Güney Kore, son yıllarda Türk vatandaşlarının en çok tercih ettiği seyahat destinasyonlarından biri haline geldi. Kültürü, doğası, yemekleri ve eğlencesiyle dikkat çeken bu ülkeye gitmek için vize gerekip gerekmediği ise merak edilen konuların başında geliyor. Peki, Kore vize istiyor mu? Kore vizesi nasıl alınır? 2023 yılında Güney Kore’ye seyahat etmek için hangi belgeler gerekiyor? İşte, sizin için hazırladığımız Güney Kore vize rehberi…
Güney Kore ile Türkiye arasında 1972 yılında imzalanan vize muafiyeti anlaşması, Türk vatandaşlarının bu ülkeye kolaylıkla seyahat etmelerini sağlamaktadır. Bordo (Umuma Mahsus), Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet) ve Siyah (Diplomatik) pasaport sahipleri, 180 gün içinde 90 günü geçmeyecek şekilde Güney Kore’ye vizesiz olarak girebilirler. Bu süreyi aşacak olanlar ise, Güney Kore için uzun süreli D vize başvurusu yapmalıdırlar.
Güney Kore’ye seyahat edecek olanların, elektronik seyahat izni sağlayan K-ETA belgesini alması zorunludur. K-ETA belgesi için 10.000 Krw (yaklaşık 203 TL) civarında bir ücret ödemeniz gerekir. K-ETA belgesi bir defa alındığında 3 yıl boyunca geçerlidir. K-ETA başvurusu için buraya tıklayabilirsiniz.
Güney Kore’ye giderken alınabilecek pek çok vize türü mevcuttur. Bunlar şu şekildedir:
Güney Kore Memurlar İçin Vize (A-2): Resmi görev için Güney Kore’de bulunacak veya konferansa vb. katılacak olan memurların alması gereken vize türüdür.
Güney Kore Geçici Basın Vizesi (C-1): Gazete, dergi vb. için haber yapma veya dış basın ile irtibat kurma gibi amaçlarla Güney Kore’de bulunacak basın mensuplarının alması gereken vize türüdür.
Güney Kore Ticari Vize (C-2): Güney Kore’de şirket kurmak isteyen veya herhangi bir şirket tarafından çalışmak için özel olarak davet edilen vb. kişilerin alması gereken vize türüdür.
Güney Kore Kısa Süreli Ziyaretçi Vizesi (C-3): Tatil, kültür- sanat, turistik gezi amaçlarıyla Güney Kore’ye gidecek olanların alması gereken vize türüdür.
Güney Kore Kısa Süreli İstihdam Vizesi (C-4): Konferans, araştırma, ticari faaliyetler gibi çalışma nedenleriyle Güney Kore’de kısa süre bulunacak olanların almaları gereken vizedir.
Güney Kore Öğrenci Vizesi (D-2): Güney Kore’de kolej veya üniversite programlarına kayıt olarak uzun süre eğitim görecek olanların almaları gereken vize türüdür.
Güney Kore Genel Eğitim Vizesi (D-4): Herhangi bir dil okulunda veya araştırma kurumunda kısa süreli eğitim almak isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
Güney Kore Dini Çalışma Vizesi (D-6): Dini kurum ve kuruluşlara görev amacıyla gelen, eğitim almak veya vermek için Güney Kore’de bulunan veya toplantılara katılacak olan kişiler tarafından alınması gereken vize türüdür.
Güney Kore vize başvurusu için gerekli belgeler, vize türüne göre değişiklik gösterebilir. Ancak, genel olarak şu belgeler istenmektedir:
Pasaport: En az 6 ay geçerli ve boş sayfası olan pasaport.
Vize Başvuru Formu: Güney Kore Konsolosluğu web sitesinden indirilebilen ve eksiksiz olarak doldurulmuş vize başvuru formu.
Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, biyometrik ve arka fonu beyaz olan 3,5 x 4,5 cm boyutunda bir adet fotoğraf.
Uçak Bileti Rezervasyonu: Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu.
Konaklama Rezervasyonu: Güney Kore’de kalınacak yerin rezervasyon belgesi veya davet mektubu.
Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahat süresini kapsayan ve en az 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası poliçesi.
Banka Hesap Dökümü: Son 3 aya ait banka hesap dökümü veya maaş bordrosu.
Kimlik Fotokopisi: Nüfus cüzdanı veya ehliyet fotokopisi.
Güney Kore vize başvurusu, Güney Kore Konsolosluğu’na şahsen veya yetkili bir aracı kurum aracılığıyla yapılabilir. Vize başvuru ücreti, vize türüne ve başvuru sonucuna göre değişebilir. Vize başvuru süreci ise, ortalama 7 iş günü sürmektedir.
Güney Kore’ye seyahat etmeden önce, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Güney Kore makamlarınca uygulanan kısıtlamalar hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Güney Kore’ye giriş yapan tüm yabancı uyrukluların, 14 gün boyunca karantinaya alındığı ve bu süre zarfında herhangi bir sağlık sorunu yaşanması halinde test yaptırılması gerektiği unutulmamalıdır2. Ayrıca, Güney Kore’ye seyahat ederken yanınızda mutlaka pasaportunuzun aslı ve fotokopisi, K-ETA belgeniz, seyahat sağlık sigortanız ve acil durumlarda arayabileceğiniz kişi veya kurumların iletişim bilgileri bulundurmanız tavsiye edilmektedir.
(Esra Güller)