havadurum

İstiklal Marşı'nın kabulünün 102'inci yıl dönümü kutlanıyor

740
12 Mart 1921 tarihinde TBMM`de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif Ersoy`un şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edildi. 12 Mart İstiklal Marşı`nın kabulünün 102`inci yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy`u Anma Günü nedeniyle Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, mesaj yayınladı.
 
Turan ve İskenderoğlu, "Mısralarıyla istiklalin yol haritasını çizmiştir"
Ak Partili Turan ile Jülide İskenderoğlu, yayımladıkları ortak mesajda, "İstiklal Şairimiz, Bayramiçli hemşehrimiz Mehmet Akif Ersoy, milletimizin adeta yeniden varoluş destanına, bağımsızlık ve özgürlük aşkına mısralarıyla hayat vermiştir. Eserlerinde aziz milletimizin, o günkü bağımsızlık mücadelesini en iyi şekilde dile getiren Akif, ilhamını bu topraklardan alarak tarihe sığmayan ve çağları aşan ruhun inşa ve imarına güç vermiştir. İstiklal Marşı`mızda ne şartta olursa olsun "Korkma!" diye başlayan o anlamlı mısraları ile ebedi istiklalin yol haritasını çizmiştir. Onun içindir ki Mehmet Akif`i anlamak Türkiye`nin bağımsızlık tarihini, milletimizin bağımsızlık mücadelesini anlamaktır. Çanakkale Şehitlerine eserini her okuduğumuzda tüylerimiz ürperiyor" ifadelerine yer verdi.
 
"Ersoy`a her zaman vefamızı diri tutuyoruz"
TBMM`nin 2021 yılını "İstiklal Marşı Yılı" olarak kabul ettiğini ve yıl içinde çeşitli etkinlikler düzenlendiği hatırlatılan ortak açıklamada, "Hayatını Hakka, hakikate ve milletine adayan, sözleriyle ve mısralarıyla milletimize ilham olan, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy`a her zaman vefamızı diri tutuyoruz. Daha önce Bayramiç ilçemizde dünyaya geldiği, çocukluğunun geçtiği evi restore etmiştik. İstiklal Marşı`mızın kabulünün 102. yılında, Üstadın; `Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın` duasına bir kez daha `Amin` diyerek; cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü, Mehmet Akif Ersoy`u ve tüm aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve duayla anıyoruz" denildi.
 
Gökhan, "İstiklal Marşı egemenliğimizin en önemli sembollerinden biri"
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Her duyduğumuzda göğsümüzü kabartan, milli duygularımızı pekiştiren İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 102. yıldönümünü kutluyoruz. Geçtiğimiz yüzyılda ülkemizin içinde bulunduğu ve koşulları çok ağır olan milli mücadele yıllarında Mehmetçik`in kahramanlığını, Türk milletinin yurtseverliğini, egemenlik ve bağımsızlık mücadelesini, inancı, umudu, yeniden ayağa kalkmayı her satırında çarpıcı bir şekilde hissettiğimiz Milli Marşımız, milli birlik ve bütünlüğümüzü temsil eden çok kıymetli bir eserdir. Bizler için vatan sevgisinin, bağımsızlığın ve egemenliğimizin en önemli sembollerinden biri olan İstiklal Marşı`mızın kabul yıldönümünü kutluyor, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını ve elbette milli duyguları her satıra ustaca işleyen Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy`u rahmetle anıyorum" açıklamasında bulundu.
 
Uygun, "İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı`nın ruhunu anlatır"
Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Mehmet Akif Ersoy`u saygı ve sevgiyle andıklarını dile getirerek, "Bir asrı aşkın bir süre önce Türk halkı karanlıklar içinde ama bağımsızlık aşkıyla tutuşuyordu. Yoksul, yorgun ve diğer devletlerin tehdidi altındaki ülkemiz, zorlu bir mücadelenin içerisine girmişti. Düştüğü duruma razı gelmeyen Türk milleti, Ulu Önder Mustafa Kemal`in yönetiminde şanlı bir direnişe başladı. Kurtuluş Savaşı`ndan, kahraman ordumuz sayesinde zaferle çıktık ve onlar sayesinde vatansız kalmadık. İstiklal Marşı da canı pahsına vatanı savunan askerlerimizin azmini, Kurtuluş Savaşı`nın ruhunu anlatır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy`un vatan aşkıyla yazdığı marşımız, Türk halkının yüreğine dokunmayı başarmıştır. Akif, Türk Milleti`nin İstiklal mücadelesini çok özenle seçilmiş kelimelerle anlatabilme gücünü göstermiştir. Akif`in yazdığı dizeler, o karanlık günlerde verilen mücadeleyi en güzel şekilde anlatıyor. Akif, bilindiği üzere çocukluk yıllarını ilçemizde geçirdi. Hemşerimiz olması bizlere büyük gurur yaşatmaktadır. İstiklal Marşı`nı her dinlediğimizde milli duygularımıza görünür coşku kazandıran Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy`u saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum. Akif`in dediği gibi `Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın" ifadelerini kullandı.
(Gökhan Özkurnaz) 
Paylaş