havadurum

Kepez’de güreş festivali

Ata sporu Yağlı Pehlivan Güreşleri, Kepez Belediyesi’nin düzenlediği şenlikte kıyasıya bir mücadeleye sahne oldu. Güreşlerde Başpehlivanlığı, rakibi M. Kemal Karaboğa’yı yenen Gökhan Arıcı kazandı...

527
 
 
 
 
 
Dr. Ömer Faruk Mutan başkanlığındaki Kepez Belediyesi hafızalarda iz bırakacak bir güreş etkinliğine imza attı. Kepez çim sahasında gerçekleştirilen aktiviteyi izlemek üzere kent içi ve dışından gelen yüzlerce güreş sever müsabakaları seyir keyfi alarak izledi. Miniklerde, olduğu gibi, deste, küçük – büyük boy, başaltı ve baş güreşlerinde de pek çok isim kısbet giyip, peşrev yaptı, güreş tuttu.
 
Festival şeklinde geçen yağlı pehlivan güreşlerinde folklör ve mehteran ekipleri birer gösteri sunarak, seyircilerden alkış aldı. Cazgırlar hünerlerini sergileyerek, güreşlere değişik bir hava getirip, renk kattı. Organizasyonu ekibiyle birlikte üstlenen Dr. Ömer Faruk Mutan, yurt dışı ve içinden gelen konuklarıyla bire bir ilgilenerek, mükemmel ev sahipliği gösterdi. Bu yıl Kırkdördüncüsü düzenlenen Yağlı Pehlivan Güreşlerinde coşku doruk noktasına çıktı. Türk kültürünü yansıtan Ata Sporu, okunan dualar ve iyi dileklerle tavan yaptı. Kıran kırana geçen güreşleri izleyen spor severler heyecanlı dakikalar yaşadı. Cazgır’ın şiir – dua karışımı sözleri ise Ata Sporu’nun centilmenlik, kardeşlik ve dostluk öğelerini bir kez daha gün ışığına çıkardı.
 
Cahit GÖVEREN
 
 
Güreşçi heykeli açıldı
Kepez’de bu yıl 44`üncüsü düzenlenen “Geleneksel Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri” öncesinde yapılan 6 metre boyundaki “Güreşçi Heykeli”, düzenlenen törenle açıldı...
 
Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu heykelin, bu yıl 651. yapılacak Geleneksel Kırkpınar Güreşleri ile birlikte, Osmanlı`nın Trakya`ya ayak basmasıyla başlayan bir hikayeyi anlattığını söyledi.  Mutan “Bu basit bir figür değil, evrensel bir değerdir. ve biz bunu özellikle İzmir Karayolu üzerine yerleştirdik ki buradan sporun kardeşliğini, dostluğunu hep birlikte kucaklayalım istedik" şeklinde konuştu. Kepez güreşlerinin güreş ağalığını 2 yıldır Yunan iş adamı Anestis Milonays`ın yaptığını da hatırlatan Mutan, "Ve biliyoruz ki Kepez güreş ağamız denizin karşı yakasından Yunanlı bir ağabeyimiz. Kendileri iki yıldır burada güreşlerin ağalığını yapıyor. Bizim ata sporumuzun, bu ritüelinin bir tarafı olan ağalığı taşımakta" dedi.
 
Daha sonra 6 metre boyundaki "güreşen güreşçi heykeli" önündeki kurdele, Belediye Başkanı Mutan ve Yunan iş adamı Milonays tarafından kesildi.
Paylaş