havadurum

Khabib Nurmagomedov Kimdir? UFC’nin İlk Rus ve Müslüman Şampiyonu

Khabib Nurmagomedov, UFC tarihinin en başarılı dövüşçülerinden biri olarak kabul ediliyor. Dağıstan asıllı Rus dövüşçü, Khabib Nurmagomedov kimdir ve nerelidir? İşte, Khabib Nurmagomedov’un hayat hikayesi…

3361

Khabib Nurmagomedov, karma dövüş sanatlarında 29 müsabakalık yenilgisiz kariyeriyle, UFC hafif siklet şampiyonu olan Dağıstan asıllı Rus dövüşçüdür. 6 Ekim 2018 tarihinde Las Vegas’ta İrlandalı Conor McGregor ile yaptığı unvan maçında rakibini 4. rauntta pes ettirerek tüm dünyanın gündemine oturmuştur. Peki, Khabib Nurmagomedov kimdir ve nerelidir? İşte, Khabib Nurmagomedov’un hayatı ve biyografisi…

Khabib Nurmagomedov’un Doğum Yeri ve Ailesi

Khabib Nurmagomedov, 20 Eylül 1988 tarihinde Rusya’ya bağlı özerk bir devlet olan Dağıstan’ın Tsumadinsky şehrinde doğmuştur. Tam adı Habib Abdulmanapoviç Nurmagomedov’dur. Avar asıllı bir aileden gelmektedir. Babası Abdulmanap Nurmagomedov, Dağıstan’da sambo yapan ekiplerin birinci koçu olarak çalışmaktadır. Annesinin adı Zulfiya Nurmagomedova’dır. Üç kardeşi vardır: Magomed, Amina ve Abubakar.

Khabib Nurmagomedov’un Dövüş Kariyeri

Khabib Nurmagomedov, küçük yaşlarda güreşe başlamış ardından, 15 yaşında judo, 17 yaşında ise sambo’ya başlamıştır. Eğitimlerini küçük yaşlardan itibaren babasından almıştır. Eğitimi sırasında antrenmanlarını izlediği ve ilgi duyduğu karma dövüş sanatlarına 18 yaşından sonra başladı.

Khabib Nurmagomedov, ilk profesyonel MMA müsabakasına Eylül 2008’de çıktı ve bir ayda dört galibiyet alarak kariyerine hızlı bir giriş yaptı. 11 Ekim 2008 tarihinde Moskova’da ilki yapılan Atrium Kupası turnuvasında üç rakibini de yenip şampiyon oldu. Sonraki üç yılda çıktığı 12 müsabakayı da kazanarak yenilgisizliğini sürdürdü. Bu 12 müsabakanın sadece 1 tanesi jüri oylamasına gitti. Rusya ve Ukrayna’da çıktığı müsabakalarda oluşan 16 müsabakalık yenilgisiz kariyeri ona UFC’nin kapılarını sonuna kadar açtı.

2011’in sonlarında Nurmagomedov UFC ile altı müsabakalık anlaşmaya vardı. 20 Ocak 2012 tarihinde UFC on FX 1 şovunda, UFC’deki ilk müsabakasına çıktı ve rakibi Kamal Shalorus’u üçüncü rauntta pes ettirdi. Nurmagomedov bir sonraki galibiyetini 7 Temmuz 2012 'deki UFC 148 şovunda Gleison Tibau karşısında jüri kararıyla aldı.

Nurmagomedov’un bir sonraki rakibi bu sefer Thiago Tavares oldu. 19 Ocak 2013 'te UFC on FX 7 şovunda gerçekleşen müsabakada rakibini ilk rauntta nakavt etti. Nurmagomedov 23 Mayıs 2013 'te UFC 160 şovunda Abel Trujillo’yu jüri oylamasıyla yendi. Bu müsabakanın tartısında siklet limitini 1.13 kg ile aşan Nurmagomedov alacağı ücretin belli bir kısmını rakibi Trujillo’ya vermek zorunda kaldı.

Nurmagomedov’un en önemli galibiyetlerinden biri de Rafael dos Anjos’a karşı aldığıdır. 19 Nisan 2014 'te UFC on Fox 11 şovunda gerçekleşen müsabakada rakibini jüri oylamasıyla yendi. Bu galibiyetin ardından Nurmagomedov, UFC hafif siklet sıralamasında 2. sıraya yükseldi.

Nurmagomedov, 2014 ve 2015 yıllarında sakatlıklar nedeniyle müsabakalara çıkamadı. 16 Nisan 2016 'da UFC on Fox 19 şovunda Darrell Horcher ile karşılaştı ve rakibini ikinci rauntta teknik nakavt ile yendi. Nurmagomedov’un bir sonraki rakibi Michael Johnson oldu. 12 Kasım 2016 'da UFC 205 şovunda gerçekleşen müsabakada rakibini üçüncü rauntta pes ettirdi.

Nurmagomedov, 4 Mart 2017 'de UFC 209 şovunda Tony Ferguson ile hafif siklet geçici şampiyonluk maçına çıkacaktı ancak tartıdan bir gün önce hastaneye kaldırıldı ve maç iptal edildi. Nurmagomedov, 2 Aralık 2017 'de UFC 219 şovunda Edson Barboza ile karşılaştı ve rakibini jüri oylamasıyla yendi.

Nurmagomedov, 7 Nisan 2018 'de UFC 223 şovunda Max Holloway ile hafif siklet şampiyonluk maçına çıkacaktı ancak Holloway sakatlandı ve yerine Al Iaquinta geldi. Nurmagomedov, rakibini jüri oylamasıyla yendi ve UFC hafif siklet şampiyonu oldu.

Nurmagomedov’un en çok ses getiren maçı ise Conor McGregor ile olanıdır. 6 Ekim 2018 'de UFC 229 şovunda Las Vegas’ta gerçekleşen müsabakada Nurmagomedov, rakibini dördüncü rauntta pes ettirdi ve unvanını korudu. Ancak maçın ardından Nurmagomedov, McGregor’un köşesine doğru atladı ve kavga çıkardı. Bu olay nedeniyle Nurmagomedov’a dokuz ay men cezası ve 500 bin dolar para cezası verildi.

Nurmagomedov, cezasının bitmesinin ardından Dustin Poirier ile karşılaştı. 7 Eylül 2019 'da Abu Dabi’de gerçekleşen UFC 242 şovunda Nurmagomedov, rakibini üçüncü rauntta pes ettirdi ve unvanını korudu.

Nurmagomedov’un bir sonraki rakibi Justin Gaethje oldu. 24 Ekim 2020 'de Abu Dabi’de gerçekleşen UFC 254 şovunda Nurmagomedov, rakibini ikinci rauntta pes ettirdi ve unvanını korudu. Bu maçın ardından Nurmagomedov, babasının ölümünden dolayı emekli olduğunu açıkladı.

Khabib Nurmagomedov’un Özel Hayatı

Khabib Nurmagomedov, Haziran 2013 'te evlenmiştir. Eşiyle ilgili çok fazla bilgi paylaşmayan Nurmagomedov’un iki çocuğu vardır: Fatima (kız) ve Magomed (erkek). Nurmagomedov, Müslüman bir aileden gelmektedir ve dindar bir kişiliğe sahiptir. Ayrıca Galatasaray taraftarı olduğunu da belirtmiştir.

Khabib Nurmagomedov’un Başarıları

  • UFC Hafif Siklet Şampiyonu (1 defa)
  • Atrium Kupası Şampiyonu (1 defa)
  • M-1 Selection Ukrayna Şampiyonu (1 defa)
  • Sambo Dünya Şampiyonu (2 defa)
  • Sambo Avrupa Şampiyonu (2 defa)
  • Sambo Rusya Şampiyonu (4 defa)
  • Judo Rusya Şampiyonu (1 defa)

(Saim Tunçman)

Paylaş