Konutta doğalgaza yüzde 38 zam

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Ağustos ayına ilişkin doğalgaz tarifelerini açıkladı. Bu tarifeler, mesken ve sanayi abonelerinin yanı sıra elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz için de geçerli olacak.

1561

BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan bilgilere göre, ağustos ayında konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı %38 oranında artırıldı. Bu fiyat artışı, 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek ve konut abonelerini doğrudan etkileyecek.

Tüketiciye yansıma oranı %24

Enerji Bakanlığı'nın açıklamasına göre, doğalgazda devletin uyguladığı %60 sübvansiyon sayesinde, fiyat artışının nihai tüketiciye yansıması Türkiye genelinde %24-25 bandında olacak. Bu sübvansiyon, tüketicilerin artan doğalgaz maliyetlerinden daha az etkilenmesini sağlayacak.

Serbest tüketiciler için fiyat düzenlemesi; yıllık 300 bin metreküp ve altı tüketim

Yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin, elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı %33,1 oranında artırıldı. Bu düzenleme, küçük ve orta ölçekli işletmelerin doğalgaz maliyetlerini etkileyecek.

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazda değişiklik yok

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Ayrıca, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan tüketicilerin kullandıkları doğalgazın satış fiyatında da bir değişiklik bulunmuyor.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş