havadurum

KIYIDA hareketinde ortak çağrı; “Kıyılar halkındır!”

Kıyıların ticarileştirilmesine karşı Türkiye’nin dört bir yanında mücadele eden KIYIDA hareketiyle, Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının Çanakkale ayağı, Dardanos Halk Kafe/Plajı’nda düzenlendi.

865

Datça, Akyaka, Çanakkale, Burgazada, Heybeliada, Burhaniye, Bodrum, Dalyan, Ayvalık, İznik, Fethiye, Güzelbahçe, Altınoluk, Dikili, Köyceğiz ve Van'da çeşitli dernek, platform, siyasi parti ve kitle örgütleri kıyıların ticarileştirilmesine bir araya geldi. Basın açıklamasının Çanakkale ayağı, Dardanos Halk Kafe/Plajı’nda gerçekleştirildi.

“Rant politikalarına dur diyoruz”

Kıyıların yok edilmesine karşı uygulanan rant politikalarına karşı 17 bölgede bir araya gelinerek, KIYIDA hareketi başlatıldı. Gerçekleştirilen eş zamanlı basın açıklamasında “Kıyı savunucuları olarak bizler; doğanın bir parçası olan kıyıların yok edilmeye çalışıldığını biliyoruz. Kıyılar üzerindeki rant politikalarına dur diyoruz. Çünkü bir yandan kıyıların işletmeye açılması yoluyla özel-mülkleştirildiğini ve halkın serbest ve ücretsiz erişimine kapatıldığını görüyor, bir yandan da kıyılardaki doğal yaşamı bozan tüm yapılaşma ve hizmet adı altındaki faaliyetlerin kıyı ekosistemine geri dönüşsüz zararlar verdiğini biliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Ticari yöntemlerle kıyıların yok edilmesine çözüm bulunamayacak”

Her yıl binlerce tür yeryüzünden yok olurken, mücadele etmeden bunun önüne geçilmeyeceğini dile getiren KIYIDA “Yeryüzünün varoluşuyla birlikte var olan kara ve su ekosistemlerinin kesişme noktaları, biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu kıyıların, iklim kriziyle birlikte yok olmaya doğru hızla gittiğini gören ve bu gidişe karşı mücadele etmeyi hepimizin insanca yaşaması için görev sayanlar bir araya geldik. Her yıl binlerce türün yok olduğu bir yeryüzünün, doğaya hakim olma anlayışındaki endüstriyel kapitalizmle mücadele etmeden kurtulamayacağının farkındayız. Ekolojik ortak varlıkları yok etmeye devam ederek, çeşitli ticari yöntemlerle kıyıların yok edilmesine çözüm bulunamayacağını düşünüyoruz” denildi.

“Yıllar sonra geriye terk edilmiş kıyılar kalacak”

Kıyıların deniz ve ekosistemi birleştiren bölge olduğunu ve bir varoluş alanının olduğunun altını çizen KIYIDA tarafından yapılan basın açıklamasında “Ticari girişimler kâr güdüsünden ayrı düşünülemez; kıyılara kar edilecek varlıklar olarak bakılamaz. Kıyıların deniz ve kara ekosistemlerinin bir araya geldiği, tüm canlılar ve cansızların varoluş alanı olduğunu biliyoruz; bu ortak varlığın kâr uğruna yok edilerek, bir avuç sermayedara terk edilmesine karşı çıkacağız. Endüstriyel kapitalizmin deniz, göl ve akarsu kıyılarını yok edeceği ve yıllar sonra geriye terk edilmiş, yağmalanmış kıyılar kalacağı konusunda uyarıyor ve daha çok kâr uğruna kıyıların bu hale getirilmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Yerellerdeki özerk kıyı hareketleri olarak haklılığımızdan aldığımız güçlerimizin farkındayız ama bir araya gelmenin, dayanışmanın gücünün de farkındayız” sözlerine yer verildi.

“Kıyı savunucuları olarak mücadelemizde haklıyız”

Kıyılarda belirlenmiş kararlarda pazarlık yapılmayacağını söyleyen KIYIDA “Bizler bu talan politikalarına karşı yerel direnişlerimizi güçlendirmek ve yereller arasında dayanışma köprüleri kurmak amacıyla bir araya geliyoruz. Kıyı savunucuları olarak, mücadelemizde haklıyız. Yaptığımız şey basit; kamusal haklarımızı, ekolojiyi ve müşterek varlığımız olan doğayı savunuyoruz. Yasal düzenlemelerin verdiği güvenceyi, kıyıların kamu yararına kullanılmasının zorunlu olduğunu biliyor, bizler zaten bizim olanı geri almak için mücadele ediyoruz. Kıyılar konusunda belirlenmiş kotalar üzerinden pazarlık yapmayacağımızın; bizlerden çalınan kıyıların hepsini geri istediğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

“Hep birlikte mücadeleye davet ediyoruz”

Kıyılarda herkesin ses çıkarması ve mücadeleye hep birlikte desteğe çağıran KIYIDA “Kıyıların sadece insanların olmadığı bilinciyle, tüm ekosistemiyle bir bütün olarak korunması için tüm kıyıların kendi doğallığında bırakılması için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizde, yerel yönetimlerin ve demokratik kitle örgütlerinin de dayanışma içinde olacağını biliyor ve tüm demokratik kurumları Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı ile birlikte mücadeleye davet ediyoruz” diye konuştu.

“Hep birlikte sesimizi çıkarıyoruz”

Türkiye’nin dört bir yanından kıyılar ve sahillerin halkın olduğu önemle vurgulanırken “Bugün Datça'dan, Akyaka'dan, Çanakkale'den, Adalar'dan, Burhaniye'den, Bodrum'dan, Dalyan'dan, Ayvalık'tan, İznik'ten, Fethiye'den, Güzelbahçe'den, Altınoluk'tan, hep birlikte sesimizi çıkarıyoruz. Kıyıları özgürleştirmek için bugün her zamankinden daha güçlüyüz. Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nı, KIYIDA'yı kurduğumuzu Türkiye’nin dört bir yanından ilan ediyoruz” sözlerine yer verildi.

“Kıyılar ve sahiller kamusal hakkımızdır”

Geçtiğimiz aylarda, Dardanos Orman Kampı için geçtiğimiz aylarda kamunun elinden alınarak özelleştirilme kapsamına alınmıştı. Alınan kararın ardından Kazdağları Ekoloji Platformu ilgili alanın kamu yararı gözetilerek kullanılmasını dile getirerek, sahillerin halka ait olduğuna dikkat çekmişti. Düzenlenen basın açıklamasında, Çanakkale’yi Kıyı Yasası hükümlerinin uygulanması için Çanakkale halkı mücadeleye çağrılırken “Çanakkale halkının denizden kumsaldan yararlandığı, tatil dinlenme hakkını kullandığı başta Dardanos sahilleri olmak üzere tüm sahillerimiz için Kıyı Yönetim Planı hazırlanmalı ve kamu yararı gözetilerek uygulanmalıdır. Dardanos Orman Kampı özelleştirme kapsamından çıkarılmalı, kamuya ait Dardanos Kale Kafe ihalesi iptal edilmeli, Kıyı Kanunu hükümleri uygulanmalı ve bu alan kamuya tahsis edilmelidir. Kıyı işgallerine karşı olan, kıyılar ve sahiller kamusal hakkımızdır, kamu yararı gözetilerek kullanılsın, Kıyı Yasası hükümleri uygulansın diyen tüm Çanakkalelileri birlikte mücadeleye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş