Kahvaltı lüks mü ihtiyaç mı?

Kahvaltı, çoğu kaynakta günün en önemli öğünü olarak adlandırılıyor. Güne hafif bir başlangıç yaparak güne başlamak sağlık için büyük önem arz ediyor. Ancak, devam eden ekonomik sorunlar ve hayat pahalılığı, “Kahvaltı yapmak zararlı mı, faydalı mı?” sorusundan ziyade, “Kahvaltı yapmak zararlı mı, faydalı mı?” sorusuyla karşı karşıya bırakıyor.

428

Uzun zamandır kahvaltı, günün en gerekli ve sağlıklı öğünü olarak adlandırılıyor. Ancak, hayat pahalılığının her geçen gün artmasıyla beraber vatandaşlar daha az ürün alabiliyor. Özellikle okul döneminin başlamasıyla beraber, çocuklarına kahvaltı hazırlayan aileler kahvaltı öğününün pahalı olmasından dolayı şikayet ediyor. Peki bir ailenin kahvaltı masrafları ne kadar tutuyor?

Kahvaltı için klasik malzemelerden olan; zeytin, peynir, domates, salatalık gibi malzemelerin fiyatları Salı Pazarı’nda şu şekilde;

  • Yumurta: 15 adet 50 TL
  • Zeytin: 1 kilo 140-300 TL
  • Peynir: 200 TL’den başlıyor
  • Domates: 25 TL
  • Salatalık: 20 TL

Tüm bu malzemelerin yanında; reçel, zeytinyağı, tereyağı, salça gibi malzemeler de sıklıkla tüketiliyor. Tereyağı, Salı Pazarı’nda 350 TL’den satılırken, yarım kilo salça 70 TL’den satışa sunuluyor. Aynı zamanda ekmek 10 TL’den satılıyor.

Bu durumda yaklaşık olarak, 4 kişilik bir ailenin kahvaltısı için toplam maliyet, kullanılan malzemelere göre yaklaşık olarak 263,67 TL ile 303,67 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu hesaplama, zeytin fiyatındaki değişiklikler gibi malzeme fiyatlarına bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Bu hesaplamalarla birlikte akıllarda “Kahvaltı lüks mü?” sorusunu akıllara getiriyor.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş