havadurum

Jasmin Moghbeli Kimdir? İranlı Bir ABD Deniz Piyadesi ve NASA Astronotu

Jasmin Moghbeli, ABD Deniz Piyadeleri’nde test pilotu olarak görev yapmış ve 150 savaş görevinde yer almış bir astronottur. Moghbeli, SpaceX’in Crew-7 misyonunun komutanı olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapmaktadır. Moghbeli’nin hayat hikayesi, başarıları ve hedefleri nelerdir? İşte detaylar…

1566

Jasmin Moghbeli, 24 Haziran 1983’te Batı Almanya’nın Bad Nauheim kentinde doğdu. Babası Kamran Moghbeli, 1980 yılında İran’ın Tahran kentinden Batı Almanya’ya göç etmiş bir mimardı. Annesi Fereshta Moghbeli’dir. Ayrıca Moghbeli’nin Kaveh adında akciğer ve yoğun bakım tıbbı uzmanı bir ağabeyi vardır. Moghbeli Farsça, İngilizce ve Rusça bilmektedir.

Eğitimi

Moghbeli, New York’taki Baldwin Lisesi’ne gitti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) bilgi teknolojisi ile havacılık ve uzay mühendisliği alanında lisans derecesi aldı. MIT’de voleybol, lakros ve basketbol oynadı2345 Moghbeli, Kaliforniya’daki ABD Donanma Yüksek Lisans Okulu’ndan havacılık ve uzay mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı ve aynı zamanda Maryland’deki Patuxent Nehri Donanma Hava İstasyonu’ndaki ABD Donanma Test Pilotu Okulu’na katıldı.

Askeri Kariyeri

Moghbeli, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu’nda subay olarak hizmet verdi ve Bell AH-1 Cobra pilotu olmak üzere eğitim aldı. Deniz Piyadeleri Kolordusu’nda görev yaptığı sırada üç kez yurt dışında görev aldı ve 150 savaş görevini tamamladı. Moghbeli, Arizona’daki Yuma Deniz Piyadeleri Hava İstasyonu’nda VMX-1 ile helikopter test pilotu oldu. 2019 yılı itibarıyla 2.000 saatin üzerinde uçuş süresi edindi ve Afganistan’daki sortiler de dahil olmak üzere 150 savaş görevinde yer aldı.

NASA Kariyeri

Haziran 2017’de Moghbeli, NASA Astronot Grubu 22’nin bir üyesi olarak seçildi ve ardından iki yıllık eğitimine başladı. Ocak 2020’de, NASA Astronot Adayı Eğitim Programından diğer 13 kişiyle birlikte mezun oldu ve bu eğitimle birlikte resmî olarak “Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevler, Ay’daki Artemis Programı ve son olarak Mars görevleri de dahil olmak üzere uzay uçuşları için uygun” hale getirdi2 Mart 2022’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na SpaceX Crew-7 misyonunun komutanı olarak atandı. Misyon, 26 Ağustos 2023’te Uzay İstasyonu’na fırlatıldı.

Kişisel Hayatı

Moghbeli, ikiz kızlarının babası olan Sam Wald ile evlendi. Moghbeli, uzayda geçirdiği süre boyunca birçok bilimsel deney, uzay yürüyüşü ve eğitim faaliyetine katıldı. Moghbeli, uzayda yaşamın zorluklarını ve güzelliklerini sosyal medya hesaplarından paylaştı. Moghbeli, uzayda olmanın kendisine yeni bir bakış açısı kazandırdığını ve dünyaya döndüğünde daha çok insanın uzayı keşfetmesine yardımcı olmak istediğini söyledi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş