirerek yeni alanlar açmalıyız. Ayvacık bölge, yapısı bakımından birçok başlık altında turizm yapılabilir. Derneğimizin çatısı altında yakın bir zamanda bununla ilgili bir çalışma başlatacağız. Dünya zaman içersin de kabuk değiştiriyor. Eğer biz buna ayak uyduramaz dünyanın gerisinde kalacağız. Bu yüzden sürdürülebilir turizmin hem yerel yönetimler, hem de işletmeciler için öncelikli bir hedef olması gerekiyor. Bakıldığında hayvancılıktan sonra, turizm bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biridir. Yerel yönetimlere çevre konusunda çok önemli görevler düşüyor. Bir ilin veya ilçenin turizm konusunda da gelişebilmesi için global bakmak gerekir. İlçe bölge yapısı bakımından birçok başlık altında turizm yapılabilir. Doğa yürüyüşleri, Gastronomi, eko turizm, deniz, halıcılık turizmine kadar birçok başlık altında toplayabiliriz. İlçemizde yaşayan yerel halkın bu işe katılması ve bilinçlenmesi gerekiyor. Bakıldığında çevremize zarar vermeden, sosyokültürel, ekonomik konularda da ilerleyebilmek ve bunun bir yaşam tarzı haline getirilerek, sadece dönemlik değil, devamlı bir hal almasını sağlamak gerekir" diye konuştu.

"Ayvacık, zaman içersin de turizmde kendini kanıtlamış olacak"
Ayvacık'ın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getiren Şahin; "İnanıyorum ki Ayvacık, zaman içersin de turizmde kendini kanıtlamış, kendi markasını yaratmış, gelecek misafirlerini ağırlamayı bekliyor olacak. İlçemiz sınırları içinde yer alan Assos, Apollon Smintheus ve ören yerleri bir zincirdir. Aristoteles'in bir felsefe okulu kurduğu kentte, Athena Tapınağı, Agora, Gymnasium, Tiyatro, Bouleuterion, Nekropol, 14. Yüzyıldan kalan tek Kubbeli Cami, Behramkale sınırlarında kalan ve Osmanlı dönemine ait olan köprü ilginizi çekebilir. Gülpınar'da bulunan Apollon Smintheus Kutsal Alanı. Troas'ın önemli kültür merkezlerinden biridir. Anadolu'da Geç Hellenistik Dönem'in önemli kutsal alanlarından biri olan Apollon Smintheus Kutsal Alanı (Smintheion) İÖ 5000 civarına tarihlenen bir prehistorik yerleşime ait kalıntılar tespit edilmiştir. Apollon Smintheus Tapınağı, eski adıyla Külahlı olarak bilinen Gülpınar Beldesi'nin kuzey-batısıyla, kuzey doğusu arasında kalan vadinin başlangıç eteklerinde Bahçeler-içi olarak adlandırılan mevkide yer alır" sözlerini kullandı.

"Turizm, bacasız sanayidir"
Turizmin Türkiye'de bacasız bir sanayi olarak görüldüğüne değinen Şahin; "Bakıldığında turizm, bacasız sanayidir ve turizm kelimesini ifade eden bir kavramdır. Sanayi benzetmesi turizm sektöründen daha fazla gelir getirdiği için vurgu yapılmıştır. Ülkemizde turizm alanı yıllar içinde bacasız sanayi gibi görülüp, turist ve yatırımcının ilgisini çekmiştir. Yatırım için gelen bu yatırımcılar bulundukları bölgelere döviz bırakacağından ülkemizde turizm, bacasız sanayi olarak görülmüştür. Bu nedenle de turizm şehirlerin tanınmasında etkin bir rol oynamaktadır. Döviz gelirlerimiz içinde turizm sektörünün sağladığı katma değer önemli bir yer tutmakta ve giderek de büyümektedir. Ayrıca turizm, o yörede oturan kişilerin geçim kaynaklarını da oluşturmaktadır. Bu anlamıyla turizm modern toplumların kültürleriyle geleneksel toplumların kültürlerini buluşturmaktadır. Turizm özellikle kırsal toplumlar için modernleşmeyi ve değişmeyi hızlandıran bir değişken olarak nitelendirilebilmektedir. Ziyaretçiler, doğayı korumaya ve sürdürülebilir turizmi takip etmeye istekli, kısa, orta ve uzun vadede istediklerimizi yapabilirsek, bölgemize dışarıdan daha fazla misafir gelecektir." dedi.
(Dilan Kaynak)
Paylaş