havadurum

Kuş ve ağaç türleri ile Çanakkale’nin ortasında bir habitat

Çanakkale’de iskelede bulunan Halk Bahçesi, kentin çeşitli ağaç türlerini, farklı türlerden kuş çeşitlerine, kedi evlerine ev sahipliği yapıyor. Öte yandan içerisinde amfi, süs havuzu, can dostlar parkı, fitness alanı, çocuk parkı, etkinlik alanı, tuvaletler ve halkın bakkalı yer alıyor. Günümüzde kentlilerin yeşil alan ve sosyalleşme ihtiyaçlarını karşıladığı gözde mekanlardan biri. 

2833

Kordon Boyunda bulunan Halk Bahçesi’nin eski ismi Calvert Parkı’dır. Bu isim bahçenin 1857 yılında İngiliz ticari ataşeliği yapan Calvert adındaki bir İngiliz’in konağının bahçesi olmasından kaynaklanıyor. Gerçek büyüklüğü 150 dönüm olan Calvert bahçesi şu anda mevcut olan stadyuma kadar devam ediyor. Bahçenin konağa uzak bölümlerinde, ailenin çok önemli bir merakı olan at binmek için geniş alanlar ile at hara ve ahırları bulunuyordu. Calvert Bahçesi’nin botanik bahçesi, adeta canlı ağaç müzesi niteliğinde. Ayrıca bahçe, Tuva (Troia) Festivali’ne ev sahipliği yaptı.

900 civarında ağaç bulunuyor

Bahçede; Karaağaç, Dallı Selvi, Çınar, Akçaağaç, Erguvan, Akasya, Maklora, Defne ağaçları başta olmak üzere günümüze kadar yaşayan ve halen gölgesinde yararlanılan 900 civarında ağaç bulunuyor.

Halk Bahçesi’nin Kuşları

Bahçenin 1857 yılına kadar uzanan tarihi ve daha öncesine dayanan geçmişi içerisinde şekillenirken kuş türleri için önemli bir beslenme sığınma alanı haline geldi. “Halk Bahçesi’nin Kuşları” da tükettikleri zararlı böcek türlerinin popülasyonlarını dengede tutarak, tohumların yayılmasını sağlayarak ve organik madde dönülerinde rol alarak Halk Bahçesi’nin ekosisteminin şekillenmesine katkı sağlıyorlar. Kuş türleri çevresel faktörlere olan duyarlılıkları nedeni ile bulundukları ekosistemin sürdürülebilir ve sağlıklı yapısının göstergesi olarak görülüyor. Eğer bir alandaki kuş türleri azalıyor ve yok oluyorsa, bu durum o ekosistemdeki kötüye gidişin göstergesi anlamına geliyor.

Bilgilendirici tabelalar yer alıyor

Adeta doğal bir güzelliği Çanakkalelilerle buluşturan bahçede, vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla ağaçların yanında hangi türe ait olduğu ve özellikleri yazarken, hangi kuş türlerinin bulunduğunu açıklayan tabelalar yer alıyor. (Dilan Kaynak)

Paylaş