Kedilerde salgına karşı insanlarda kullanılan Covid-19 tedavisi başladı
Kıbrıs Lefkoşa'da başlayan ve hızla yayılan kedigillerdeki koronavirüs salgını, adanın son dönemde "ölü kediler adası" olarak anılmasına neden oluyor. Adadaki kedilere insanlarda uygulanan Covid-19 tedavisi başlatıldı.
Kıbrıs'ta kedigillerde koronavirüs salgını tedavi için Covid-19 ilaçları kullanılmaya başlandı. Salgını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında Covid-19 ilaçları, Kıbrıs'ta alarm veren kedigillerdeki koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek için kullanılmaya başlandı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Sağlık Bakanlığı, Uluslararası Kedi Günü'nde (8 Ağustos) aldığı kararla, Covid-19 ilaçlarının adadaki veterinerlere dağıtımına başlandığını duyurdu. Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Kedi Koruma ve Refah Toplumu (PAWS) adlı dernek, kedilerin enfeksiyöz peritonitisi (FIP) adı verilen hastalık nedeniyle öldüğünü iddia ediyor. Ancak yerel veterinerler, ölüm sayısının abartılı olduğunu belirterek, 2023'ün ilk yarısında kaydedilen ölüm sayısını daha düşük bir rakamda açıkladı. Kedilerde kullanılacak Covid-19 ilacı olan molnupiravir, veterinerler tarafından olumlu bir şekilde karşılandı. Uzmanlar, tedavinin etkili olabilmesi için uygun yöntemlerin uygulanması gerektiğini vurgularken, diğer Covid-19 ilaçlarının da etkili olduğunu belirtti. Molnupiravir, diğer ilaçlara göre daha ekonomik bir seçenek olduğu için tercih ediliyor.
Kedilerden corona bulaşır mı?
Kedigillerdeki koronavirüs salgını, Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlarla tedavi edilebiliyor ancak Covid-19'a neden olan virüsle ilişkili değil. Kıbrıs'ta yaşanan bu salgın, evcil hayvanları bile etkileyen nadir bir durum olarak kabul ediliyor. Araştırmalar, virüsün mutasyonunu anlamak ve yayılmasını kontrol altına almak için sürdürülüyor. Kedi seyahatlerine yönelik tedbirlerin artabileceği ise uzmanlar tarafından ifade edildi.
(Esra Güller)