Kiralar emekli maaşını aşıyor!

Çanakkale’de ev kiraları en az 10 bin TL’den başlarken, tek geliri 12 bin 500 TL tutarındaki emekli maaşı olan vatandaşlar, bu durumdan en çok etkilenen kesim oluyor.

900

Son düzenleme ile en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL oldu. Emeklilerin geçinemediği ve temel ihtiyaçlarını zor karşıladığı gündemdeki yerini korurken, bir mağdur emekli de Çanakkale’den geldi. Çanakkale OLAY Gazetesi’nden Sevi Gözay Uğurlu’nun haberine göre; Memur emeklisi olan 75 yaşındaki Behice Kurt isim vatandaş, yıllardır oturduğu evden mahkeme kararıyla tahliye ediliyor.

Emekli maaşı ile geçinemediği söyledi

Daha önce İstanbul’da ev sahibi olduğunu ancak 1997 senesinde evinin bilinemeyen bir sebepten dolayı yandığını ve akabinde dolandırıldığını söyledi. Olayların ardından Çanakkale’ye taşınan Kurt, İstanbul’daki evini borçları nedeniyle kaybettiğini aktardı. Çanakkale’de ev sahibi ile sorunlar yaşadığını ifade eden Kurt, mahkeme kararı ile tahliye edildiğini anlattı. Ne yapacağını bilemeyen Kurt, emekli maaşı ile Çanakkale’deki ev kiralarını karşılayamadığını söyleyerek, yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Ev kiraları yükseliyor

Sarı siteden yapılan ufak bir arama ile Çanakkale’deki ev kiralarının güncel durumu gözler önüne seriliyor. Merkez ilçedeki, en az odalı olarak bilinen 1+0 (stüdyo) veya 1+1 dairelerin aylık kira tutarları, 10 bin TL’den başlıyor. Evin konumuna, oda sayısına ya da inşaat tarihine göre değişen kiralar, git gide yükseliyor. Ev kiralarının 2024 senesinin başındaki tutarları ise 7-8 bin bandındaydı.

Maaş yetmiyor

Türkiye’de çoğu vatandaşın 17 bin 502 TL olan asgari ücret veya 12 bin 500 TL olan emekli maaşı ile geçindiği göz önünde bulundurulduğu takdirde, gelir ile gider dengesinin kurulamadığı görülebiliyor. Barınma gibi temel bir ihtiyaç, neredeyse gelire yakın düzeyse seyrediyor. Sokaktaki vatandaş, satılık veya kiralık evlerdeki serbest piyasanın önüne geçilerek, düzenleme yapılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca bu sene; emekli maaşına 24,73 oranında zam yapılırken, asgari ücrete hiç ara zam yapılmadı.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş