havadurum

Kadına yönelik şiddete karşı balon uçurdular...

Çanakkaleli kadınlar şiddeti protesto etmek için sokaklara dökülürken, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bir araya gelen kadınlar, ellerindeki balonları havaya bırakarak kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete tepki gösterdiler.

555
 
 
Kent Konseyi Kadın Meclisi ile ELDER işbirliğinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bir yürüyüş organize edildi. Salı Pazarı`nda bir araya gelen kadınlar, ellerindeki dövizlerle sloganlar atıp Cumhuriyet Meydanı`na kadar yürüdüler. Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar atan kadınlar, Türkiye’de kadına yönelik her geçen gün artan şiddeti protesto ettiler. Kadına yönelik şiddete tepki gösteren kadınlar her sloganın ardından ise gökyüzüne balon uçurdu. Belediye Başkan Vekili Ali Uyanık, CHP Çanakkale Milletvekili aday adayı Av. Muharrem Erkek, Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan`ın da destek verdiği Cumhuriyet Meydanı`ndaki etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Etkinlikte konuşan Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal; “Erkek kaynaklı şiddeti, mümkün kılan, sosyal yapılarda yer alan kodlamalardandır. Bunun neticesinde erkekler şiddeti içselleştirmekte, ataerkil toplumsal yapılarda da şiddete yol açmaktadır. Sonuç olarak: şiddeti sonlandırmak için bütüncül bir işleyiş gereklidir. Erkek iktidar ve ayrıcalığına dayanan yapılara karşı durmak, ortadan kaldırmak ve de şiddet hareketlerinin kültürel ve sosyal manada onay görmesinin önüne geçilmelidir. Toplumda, toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak gerekir. Bu sadece kadın sorunu değil, toplumsal bir sonuçtur” dedi. “Yerelde yapılan çalışmalarda; Çanakkale Belediyesi, İçişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UNWOMEN), Sabancı Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde yürütülecek olan `Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Programı’nda` , Türkiye’de cinsiyet eşitliği kapsamında sunulacak fırsatlardan yararlanmak amacıyla Çanakkale Belediyesi, pilot belediye olarak yer almıştır” diyen Uluşal; “İşte Barışın kenti Çanakkale Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliği gözeten kadın politikaları uygulayan yerel belediyecilik anlayışına, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından örnek model olarak seçilmiştir. Tüm kadınlar olarak Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a teşekkür ediyorum. Biz Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak cinsiyet ayrımcılığına son veren, kadını erkeği eşit bir toplum amaçlayan 25 Kasımlarda kadına yönelik şiddete karşı duyarlılığı arttırma ve bu şiddeti kınama gününde, bu toplumsal sorunun çözümlerini yaratma adına tüm çalışmalarda varız ve destekliyoruz. Barışçıl, şiddetten uzak, sevgi ve saygı dolu bir yaşam için hep birlikte diyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
Mendilci; “Herkesi bu utancı silmek için mücadeleye çağırıyoruz”
ELDER Kadın Danışma Merkezi adına açıklama yapan Seda Mendilci ise; “Uluslararası hukukun bütün çabalarına rağmen hem dünya da hem de ülkemiz de çığ gibi büyüyen kadına yönelik şiddet çağımızın bir utanç kaynağı olarak insanlık onurumuzu yaralıyor. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığı, emeğine bedenine ve kimliğine yönelik şiddeti reddediyor, demokrasiye ve eşit yurttaşlığa gönülden bağlı herkesi bu utancı silmek için mücadeleye çağırıyoruz. Evde, işte, okulda, sokakta fiziksel, cinsel ve duygusal şiddete uğrayan çocuk yaşta evlenmeye zorlanan kızların namus veya töre adı altında yaşam hakları elinden alınıyor. Kadınlarımız daha çocuk yaşlardan itibaren en büyük şiddeti en yakınlarından babalarından, eşlerinden hatta oğullarından görüyor. Şiddete uğrayanların değil, şiddeti uygulayanların utanç duymasını sağlamak zorundayız. Kadın katillerine (haksız tahrik) adı altında ceza indirimi sağlayan erkek egemen adaleti değil gerçek adaleti hakim kılmalıyız. İnsan hakları mücadelesinde, kadına yönelik her türlü ayrımcılığı, emeğe bedenine ve kimliğine yönelik şiddeti reddediyor, demokrasiye ve eşit yurttaşlığa gönülden bağlı herkes, omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.
 
Paylaş