havadurum

Kurban Bayramı öncesi denetimler sürüyor  

Çanakkale'de Kurban Bayramı öncesi canlı hayvan kontrolleri hız kesmiyor.

929

Kurban Bayramı öncesi köprüde canlı hayvan nakil araçlarını kontrollerinin yapıldığını söyleyen Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “Çanakkale'nin coğrafi konumu ve hayvan ticareti açısından önemli bir merkez olması nedeniyle Kurban Bayramı öncesi köprüde canlı hayvan nakil araçları kontrolleri yapıyoruz. Amacımız, hayvanların sağlıklı koşullarda taşınması ve satılması için gerekli önlemleri almak. Bu uygulama hayvan sağlığı ve gıda güvenliği açısından çok önemli. Kurban bayramı öncesi köprülerde, kara yolu, feribot, deniz yolu ile yapılan canlı hayvan kontrollerinin sadece hayvanların sağlıklı koşullarda taşınması ve satılmasını değil, aynı zamanda hayvan refahının da gözetilmesini amaçlıyoruz” dedi.

“Avrupa ve Trakya’ya sevkiyatta sağlık belgesi zorunlu”

Avrupa ve Trakya’ya sevkiyatta sağlık belgesi zorunlu olduğuna vurgu yapan Türkarslan; “Trakya bölgesi 2010 yılından itibaren şap hastalığından ari bölge olması sebebiyle Avrupa yakasına geçecek hayvanların kan analizleri ve Trakya'ya geçiş sağlık sertifikalarının olması gerekmektedir. Bu belgeler, hayvanların geldikleri noktada İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından aşı ve sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra düzenlenir. Bu kontrol noktalarında hayvanların sağlıkları ve belgeleri tekrar kontrol edilerek herhangi bir sorun olmadığı tespit ettikten sonra hayvan pazarlarına nakledilmektedir” dedi.

“Hijyenik kontroller ve sağlıklı et güvencesi”

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan kontrollerin hijyenik ve insan sağlığına uygun bir ortamın sağlanmasının yanı sıra, hayvanların da yolculuk boyunca gerekli bakımı almasını ve strese girmemesini sağlayacağını ifade eden Türkarslan; “Kontrollerin hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemeye ve vatandaşlara sağlıklı gıda ve ete ulaştırmaya yardımcı olacaktır” ifadesini kullandı.

“Kaçak usulsüz hayvan geçişlerinin önüne geçilecek”

Türkarslan; Kurban Bayramı önce bu yapılan kontroller aynı zamanda kaçak ve usulsüz hayvan geçişlerinin önüne geçilmesi için de önemli olduğunu ifade etti. Şap Hastalığından Ari olan Trakya bölgesine geçme şartını sağlayan hayvanlarda belge kontrolü de yapılacak.

“24 Saat esaslı denetim”

Canlı hayvan kontrollerinin 24 saat esaslı olarak aralıksız devam edeceğini belirten Türkarslan, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmalarını ve gerekli hijyen kurallarına uygun şekilde hareket etmelerini önemle rica etti.”

İl Müdüründen vatandaşlara tavsiyeler

  • Kurbanlık hayvanlarınızı yetkili satıcılardan satın alın.
  • Hayvanların veteriner hekimler tarafından kontrol edilmiş olmasına dikkat edin.
  • Küpeli ve gereken belgesi olan hayvan tercih edin.
  • ​Herhangi bir şüpheli duruma rastlarsanız Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine bildirin.
(ERHAN TAYLAN)
Paylaş