havadurum

Kenya Vize İstiyor Mu? 2023 Güncel Bilgiler

Kenya’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, vize almak zorunda mıdır? Kenya vizesi nasıl alınır, ne kadar sürer, ne kadar ücretlidir? Kenya vizesi için gerekli evraklar nelerdir? Kenya vizesi ile ilgili tüm detaylar bu yazıda!

701

Kenya, Afrika kıtasının doğusunda yer alan ve doğal güzellikleri, vahşi yaşamı ve kültürel çeşitliliği ile dikkat çeken bir ülkedir. Kenya, aynı zamanda dünyanın en büyük çay üreticilerinden biridir ve ekonomisi tarım, turizm ve sanayiye dayanmaktadır. Kenya’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, vize işlemleri hakkında merak ettikleri soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirler.

Kenya Vize İstiyor Mu?

Kenya’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, vize almak zorunda mıdır? Bu sorunun cevabı, pasaport türüne göre değişmektedir. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşları, Kenya’ya yapacakları seyahatlerde vizeye tabidir. Diplomatik (siyah), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport sahipleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, turizm ve iş görüşmesi amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftırlar.

Kenya Vizesi Nasıl Alınır?

Kenya vizesi, iki farklı yolla alınabilmektedir. Bunlardan ilki, Kenya’ya varışta kapı vizesidir. Bu yöntemde, seyahat eden kişinin en az 6 ay geçerli pasaportu, otel rezervasyonu, seyahat programı, ziyaret edilecek yerlerin listesi, iş veya arkadaş ziyareti için gidiliyorsa ilgili şahıs ya da şirketin davet mektubu gibi tamamlayıcı belgelerin vize için sınır polisine ibraz edilmesi gerekmektedir. Kapı vizesi ücreti, 50 ABD dolarıdır.

İkinci yöntem ise, elektronik vize (e-vize) almaktır. Bu yöntemde, seyahat eden kişinin evisa.go.ke internet adresi üzerinden online olarak başvuru yapması ve vize ücretini kredi kartı ile ödemesi gerekmektedir. E-vize başvurusu, seyahat tarihinden en az 7 gün önce yapılmalıdır. E-vize ücreti, 51 ABD dolarıdır. E-vize başvurusu onaylandıktan sonra, e-posta yoluyla gönderilen vize belgesinin çıktısı alınmalı ve Kenya’ya girişte sınır polisine ibraz edilmelidir.

Kenya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Kenya vizesi için gerekli evraklar, vize türüne ve seyahat amacına göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak, Kenya vizesi için aşağıdaki evraklar hazırlanmalıdır:

  • Pasaport: Seyahat tarihi itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport
    Kenya Başvuru Formu: Kenya vizesi için başvuru yapan kişinin Kenya başvuru formunu doğru ve eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir.
  • Fotoğraf: Arka fon beyaz renkli direk karşıya bakacak net çekilmiş 5,5 cm*5,5 cm çözünürlükte sisteme renkli taratılmış biometrik olarak ve son 6 içerisinde çektirilmiş bir fotoğraf olması gerekmektedir.
  • Ticari Başvurular İçin Davetiye: Ticari amaçlı Kenya’ya seyahat etmek zorunda olan kişilerin ticari amaçlı gidişini ispatlayan bir davetiye dilekçesine sahip olması gerekmektedir.
  • Otel ve Uçak Rezervasyonları: Başvuru yapacak olan kişinin Kenya seyahat planını destekleyici konaklama ve uçak rezervasyon belgelerini Kenya’da geçireceği tarih aralığı ile tutarlı bir şekilde belgelendirilmesi gerekmektedir.
  • Başvuru Ücret Dekontu: Başvuru yapan kişinin vize ücretini bankaya yatırdığı gösteren dekontun belgelenmesi gerekmektedir.

Kenya Vizesi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kenya vizesi ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Kenya’ya seyahat edecek vatandaşların çeşitli bulaşıcı hastalıklarla ilgili olarak gerekli aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Sahra-altı Afrika’da yaygın olarak görülen sıtma hastalığı, 1700 metre rakımda yer alması nedeniyle Nairobi’de görülmemektedir. Ancak, Nairobi dışındaki kırsal bölgelere seyahat edecek vatandaşların sıtmayla ilgili tedbir almaları tavsiye olunur. Kenya’ya seyahat etmeden önce alınması gerekli sağlık tedbirlerine ve aşılara ilişkin güncel bilgilere 6 internet adresinden ulaşılabilir.

Kenya’ya Türkiye’den değil de, sarı humma hastalığı bakımından riskli ülkelerden birinden geliniyorsa, Kenya’ya girişte sarı humma aşı belgesinin gösterilmesi zorunludur. Hangi ülkelerin sarı humma hastalığı bakımından riskli kabul edildiği konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün web sayfasından güncel bilgi almak mümkündür.

Ülkede suç oranı yüksektir. Bu nedenle geceleri dolaşmaktan mümkünse kaçınılması; araba hırsızlığı ve kapkaç konularına dikkat edilmesi gerekmektedir. Vatandaşların seyahat rezervasyonlarını güvenilir firmalar aracılığıyla gerçekleştirmeleri, yanlarında yüklü miktarda nakit taşımamaları, hava karardıktan sonra yaya olarak yalnız dışarıya çıkmamaları, zorunlu hallerde yanlarında güvenilir kişiler bulundurmaları tavsiye olunur.

İçme suyunun pet şişelerde satılan sulardan karşılanması önerilir. Trafiğin yönü İngiliz sistemiyle soldandır. Telefonla taksi çağırma olanakları mevcuttur.

Kenya Vizesi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçme suyunun pet şişelerde satılan sulardan karşılanması önerilir. Trafiğin yönü İngiliz sistemiyle soldandır. Telefonla taksi çağırma olanakları mevcuttur. Taksimetre uygulaması yoktur. Taksi ücreti önceden pazarlıkla belirlenmelidir.

Kenya’da elektrik 220-240 volttur. Prizler üçlü ve üçgen şeklindedir. Türkiye’den gidenlerin dönüştürücü priz getirmeleri gerekmektedir.
Kenya’da resmi para birimi Kenya Şilini’dir (KES). 1 ABD doları yaklaşık 110 KES’e eşittir. Kredi kartları genellikle büyük otel, restoran ve alışveriş merkezlerinde kabul edilmektedir. ATM’ler yaygın olarak bulunmaktadır. Döviz bozdurma işlemleri için bankalar, döviz büroları ve oteller kullanılabilir.

Kenya’da Türk vatandaşlarına konsolosluk hizmeti veren bir temsilcilik bulunmamaktadır. Bu nedenle, Kenya’da herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşların, Türkiye Cumhuriyeti Nairobi Büyükelçiliği ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.

Kenya, Afrika kıtasının doğusunda yer alan ve doğal güzellikleri, vahşi yaşamı ve kültürel çeşitliliği ile dikkat çeken bir ülkedir. Kenya’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları, vize işlemleri hakkında bu yazıda verilen bilgileri dikkate almalıdırlar. Kenya vizesi, kapı vizesi veya e-vize olarak alınabilmektedir. Vize başvurusu için gerekli evraklar, vize türüne ve seyahat amacına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kenya’ya seyahat edecek vatandaşların, sağlık, güvenlik ve para birimi konularında da gerekli tedbirleri almaları tavsiye olunur. Kenya’ya keyifli ve güvenli bir seyahat dileriz! (Saim Tunçman)

Paylaş