havadurum

Kırtasiye alışverişinde fiyatlar yükseliyor: "Bu sene 1.000 TL'nin üzerinde..."

Okul döneminin açılmasıyla beraber veliler, çocukları için okul alışverişine devam ediyor. Geçen seneye gören artan maliyet miktarı aileleri de etkilemeyi sürdürüyor. Dolar kurundaki artış, defter ve kitap fiyatlarını arttırırken ebeveynler geçen seneye göre iki kat daha masrafa giriyor.

1465

2023-2024 eğitim döneminin başlamasıyla beraber veliler okul alışverişi için kırtasiye ve okul malzemeleri satan dükkanları sıklıkla tercih etmeye devam ediyor. İlk defa okula başlayan öğrenciler için okul alışverişine devam eden veliler, geçen seneye göre artan maliyetlerden şikayetçi. Temel ihtiyaç ürünlerinin fiyat pahalılığı kırtasiye ürünlerinde de kendisini göstermeye devam ediyor. Çanakkale'de kırtasiye alışverişi yapmanın bu seneki maliyeti yaklaşık 1,500 TL'yi buluyor. Çanakkale'de kırtasiye işletmecilerinden birisi olan Gökhan Akkan, bu sene kırtasiye alışverişi hakkında bilgi verdi.

Her sene olduğu gibi bu sene de isteklerin okulların isteklerinin benzer olduğunu belirten Gökhan Akkan " Öğretmenlerin verdikleri listeye göre veliler geldikleri için her sene istekler değişiyor. Genel anlamda her sene olduğu gibi rutin şeyler isteniyor. Ana okul grubunda bazen değişiklikler oluyor ama onun haricinde temel ihtiyaçlar" sözlerini kullandı.

"Zincir marketlerle kırtasiye ürünlerinin arasında kalite farkı var"

Fiyat farkının yalnızca kırtasiye sektöründe değil, tüm ürünlerde olduğunu söyleyen Akkan, ayrıca zincir marketteki satılan ürünlerin ucuz oluşundan dolayı kırtasiye ürünleriyle aynı kalitede olmadığını ve bu ürünlerde şikayetle karşılaşmanın daha mümkün olduğundan bahsetti. Zincir ürünlerdeki fiyat farkından bahseden ve nedeninin üzerinde duran Akkan " Fiyat farkı her şeyde olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de var. Kırtasiye ürünlerindeki fiyat farkını insanlar çok anlayamıyor. Zincir marketlerdeki fiyatlarla kırtasiyeleri karşılaştırıp kırtasiyelerin çok pahalı olduğunu düşünen bir kesim var. Ama şunun farkında değiller, zincir markette olan ürünleri çok kısa sürede tüketiyorlar. Çünkü hem dayanıklı değiller, hem sağlıklı değiller. Bazı marketler zincir marketlere ürün yapıyor ama kırtasiyedeki ürünlerle aynı değiller. Sadece ambalajı aynı. Ama iç pigmentleri olsun, kullanıldığı yapılmış olan ahşap malzemesi olsun aynı kalitede olmuyor. Dolasıyla müşteri üç gün sonra geliyor, bize diyor ki 'Ben bu markayı almıştım, açtıkça sürekli içi kırılıyor.' Nereden aldığını sorduğumuzda herhangi bir marketten aldıklarını söylüyorlar. Bu gibi sıkıntıları her sene olduğu gibi bu sene de yaşıyoruz. Fiyat her şey de değişti. Benzin, mazottan sonra nakliye çok fazla bilinmeye başladı. Bu da kırtasiye ürünlerine yansıyor" sözlerini kullandı.

"İnsanlar artık fiyat pahalılığına alıştı"

Bu sene defter fiyatlarında artış görüldüğünü ve bunun nedeninin de dolar artışı olduğundan bahseden Gökhan Akkan, dolardaki artışın en başta kağıdı etkilediğini ve artık insanların bu fiyat pahalılığına alıştığından bahsetti. Yine de fiyatlara yönelik eleştirilerin geldiğini belirten Akkan "Bu arada defter fiyatlarında bir yükseliş var. O da dolara endeksli. Ben de bu mesleğe girmeden önce kağıda yansımasına şaşırtmıştım. Önce kağıda yansıyor, kağıtta da gramaj artınca fiyatta artıyor. İnsanlar artık pahalılığa alıştı. Fiyat söylediğimizde çok şaşırmıyorlar. Şaşıran bir kesim var, onlar da pazardan 75 TL'ye meyve sebze almış, buradaki 20 TL'lik kaleme laf ediyor. Tamam da, fasulyeye 75 TL veriyorsun, bir öğün yiyeceksin. Kalemi çocuk belki bir dönem, bir sene kullanacak. Bu da neyle neyi kıyasladığına bağlı. Diğer artışlara ses edemiyor. Zincir markete gittiğinde 'Fiyat neden böyle?' diye soramıyor ama yerel esnafa geldiğinde başlıyor herkes içini dökmeye" ifadelerine yer verdi.

"Şimdilerle kırtasiye masrafı 1,500 TL'yi geçebiliyor"

Geçen seneye göre harcanan miktarın bu seneye göre farkına yer veren Gökhan Akkan, ürünün markasına göre de fiyatın değiştiğine yer verdi. Akkan "İlkokulda geçen sene 570-800 TL civarıyken şimdilerde 1,500 TL'yi geçebiliyor. Bir de aldığın ürüne göre değişiyor. Bizde 500 TL'ye çanta var 1,900 TL'ye de çanta var. Kuru kalem 40 TL'ye de var 120 TL'ye de var. Pastellerde 40 TL'ye de 80 TL'ye de 125 TL'ye de var. Müşterinin isteğine göre de tutar değişiyor. Bunun içine suluğu girerse, kalemliği girerse rakamlar biraz daha değişiyor" dedi.
(Esra Güller)
51885_wysiwyg_20939_whatsapp-image-2023-09-19-at-13-37-06-1-.jpg

Paylaş