Kanserde erken tanı için harekete geçin

Biga Devlet Hastanesi, Dünya Kanser Günü için bilgilendirme mesajı yayınladı.

164

Biga Devlet Hastanesi, Dünya Kanser Günü’nde farkındalık yaratmak amacıyla bilgilendirmelerde bulundu. Yapılan bilgilendirmelerde stant açıldı. Açılan stantlarda hastane idarecileri ve personeli de katılım sağladı. Sağlık çalışanları, risk faktörleri ve kanser taramaları konuları hakkında bilgilendirme yaparak broşür dağıtımında bulundu.

Yapılan bilgilendirmelerde şu ifadelere yer verildi;

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olup; Dünya Kanser Günü, gerek kanser konusunda farkındalığı ve eğitimi artırarak gerekse dünyanın her yerindeki toplum ve bireyleri hastalığa karşı harekete geçmeye zorlayarak her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Dünya Kanser Günü; yankı uyandırmayı, değişim aşılamayı ve farkındalık günü ile sınırlı kalmayarak daha sonraki günlerde de sürdürülecek bir eylemi harekete geçirmeyi amaçlayan bir kampanyadır.

Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Bir hastalığı önleyebilmek için nedenlerini bilmek ve onlardan kaçınmak gerekir.Kanserleri önleme yolunda risk faktörlerinden kaçınmak son derece önemlidir.

  • Sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı
  • Fazla kilolu veya obez olmak
  • Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme
  • Fiziksel aktivite eksikliği
  • Alkol kullanımı
  • Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu
  • Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet
  • İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti
  • Kentsel hava kirliliği
  • Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı, kanser oluşumundaki en önemli risk faktörlerindendir.

Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Siz de kanserden korunmak ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)'ne başvurabilirsiniz.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş