havadurum

Kekeç, "Güvenlik önlemleri alınsın"

345
Altı Nokta Körler Derneği`nde kent sokakları ve kaldırımların, görme engelli vatandaşların yaşamlarını zorlaştırması nedeniyle açıklamada yapıldı. Başkan Kekeç, "Hepinizin haberi olduğu üzere geçen gün şehrimizde hiç birimizin olmasını istemeyeceği bir olay meydana geldi. Bir görme engelli vatandaşımız saat kulesi mevkiğindeki kaldırımların üzerinde bulunan babalardan birisine takılarak hastanelik oldu" dedi. Çanakkale sokak ve kaldırımlarının erişilebilirlik yönünden yetersiz durumda olduğunu kaydeden Kekeç, "Şehrimizin bu eksiğini gidermek için 2019 yılında bir gören bir görmeyen olmak üzere ekipler oluşturarak Çanakkalemizin ana caddelerinde görme engellilere engel olan durumları fotoğrafladık. Bunun ardından çektiğimiz fotoğrafları kendi yorumlarımızla birleştirerek bir rapor hazırladık. Güzel şehrimizde biz görme engellilerin de bağımsızca zarar görmeden güvenli bir şekilde yürüme hakkına sahip olduğunu tüm yetkililere anlatmaya çalıştık. İlimizde biz görme engellilerin sokak ve kaldırım da özgürce hareket etmesini kısıtlayan başlıca sorunları; kaldırımdaki budanmamış veya yamuk ağaçlar, kaldırım kenarındaki babalar ve kordonda denize düşmeyi engelleyecek bir güvenlik önleminin bulunmaması oluşturmaktadır. Görme engelliler beyaz bastonları ile zemini taramaktadır ve kafa hizalarını kontrol edememektedir. Bu sebepten ötürü kaldırımdaki yamuk ağaçlar ve kafa hizasındaki tabelalar görme engelliler için ciddi tehlikelerdir. Derneğimizin bütün üyeleri, kaldırımlarda sık sık kafalarını bir engele çarpmaktadır" sözlerine yer verdi.
"Engellilere tuzak"
Kekeç sözlerine şu şekilde devam etti, "Kaldırım kenarındaki babalar da çok sık olması nedeniyle görme engellilere tuzak vazifesi görmektedir. Nitekim bu babalar yüzünden üyelerimizin tamamına yakınının diz altı yara içindedir ve sürekli yeni çarpmalar nedeniyle yaraları iyileşmeye fırsat bulamamaktadır. Eski kordonda denize düşmeye engel güvenlik önlemlerinin bulunmaması da ciddi bir risktir. Bu güne kadar 3 üyemiz eski kordonda denize düşmüştür. Denize düşen üyelerimizin ciddi yaralar almaması şanstır" diye belirtti.
"Sözler bu tarihe kadar yerine getirilmedi"
Hazırlanmış oldukları raporu ilgili kuruluşlara ilettiklerini belirten Kekeç, "Uzun uğraşlar sonucu Belediye Başkanımızdan randevu alarak bizzat sayın başkanımızla görüştük ve raporumuzu taktim ettik. Ki bu görüşmede sayın başkanımız tarafından bu sorunların çözümüne yönelik adımlar atılacağı ve engelli vatandaşlara yönelik bir whatsapp ihbar hattı oluşturularak yaşanacak erişilebilirlik sorunlarına anlık çözümler üretileceğine dair söz verildi ancak bu sözler bu tarihe kadar yerine getirilmedi" ifadelerine yer verdi.
"Esnaf vatandaş da görme engelli değil mi?"
Kekeç sözlerine şu şekilde devam etti, "Bu yıl içerisinde belediye bünyesinde bulunan ulaştırma müdürlüğü ve fen işleri müdürlüğüyle görüşmelerde bulunduk. Sayın ulaştırma şube müdürümüzle yaptığımız görüşmede babaların kaldırılması veya çarpma sonucu zarar vermeyecek bir materyalle kaplanması talebimize esnafın talepleri üzerine bu babaların koyulduğu ve kaldırılamayacağı yanıtını aldık. Esnaf vatandaş da görme engelli değil mi? Derneğimizin üyeleriyle beraber eksikliklerin tespiti için belediyeden bir personel görevlendirileceği tarafımıza söylendi ancak bu sözde yerine getirilmedi. Bu yılın şubat ayında ikinci talebimiz olarak eski kordon bölgesinde denize düşmeye engel güvenlik önlemi talep ettik ancak dilekçemize bu tarihe kadar yanıt verilmedi. Hepinizin hatırlayacağı üzere yakın zamanda eski kordondan bir bebek arabası içindeki bebekle beraber denize uçtu. Yapılan haberlerde rüzgar nedeniyle denize düştüğü söylendi ancak talep ettiğimiz düzenlemeler yapılsaydı bu vahim olay gerçekleşmezdi."
 
"Sistematik işkence uygulamaktadır"
Kekeç, sokak ve kaldırımlarda erişebilirlik istediklerini belirterek, "Bir Avrupa şehri olmak vizyonuyla yola çıkan Çanakkalemiz kaldırım ve sokaklarının erişilebilirliği yönünden Avrupa şehirlerinin çok gerisindedir. Avrupa ülkelerinin bir çoğu bu sorunları 20. Yüzyılda çözüme kavuşturmuştur. Çanakkalemiz sokak ve kaldırımlarının erişilebilirliği açısından ülkemizdeki birçok ilimizin çok gerisindedir. Mevcut durumuyla Çanakkale`nin sokak ve kaldırımları düzenli aralıklarla görme engellilerin kafalarına ve bacaklarına kelimenin tam anlamıyla vurmakta ve onlara sistematik işkence uygulamaktadır. Sorun tüm halkımızın sorunudur. Sadece bu sorunlarla engelliler daha sık yüzleşmektedir. Buradan tüm yetkililerden bir kez daha çözüme yönelik çalışmalar talep ediyoruz. Tüm Çanakkale halkının da bu mücadelemizde desteklerini bekliyoruz. Halkımızdan isteğimiz şudur ki kaldırımlarda bize ve gören bireylere engel oluşturabilecek her sıkıntıyı bıkmadan usanmadan belediyeye, valiliğe, erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonuna dilekçelerinizle bildirin. Yeterince çok olabilirsek yeterince birlik olabilirsek yeterince ortak sorunlarımızı dile getirebilirsek kimsenin gücü bizi görmezden gelmeye yetmeyecektir" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş