havadurum

Kadına yönelik şiddet haberleri araştırıldı: Basın çalışanlarına eğitimler verilecek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın ile Sosyolog Damla Karagül’ün Çanakkale yerel basınında gerçekleştirdiği kadına şiddet haberlerinin analiz çıktısının ardından başlatılan ‘Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans’ projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi.

1417

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü paydaşlığında yürütülen proje, 7 Aralık Perşembe günü başlıyor.

2024’ün Ağustos ayında sona ermesi ve neticelendirilmesi öngörülen projede, yerel basın çalışanlarına 'kadına şiddet haberleri üretilirken nasıl bir yol izlenmeli' konusunda eğitimler verilecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu kadına yönelik şiddetin, insanlık onurunun ve hukukun en temel ilkelerinin ihlali anlamına geldiğine vurgu yaparak şu ifadeleri kaydetti: “Kadına yönelik şiddet, sadece kadınları değil, tüm toplumu yaralayan bir sorundur. Ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması için yürütülen çalışmalara Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak biz de katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda, Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi yürütücülüğünde hayata geçen "Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans” projesini çok değerli buluyorum. Projeye büyük destek vererek geçen hafta imzalanan protokolle hayata geçmesini sağlayan Sayın Valimize ve Sayın Başsavcımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Bu projenin, özellikle medya çalışanlarının kadın cinayeti haberlerini nasıl yansıtmaları gerektiği konusunda bilinçlenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Medya mensuplarının, kadın cinayeti haberlerinde cinsiyetçi, damgalayıcı, cinayeti gerekçelendirici haber söylemlerinden kaçınmaları ve bu haber söylemlerinin toplumu yönlendirmede ne kadar önemli olduğunun farkında olmaları büyük önem taşımaktadır. Proje kapsamında yapılacak eğitimlerin, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal farkındalığın artırılmasında önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Projenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projenin hayırlı olmasını diliyorum.”

Çanakkale’de aile içi şiddet vakaları azımsanamayacak sayıda

Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Betül Demir Kurucaoğlu yaklaşık iki yıldır aile içi şiddet vakalarına baktığını, Çanakkale’de azımsanmayacak oranda kadına yönelik şiddet vakası yaşandığını belirterek “Bu bağlamda projenin çok anlamlı ve önemli olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Vekili Hakkı Uzun, Valilik olarak projeyi çok önemli bulduklarını ve desteklediklerini ifade ederek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çanakkale basınında yer alan haberler incelendi

2022 senesinde Çanakkale’de işlenen 3 kadın cinayetinin medyaya yansımasının, toplumdaki dalgalanmasını araştırdıklarını ifade eden Ilgın, Kadın ve Aile Çalışmaları Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencilerinden Sosyolog Damla Karagül ile bir analiz gerçekleştirdiklerini aktardı. Medya kanallarında çıkan haberlerin analizlerini sağladıktan sonra, makalenin açık erişim ile yayımlandığını belirten Ilgın, çalışmanın sonuçlarını İl Koordinasyon Kurulu’nda paylaştıklarını, Çanakkale Valiliği ve Başsavcılığı’n talepleri doğrultusunda bir projeye başladıklarını aktaran Ilgın şu ifadeleri kaydetti: “İletişim Fakültesi öğretim üyeleri olarak; derslerde anlattığımız konuları bir kit haline getirerek, bir eğitim modeli oluşturmayı düşündük. Eğer Çanakkale’de başarılı olursak; diğer illerimizde de aynı kitin kullanılmasıyla ilgili Bakanlığa başvuru yapmayı öngördük. Bu fikri geliştirebilmek için de uzman hocalarımız ile birlikte uzun süre çalıştık.”

Basın çalışanlarına eğitim verilecek

Temel amaçlarını aktaran Ilgın, “Kadına yönelik şiddet ve cinayet haberlerini medya kuruluşlarının nasıl yansıtması gerektiği, kaçınılması gereken cinsiyetçi, damgalayıcı, şiddeti ve cinayeti gerekçelendiren haber söylemleri ve bu haber söylemlerinin toplumu yönlendirmedeki etkisine dair; kadına yönelik cinayetle mücadelede yer alan kamu kurumlarının haberde yer alış biçimleri ve etik görsel kullanımına ilişkin eğitimler verilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Projede eğitmen olarak yer alan akademisyenler kendilerini tanıtıp, verecekleri eğitimlerin içerikleri hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Toplantı, Rektörlük binası önündeki toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

(Sevi Gözay Uğurlu)

Paylaş