Merkez Bankası, TL’yi cazip kılacak yeni kararlar aldı. Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulamasına son verildi. Ayrıca, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi yüzde 2’den yüzde 2,5’e yükseltildi. Kredi akışını rahatlatmak üzere ihracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarıldı.
Kur korumalı mevduat (KKM), yabancı para cinsinden açılan bir hesap türüdür. Bu hesapta, yatırımcının belirlediği bir döviz kuru seviyesine göre, vade sonunda hesaptaki yabancı para tutarının TL’ye dönüştürülmesi sağlanır. Böylece, yatırımcının döviz kuru riskine karşı korunması amaçlanır. Kur korumalı mevduat hesapları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.
Komisyon uygulaması, Merkez Bankası’nın kur korumalı hesapları teşvik etmek için bankalara uyguladığı bir yöntemdir. Bu yöntemde, bankaların kur korumalı hesaplarını TL mevduat olarak saydığı ve bu hesaplara daha düşük faiz oranları uyguladığı bir sistem vardır. Bu sistemde, bankaların TL mevduatlarının toplam mevduatlara oranını artırması hedeflenir. Bu oranın altında kalan bankalar ise Merkez Bankası’na belirli bir komisyon öderler.
Merkez Bankası, 18 Eylül 2023 tarihinde bankalara gönderdiği uygulama talimatında1, komisyon uygulamasına son verdiğini duyurdu. Buna göre, kur korumalı hesapların TL mevduat sayılmasına dayanan eski sistem yerine, yeni bir sistem getirildi. Bu sistemde, bankaların kur korumalı hesaplardan TL hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesi hedeflendi. Bu hedeflere ulaşamayan bankalar ise Merkez Bankası’na komisyon ödemeye devam edecekler.
Merkez Bankası’nın basın duyurusunda, sadeleşme süreci ve kur korumalı mevduatın TL mevduata geçişine ilişkin adımların Para Politikası Kurulu’nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda devam edeceği belirtildi. Bu ilkeler, Merkez Bankası’nın 2023 yılı Para ve Kur Politikası Metni’nde yer almaktadır. Buna göre, Merkez Bankası, kur korumalı mevduatın TL mevduata dönüşümünü teşvik etmek için faiz oranlarını ve rezerv gereksinimlerini ayarlayacaktır. Ayrıca, kur korumalı mevduatın TL mevduata dönüşümünün 2024 yılı sonuna kadar tamamlanmasını hedeflemektedir.
Bu bilgiler ışığında, kur korumalı hesapların ne zaman biteceği konusunda kesin bir tarih verilemese de, Merkez Bankası’nın 2024 yılı sonuna kadar bu hesapları tamamen kaldırmayı planladığı söylenebilir.
Merkez Bankası, TL’yi cazip kılacak yeni kararlar aldı. Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulamasına son verildi. Ayrıca, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi yüzde 2’den yüzde 2,5’e yükseltildi. Kredi akışını rahatlatmak üzere ihracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarıldı. Bu kararlarla, Merkez Bankası’nın TL’yi güçlendirmeye ve kur korumalı hesapları azaltmaya yönelik politikalarını sürdürdüğü görülmektedir.
Yunus Erzincanlı