Kadınlar çalışıyor, kadınlar üretiyor...

Çanakkale'nin simgeleri el sanatlarının farklı kollarıyla kadın emekçilerin ellerinde renkleniyor. Çanakkale'nin kültürünü taşıyan simgeleri el emeğiyle ince ince işleyen isimlerden bir tanesi olan Perihan Duman, Girişimci Kadın Kooperatiflerinde kendi el emeği ürünlerini satan isimlerden bir tanesi. Girişimci Kadın Kooperatifleri, Aynalı Çarşı'da kadın istihdamını sağlamak amacıyla ürünlerini satmaya devam ediyor.

843

"Herkes kendi sanatını icra ediyor"
Çanakkale, Seramik Kenti olarak anılmaya devam ediyor. Seramik kültürünü kadınlar kendi ürünleriyle ortaya koymayı sürdürüyor. Aynalı Çarşı'da bulunan Girişimci Kadın Kooperatifleri'nde kendi el emeği ürünlerini vatandaşlarla buluşturan Perihan Duman, kendi el emeği ürünlerinin satılmasının keyifli bir etkinlik olduğundan bahsetti. Kadın Kooperatiflerinde herkesin eğitimini aldığı sanatı icra ettiğinden bahseden Duman, "Hangi dalda kurs gördüyseniz, onu yapıyorsunuz. Baskı kursu gördüyseniz baskı, seramik kursu gördüyseniz seramik... Çini... İlk önce kurs görüyorsunuz, sonra üretim yapıyorsunuz. Herkes kendi sanatını icra ediyor. Ortak yaptıklarımız da var" sözlerini kullandı.

"Çanakkale'yi temsil eden ürünler ortaya çıkarıyoruz"
Herkesin kendi sanatını vatandaşlarla buluşturdukları ürünleri sattıklarını ifade eden Perihan Duman, ürünlerinde Çanakkale'yi temsil eden baskılara özellikle dikkat ettiklerinden bahsetti. "Seramiklerin üzerinde genellikle Çanakkale'yi temsil eden, simgeleyen ürünler ortaya çıkarıyoruz. Bez çantalarda Aşil'i çiziyoruz, at basıyoruz. Çanakkale'yi temsil ediyoruz. Çanakkale'nin kendi değerleri neyse onu yapmayı tercih ediyoruz" dedi. Ayrıca pahalılığın kendilerini de etkilediğini ve bunun bir sorun olduğundan bahseden Duman, "Fiyatlar durduğu yerde durmuyor. Geçen hafta 20'ye aldığımız ürünü bu hafta 25'e alıyoruz. Gitgide yükselmeye devam ediyor. Biraz zor yetişiyoruz. Bu yüzden biz de zam yapmak zorunda kalıyoruz. Kazancımızın yüzde yirmisini kooperatife bırakıyoruz, yüzde on vergiye gidiyor. Yüzde onu kooperatife katkı payı olarak gidiyor. Yüzde yirmisi buraya kalıyor. O yüzden zam yapmaya mecburuz. Kimisi pahalı buluyor, kimisi normal buluyor. Onlar da haklılar ama baskı yapıyoruz, boyayı İstanbul'dan getiriyoruz, kargo parası var. Ürünlerle uğraşıyoruz. El emeği var, her şeyden el emeği var" dedi.

Ürünlerin kaliteli olmasına dikkat ediliyor
Yazın en çok fular ve eşarpların tercih edildiğinden bahseden Perihan Duman, bandalardan, kare eşarplara her türlü ürünü ürettiklerinden bahsetti. Vatandaşların tercih ettiği ürünlere özellikle dikkat ettiklerini ve onların da zevk duyacakları ürünler üretmenin keyifli bir uğraş olduğundan bahseden Perihan Duman, en keyifli kısmının kendi ürettikleri ürünlerin sunulması olduğunun üzerinde durdu. Duman "İnsanlar kooperatifi okuyunca el emeği olduğunu anlıyorlar. Aynalı Çarşı'da bir tek el emeği üreten biziz. Ama dediğim gibi el emeğine bakmadan pahalı buluyorlar. Ancak büyükşehirden gelenler fiyatlarınız uygun diyorlar. Güzel yapmaya çalışıyoruz, kalite kontrol yapmadan ürün koymuyoruz. Kaliteli olmasına dikkat ediyoruz" sözlerine yer verdi.

"Ne olursa olsun üretmek çok güzel"
Girişimci bir kadın olmanın özel ve güzel olduğundan bahseden Duman, el emeğinin keyifli yanlarına da yer verdi. En keyifli kısmının baskı olduğu hakkında konuşan Perihan Duman, "Baskı kısmı çok keyifli. Küçük çantalar örüyoruz, hepsi ayrı bir zevk, ayrı bir emek. Uğraşmak, üretim yapmak çok güzel. Bir ürün üretmek çok güzel. Bazen yurtdışından gelenler alıp gidiyor. Bir kadın olarak üretmek çok güzel. Hepimiz ellinin üzerindeyiz, evde oturmuyoruz, üretiyoruz. Bir eser meydana çıkarmak çok güzel. Üretmek çok güzel, yaş kaç olursa olsun bir şeyler üretmek çok güzel" sözlerini kullandı.
(Esra Güller)
Paylaş