“JES’ler masum değil! Jeotermal alan ihalesi iptal edilsin!”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, “Çanakkale’de JES istemiyoruz. Çanakkale’de binlerce hektar JES ihalesine çıkarılıyor, Çanakkaleliler mücadeleden vazgeçmiyor” dedi.

856

Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından Gelibolu ve Eceabat ilçeleri hariç diğer ilçelerde olmak üzere 36 adet jeotermal sahası bugün ihaleye çıkarılacak. 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak ihalesine tepkiler devam ediyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği konuya ilişkin açıklamada bulunarak, “İhale edilecek alanlar Ayvacık (Behram ve Gülpınar olmak üzere 4 ayrı alan), Ezine (9 ayrı alan),Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçelerinde yer alıyor” dedi.

Kısa sürede 1500 imza topladılar!

Söz konusu 36 adet Jeotermal Alan İhalesinin iptali için, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Dalyan ve Geyikli Sakinleri ve Assos Dostları olarak topladıkları 1500’e yakın imzayı Çanakkale İl Özel İdaresi’ne götürüp teslim etmişlerdi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin ile görüşen grup ihalenin iptalini isterken görüşmenin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapmıştı.

“Çanakkale, enerji şirketlerinin kuşatması altında”

Konuya ilişkin açıklamada bulunan dernek, “Jeotermal kaynak açısından zengin olan Çanakkale, uzun süredir enerji şirketlerinin kuşatması altında. Hali hazırda Ayvacık Tuzla köyü civarında çalışmakta olan Babadere JES (MTN), İda Jes (Yerka), Transmark JES (Transmark), Tuzla JES (ENDA) adlı dört adet jeotermal enerji santrali var. Ayrıca, ÇED süreci devam eden jeotermal kaynak arama ve jeotermal enerji santralları projeleri var” dedi.

“Daha önce ihalesini iptal ettirdiğimiz alanların ihalesi yeniden gündeme geldi”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan yaptığı açıklamada, “Bu projelere karşı mücadelemizi sürdürürken daha önce ihalesini iptal ettirdiğimiz alanların ihalesi yeniden gündeme geldi. Çanakkale İl Özel idaresi, 13/07/2017 tarihinde 21 adet, 28 Şubat 2019 tarihinde de 17 adet sahanın ihalesi için duyuru yapmış, 2019 ihalesi, Derneğimizin de içinde yer aldığı ‘Çanakkale’de JES’lere Hayır’ platformumuzun yoğun mücadelesi sonucunda iptal ettirilmişti. Köylerde bilgilendirme toplantıları yapmış, yöre halkından imza toplamış, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ile görüşerek imzalarımızı teslim etmiş ve CİMER üzerinden de itirazlarımızı yapmıştık. Yoğun mücadelemiz sonucunda Çanakkale Valiliği ihaleyi iptal etmek durumunda kalmıştı” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş